12V sähköperämoottoriin 20V, meneekö rikki? Menee...

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja optimistx, 24.03.2019.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Jani R-K

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2015
  Viestejä:
  305
  On tuossa yksi kohta mikä saattaa hajota sillä että itse perämoottorille menevät johdot kytkeen ristiin (käyttää pwm säädintä peruutukseen) Eli akku mittari. se tosin on pwm säätimen kanssa turha kun ei kuitenkaan ole varsinaisesti yhteysessä akkuun.
   
 2. kkh

  Rekisteröitynyt:
  16.04.2015
  Viestejä:
  552
  Totta, jännitemittaria en huomannut. Katsoin käyttöohjetta ja siinä sanottiin ton 10 portaisen ledinäytön viimeisen vihreän sammuvan 9,5V hujakoilla. On kyllä aivan liian alhainen jännite jos ajatellaan akun kestoa pitemmän päälle.
   
 3. Ormu

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  5 214
  Kaikki alkuperäiset kilkkeet vekeen (moottorin kotelossa olevat kannattanee jättää paikoilleen, mutta johdot irrotetaan/vedetään ohi) ja PWM-säädin kiinni moottorin johtoihin. Silloin ei ole edes niin väliä, mikä akuston jännite on. Jos jännite on reilusti yli 12V, ajetaan vähän kevyemmällä kaasulla.

  Suunnanvaihto erillisellä kytkimellä säätimen ja moottorin välissä, jos säätimessä ei ole suunnanvaihtoa.

  Minkälaisia nuo moottorit noissa muuten ovat? Kestomagnetoituja? Sarja-/rinnakkaismagnetoidun koneen suunnanvaihto vaatii vähän kikkailua.
   
  Viimeksi muokattu: 12.04.2019
 4. optimistx

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2007
  Viestejä:
  214
  Kylläpä on tullut mukavan paljon näkökohtia.

  Netissä näkyneestä kuvasta päättelen, että moottorissa on propellin takana kestomagneetteja, ajosuuntaan pitkähköjä . Onko ne sarjassa vai rinnan, en osaa päätellä.

  Lukitsen kiinalaisen 11 euron säätimen suuntavivun asentoon I, eli "aina eteenpäin", niin silloin moottorin alkuperäisissä akkujohdoissa ei ole koskaan negatiivista jännitettä. Kun peruutan, niin valitsen peruutuksen kahvasta.

  Moottorin kopan päällä olevat ledit ovat sammuneina, kun koppaan tuleva jännite on pieni positiivinen(noin alle 9.5 V). Kalifornialaisen Newport Vesselsin neuvonnan mukaan mikään osa ei mene rikki alijännitteestä (nimellisesti alle 12 V) Ledit ovat sammuneita silloin. Ylijännitettä varon. Lisätyn nopeussäätimen potikkaa ei pidä kääntää niin, että koppaan menisi ylijännitettä. Otaksun ledien syttyvän, kun potikka on vähän yli puolivälin maksimistaan, kun käytän 18 Voltin litiumakkua (12V / 18V = 67 % ).

  Litiumakun jännitettä täytyy seurata omilla mittareilla. Aluksi 1 yleismittari vahtimaan jännitettä ja toinen virtaa (20 Ampeeriin saakka kestää). Korvaan myöhemmin kiinalaisella 10 euron jännite-ampeerimittarilla, yli 100 A kestävällä. (oli sähköpyörässäni semmoinen, G.T. power, mutta on ehkä pudonnut maantielle, kun ei löydy kotoa ...) .

  Ammeessa ei pysty kokeilemaan täysiä tehoja, mutta toiveet ovat korkealla, että kyllä tässä on sopivat ainekset ensi kesän hitaille peräpurjeveneilyille Saimaalla. Voi sitten kokeilla, olisiko hyötyä yrittää ohittaa moottorin oma nopeudensäätö kokonaan. Kangastelee aurinkokennojen lisäys tähän niin, ettei tarvitse rantautua sivistyksen pariin yöksi lataamaan 220 Voltin sähköllä. Aurinkosähköä en ole käyttänyt ennen, joten vihjeet sopivista ostopaikoista ja systeemeistä ovat tervetulleita.

  Kaikki näkökohdat aiheen tiimoilta kiinnostavat silti, joten voidaan jatkaa säiettä mielihyvin.
   
  Viimeksi muokattu: 13.04.2019
 5. Tuppu

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 574
  Et ilmeisesti tilannu PWM-säädintä jossa olis suunnanvaihtokytkin? Ja ei sitä perämoottoria rikkoa kannata jos takuun haluaa säilyvän. Käytät sitä vain 5-vaihteella ja hoidat PWM-säätimellä sen nopeuden ja peruutuksen. 5-vaihteella on suora kytkentä akulta moottorille ilman mitään vastuskomponentteja välissä haukkammassa juissia.
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2019
 6. optimistx

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2007
  Viestejä:
  214
  Tuppu,
  on siinä säätimessä johdon päässä suunnanvaihtokytkin. Se on tarkalleen tämä:
  https://www.ebay.com/itm/192731631499

  Samantapaisia saman hintaluokan vempaimia näkyi lukuisia, ja otin niistä melkein sattumalta tämän siksi, että sitä oli myyty (väittämän mukaan) yli 100 kpl eikä negatiivisia arvosteluja ollut myyjästä paljoa pahasti.
  Mutta toistaiseksi pidän PWM:n suunnan vain eteenpäin, jotta takuunalaiset osat eivät saisi negatiivista jännitettä. Teipillä varmistettuna :).
  Kylläpä muropaketin keskustelupalsta on ilahduttavan aktiivinen yhä.
   
 7. Tuppu

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 574
  No juu, toihan on sit ihan pätevä hoitamaan pakin virkaakin. Ei se moottori siitä rikki mee jos väärinpäin pyörittää, yhtä lailla sitä väärinpäin pyöritetään pakilla orkkis systeemilläkin. Mut tosiaan ei kannata muita vaihteita tuosta alkuperäisestä käyttää kuin sitä vitosta, muuten hukkuu ylimääräistä energiaa harakoille.

  Itse asiassa itellekin laitoin tälle kesää tommosen säätimen mut pykälää isomman max 100A jolle 60A luvattiin jatkuvaa kestoa. Ite vaan deletoin kaiken ylimääräisen sähköprutkusta.
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2019

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti