Kaikki alkuperäiset kilkkeet vekeen (moottorin kotelossa olevat kannattanee jättää paikoilleen, mutta johdot irrotetaan/vedetään ohi) ja PWM-säädin kiinni moottorin johtoihin. Silloin ei ole edes niin väliä, mikä akuston jännite on. Jos jännite on reilusti yli 12V, ajetaan vähän kevyemmällä kaasulla.
Suunnanvaihto erillisellä kytkimellä säätimen ja moottorin välissä, jos säätimessä ei ole suunnanvaihtoa.
Minkälaisia nuo moottorit noissa muuten ovat? Kestomagnetoituja? Sarja-/rinnakkaismagnetoidun koneen suunnanvaihto vaatii vähän kikkailua.
Viimeksi muokattu: 12.04.2019
Kylläpä on tullut mukavan paljon näkökohtia.
Netissä näkyneestä kuvasta päättelen, että moottorissa on propellin takana kestomagneetteja, ajosuuntaan pitkähköjä . Onko ne sarjassa vai rinnan, en osaa päätellä.
Lukitsen kiinalaisen 11 euron säätimen suuntavivun asentoon I, eli "aina eteenpäin", niin silloin moottorin alkuperäisissä akkujohdoissa ei ole koskaan negatiivista jännitettä. Kun peruutan, niin valitsen peruutuksen kahvasta.
Moottorin kopan päällä olevat ledit ovat sammuneina, kun koppaan tuleva jännite on pieni positiivinen(noin alle 9.5 V). Kalifornialaisen Newport Vesselsin neuvonnan mukaan mikään osa ei mene rikki alijännitteestä (nimellisesti alle 12 V) Ledit ovat sammuneita silloin. Ylijännitettä varon. Lisätyn nopeussäätimen potikkaa ei pidä kääntää niin, että koppaan menisi ylijännitettä. Otaksun ledien syttyvän, kun potikka on vähän yli puolivälin maksimistaan, kun käytän 18 Voltin litiumakkua (12V / 18V = 67 % ).
Litiumakun jännitettä täytyy seurata omilla mittareilla. Aluksi 1 yleismittari vahtimaan jännitettä ja toinen virtaa (20 Ampeeriin saakka kestää). Korvaan myöhemmin kiinalaisella 10 euron jännite-ampeerimittarilla, yli 100 A kestävällä. (oli sähköpyörässäni semmoinen, G.T. power, mutta on ehkä pudonnut maantielle, kun ei löydy kotoa ...) .
Ammeessa ei pysty kokeilemaan täysiä tehoja, mutta toiveet ovat korkealla, että kyllä tässä on sopivat ainekset ensi kesän hitaille peräpurjeveneilyille Saimaalla. Voi sitten kokeilla, olisiko hyötyä yrittää ohittaa moottorin oma nopeudensäätö kokonaan. Kangastelee aurinkokennojen lisäys tähän niin, ettei tarvitse rantautua sivistyksen pariin yöksi lataamaan 220 Voltin sähköllä. Aurinkosähköä en ole käyttänyt ennen, joten vihjeet sopivista ostopaikoista ja systeemeistä ovat tervetulleita.
Kaikki näkökohdat aiheen tiimoilta kiinnostavat silti, joten voidaan jatkaa säiettä mielihyvin.
Viimeksi muokattu: 13.04.2019
Et ilmeisesti tilannu PWM-säädintä jossa olis suunnanvaihtokytkin? Ja ei sitä perämoottoria rikkoa kannata jos takuun haluaa säilyvän. Käytät sitä vain 5-vaihteella ja hoidat PWM-säätimellä sen nopeuden ja peruutuksen. 5-vaihteella on suora kytkentä akulta moottorille ilman mitään vastuskomponentteja välissä haukkammassa juissia.
Viimeksi muokattu: 15.04.2019
No juu, toihan on sit ihan pätevä hoitamaan pakin virkaakin. Ei se moottori siitä rikki mee jos väärinpäin pyörittää, yhtä lailla sitä väärinpäin pyöritetään pakilla orkkis systeemilläkin. Mut tosiaan ei kannata muita vaihteita tuosta alkuperäisestä käyttää kuin sitä vitosta, muuten hukkuu ylimääräistä energiaa harakoille.
Itse asiassa itellekin laitoin tälle kesää tommosen säätimen mut pykälää isomman max 100A jolle 60A luvattiin jatkuvaa kestoa. Ite vaan deletoin kaiken ylimääräisen sähköprutkusta.
Viimeksi muokattu: 15.04.2019