Pähkäilenpä vielä itse tarkemmin tuota kysymystä.
Moottorin käyttöohjekirjan viimeisellä sivulla 12 on kuvan alareunassa kohta 16: "speed coil":
https://newportvessels.com/product_images/trolling_motor_owners_manual.pdf
Olisiko asiallista hankkia heti akun jälkeen "pulse width modulator" (PWM), nopeudensäädin(?), joka
päästää akusta 21V pulsseja noin puolet ajasta(esim. 100 * 12V/21V % ajasta). Näin tehoa lähtisi akusta moottoriin keskimäärin saman verran kuin 12 V akku antaisi. Kahvasta voisi sitten säätää nopeutta kuten normaalisti tehdään. Onko oikein päätelty?
Kokeessa (aluksi ilman PWM) käytän vain kahvan hitaimpia asetuksia, jolloin moottori ei kai voi saada akusta liikaa tehoa ja palaa (?). Jos moottori pyörii kylpyammeen vedessä järkevän tuntuisesti kahvan hitailla asetuksilla, niin voisi laitetta ryhtyä käyttämään varovasti vesillä jäiden lähdettyä, ja hankkia jostain PWM:n tai jonkin "hakkurin" (jos tarpeen ollenkaan).
-----
Muokkaus:
PWM voisi olla tällainen:
https://www.partco.fi/fi/saehkoemekaniikka/moottorit/moottoriohjaimet/18284-mot-ns-0-40a.html
Muokkaus 2:
Jos PWM toimii, niin sitähän voisikin käyttää ainoana ja paremman hyötysuhteen omaavana nopeudensäätimenä. Väännetään kahva maksiminopeudelle ikiajoiksi (jolloin moottorin tuhlaileva oma nopeudensäätö toimii parhaiten).
Viimeksi muokattu: 24.03.2019
Ei noissa halvimmissa malleissa mitään varsinaista nopeudensäädintä mun käsittääkseni ole. Vastusta kytketään sarjaan moottorin kanssa. Minn Kota nimittää noita vastuksia "speed coil" nimityksellä, kuulostaa hienolta ja johtunee osittain siitä, että ne on kelan muotoon rakennettu jotta mahtuvat moottorin koteloon veden alle jäähtymään.
Uudemmat Minn Kotat on PWM säåätimellä varustettuja "digital maximizer" malleja ja hintakin pompsahtaa sitten tuplaksi. Hieman epäilyttää fillariakkujen kapasiteetin riittävyys mutta kysymys on tietysti siitä kuinka pitkiä matkoja latauksella tulis päästä. Yhdistelmä 24V malli+PWM säädin vois olla houkutteleva mutta jospa akkukapasiteetti ei riitä ja joudut hankkimaan erillisen akun, silloin 12V malli olisi paikallaan.
Edit. Tässä on kuva Minn Kotan "speed coilista"
Viimeksi muokattu: 25.03.2019
PWM säädin juttuja näihin moottoreihin löytyy netistä runsaasti. Tässä esimerkiksi yksi joka on kenties (kotelointia lukuunottamatta) keskimääräistä parempi toteutus. Videon kuvauksessa on linkki josta voi imuroida rakennusohjeet.
Ehkä kannattaa aloittaa kokeilut kinkkilän PWM säätimellä, se ei ole kuin kympin sijoitus.
Viimeksi muokattu: 25.03.2019
ampulalle,
joo, tietoihin ei kannata luottaa sokeasti. Minua yhä häiritsee, etten oikein ymmärrä, mitä siellä moottorissa oikeasti tapahtuu. Netissä ihmisillä näyttää olevan keskenään ristiriitaisia väitteitä näistäkin asioista. Esim. yksi endless-spheren vanhassa säikeessä keskustelija väitti kivenkovaan, että 12 V sähköperämoottori ylikuumenee rikki, jos sille antaa alhaisempaa jännitettä kuin 12 V akun jännite. Onko hänelle sattunut niin vai miten oli niin varma. Vaikea enää tietää.
----
Vaikka alkuperäinen kysymykseni tuli todennäköisesti ratkaistuksi, niin tekee mieli pähkäillä veneen/perämoottorin tehontarpeita vielä. Kun lähijärvissä on vielä jäitä, niin ensin teoreettista mietiskelyä.
Polkupyörä asfaltilla kuluttaa alhaisilla nopeuksilla tasaisella yllättävän vähän tehoa. Keskinkertaisen hyvillä renkailla vierintävastuskerroin voi olla esim. 0.01. Jos pyörä + ajaja painavat yhteensä 100 kg, niin kitkavoima on 1 kg = 10 newtonia. Kitkan voittamiseksi tarvittava teho = F * v = voima * nopeus. Jos nopeus on 2 ms/s eli 7.2 km/h, niin teho P = 10 N * 2 m/s = 20 wattia. Jos ilmanvastusta ei ole (tai on myötätuuli juuri samalla nopeudella kuin ajetaan), ei nousta mäkeä tai lasketa sitä, ja kiihtyvyys on nolla, niin 20 watilla päästään jatkuvasti 7.2 km/h. Kämmenelle mahtuvat 5 litiumkennoa, "kirkkoherran puolikas", tyrkkii siis mukavasti pyöräilijää liikkeelle noissa olosuhteissa toista tuntia, 10 km matkan.
Muokkaus: Hyötysuhde unohtui edeltä. Polkupyörän napamoottori muuttanee parhaalla kierroslukualueellaan tyypillisesti 80 % vastaanottamastaan sähköenergiasta liike-energiaksi. Perämoottorissa moottori JA propelli huonontavat hyötysuhdetta ehkä reiluun puolikkaaseen(?). Kuulemma harrastuslennokkien propelleista löytyisi halvat ja hyvän hyötysuhteen ratkaisut myös veden alle.
Entä 100 kg vene, kanootti tai purjelauta? Luulisi, että aivan pienellä nopeudella tyynessä tehontarve on jopa pienempi kuin polkupyörässä. Muistelen, kuinka lähes huomaamaton tuulenhenkäys saa purjelaudan liikkeelle ihan kivasti (purjeineen).
"Ajelin" ammeessa äsken 1h 20 min ja mittailin akusta otettua virtaa ja jännitettä. Aluksi oli 5.2 ampeeria ja 4.02 volttia = 21 wattia. Jännite tietysti laski ajon aikana, ja huomasin ampeerienkin laskevan samalla. Lopussa jännite oli 3.49 V ja virta 4.1 A, eli teho oli enää 14 W.
Oli hieman hämmentynyt olo, kun istuin mukavasti tuolilla ammeen vieressä tuijotellen mittareita ja kuunnellen veden loiskinaa ja kaiken huipuksi oli sattumalta vieressä raikasta tuulenvirettä antamassa otsonoiva ilmanpuhdistin
. Ehkä siirrän sinne vielä jättitelkkuja youtube-videoineen vesiajeluista ... Jos sitten vielä lisätään google.maps ja reittiä seuraava navigaattori, niin tarvitseeko tässä oikeasti vesille lähteäkään?
Vanhaa purjehtimisen kalleutta taivastelevaa vitsiä muistelen. Kuinka siis mennään vaatteet päällä kylmään suihkuun ja revitään satasia. Mutta olkoon tämä optio sitten näissä järjestelyissä.
lisäys sunnuntaina 31.3:
Tuli mieleen kokeilla pyörälläajoa tasamaalla rajoittaen oman polkemisen nollaan ja akusta otettavan virran 1/2 ampeeriin eli 20 Watin tehoon. Tuuli oli vähäistä, hieman pieniä puuskia.
Olikin todella vaikeaa löytää tasaista! Pyöräni rullaa itsestään noin 1 % alamäessä, ja tuntui, että aivan pientä nousua tai laskua oli yhtenään. Ampeerimittari toimiikin oikeastaa "ylämäki- alamäki"-mittarina.
Puolen tunnin suunnittelemattomien kokeilujen perusteella uskallan yhä väittää, että kyllä 20 wattia akusta riittää tasaisella asfaltilla hitaassa ajossa, kun ilmanvastus = 0. Moottori sitten käyttää hyötysuhteensa mukaisesti vähempi.
Viimeksi muokattu: 31.03.2019