Säännöt


MuroBBS-keskustelupalstan säännöt

MuroBBS on Otavamedia Oy:n omistaman Muropaketti.com-sivuston itsenäinen keskustelupalsta, jonka sisällön tuottavat keskustelupalstalle rekisteröityneet käyttäjät.

Keskustelupalstalle kirjoittavat henkilöt ovat itse juridisessa vastuussa viestiensä sisällöstä. MuroBBS:ään lähetettyjä viestejä ei tarkasteta etukäteen, vaan palstaa jälkimoderoidaan. Noudatamme Suomen lakia ja lainvastaiset viestit poistetaan. Tarvittaessa ylläpito luovuttaa oikeuden päätöksellä kirjoittajan yksilöintiin tarvittavat välitystiedot viranomaisille.

Jokaisessa viestissä on raportointipainike, jonka avulla lukijat voivat ilmoittaa moderaattoreille mahdollisesti sääntöjen vastaisista tai asiattomista viesteistä. Moderoinnin tehtävänä on valvoa keskustelupalstan viihtyvyyttä ja keskustelun sujuvuutta, ja moderaattorit tulkitsevat sääntöjä tämän tavoitteen kautta.

Sääntöjen rikkomisesta seuraa joko käyttökielto (banni) tai varoitus. Kolme peräkkäistä varoitusta aiheuttaa käyttökiellon, jonka pituus on kolme päivää. Jatkuva sääntöjen rikkominen voi aiheuttaa tunnuksen sulkemisen. Uudet tunnukset ovat tavallista tarkemman valvonnan alaisuudessa, joten käyttäydy siivosti ja noudata sääntöjä erityisen tarkoin.

1 Viihtyvyys

1.1 Jotta keskustelu olisi kaikille mieluisaa ja rakentavaa, noudata keskusteluissa hyviä käytöstapoja, kunnioita muita kirjoittajia ja vältä turhaa kiroilua.

1.2 Turhien viestien kirjoittaminen on kiellettyä. Mieti ennen viestin lähettämistä, onko sinulla annettavaa keskustelulle.

1.3 Animoidut gif-kuvat ovat sallittuja silloin, kun ne ovat asiallisia, informatiivisia ja aiheeseen liiittyviä.

1.4 Kiinnitä huomiota kirjoitustyyliisi. Vältä esimerkiksi isoilla kirjaimilla kirjoittamista ja liiallisten huutomerkkien käyttöä. Tahallisesti häiritsevien tai epäselvien viestien tuottaminen on kiellettyä.

1.5 Älä luo samaa viestiketjua useammalle alueelle.

1.6 Vanhoihin (yli 1 kk viimeisimmästä viestistä) viestiketjuihin kirjoittaminen on kiellettyä, ellei sinulla ole olennaista lisättävää alkuperäiseen aiheeseen.

Rangaistus: Varoitus tai kolmen päivän käyttökielto


2 MuroBBS:n ominaisuuksien väärinkäyttö

2.1 Keskustelupalstan ulkoasun rikkovien merkkijonojen ja kuvien käyttö on kiellettyä.

2.2 Älä muuta lainauksia. Pitkää viestiä lainatessasi voit poistaa osan tekstistä, kunhan se ei muuta lainatun tekstin asiasisältöä tai tarkoitusta.

2.3 Upotettuja videoita (esim. YouTubesta) tai animoituja kuvia saa yhdessä viestissä olla enintään kaksi, mutta videoiden automaattinen toisto, sekä käyttö allekirjoituksessa on kiellettyä.

2.4 Raportointityökalu on tarkoitettu asiattomuuksista raportointiin ja avunpyyntöön. Ilmeisen perusteettomat raportit, kuten väärästä mielipiteestä raportointi, voidaan katsoa moderaattorien häirinnäksi.

Rangaistus: Varoitus tai kolmen päivän käyttökielto


3 Rikokset, häiriköinti ja asiaton käytös

3.1 Kaikki Suomen laissa rangaistavaksi määrätty on kiellettyä myös MuroBBS:ssä.

3.2 Älä julkaise mitään sellaista tietoa, joka voidaan yhdistää muihin käyttäjiin. Tällä tarkoitetaan muun muassa käyttäjien nimien, kuvien, osoitteiden, työpaikkojen, asuinpaikkakuntien tai muuta yksityisluontoisten tietojen julkaisemista. Keskustele asioista, älä toisista käyttäjistä.

3.3 Asiaton käytös on kiellettyä. Asiattomana käytöksenä voidaan pitää esimerkiksi toisten nimittelyä, provosoimista tai voimakasta provosoitumista (ts. trollaamista ja trollin ruokkimista). Asiattomana käytöksenä voidaan pitää myös perättömien syytöksien esittämistä.

3.4 Alastonkuvat, pornografia ja hyvän maun vastaiset kuvat (esim. gore) sekä linkit kyseistä materiaalia sisältäville sivustoille ovat kiellettyjä.

3.5 Saarnaaminen poliittisista, uskonnollisista tai lakiteknisistä yksityiskohdista on kiellettyä, samoin kuin aatteellinen, uskonnollinen ja poliittinen propaganda.

3.6 Keskustelupalstan luettavuutta häiritsevä julkaistujen viestien massamuokkaus, esimerkiksi viestihistorian tyhjentäminen, on kiellettyä. Ylläpito voi tarvittaessa palauttaa massamuokatut viestit säilyttääkseen keskustelupalstan luettavuuden mahdollisimman hyvänä.

Rangaistus: Varoitus, 3 tai 10 päivän käyttökielto tai tunnuksen sulkeminen


4 MuroBBS:n omat tavat

4.1 Altterointi eli usean tunnuksen käyttö on kiellettyä. Altterin käytöstä seuraa sekä altterin että alkuperäisen tunnuksen sulkeminen.

4.2 Käytä todellista sähköpostiosoitetta. Tunnukset, joissa on käytössä vain rekisteröintiä varten luotu väliaikainen sähköpostiosoite (10 Minute Mail), suljetaan.

Rangaistus: Tunnuksen sulkeminen


5 Mainostaminen ja kaupallinen toiminta

5.1 MuroBBS on tarkoitettu yksityisille käyttäjille ja kaikki mainostaminen ja kaupallinen toiminta on kiellettyä. Kaupalliselle toiminnalle on oma alueensa.

5.2 Voittoa tavoittelemattoman toiminnan, esimerkiksi tutkimushankkeen, mainostaminen on sallittua vähäisissä määrissä, kunhan siihen on pyydetty ylläpidon lupa.

5.3 Allekirjoituksessa saa pitää mainokseksi luokiteltavaa linkkiä. Jos ylläpito katsoo mainoksen sopimattomaksi, voi ylläpito ilman eri huomautusta poistaa kyseisen linkin.

5.4 Referrer/affiliate-linkkien julkaiseminen MuroBBS:ssä on kiellettyä.

Rangaistus: Varoitus tai tunnuksen sulkeminen


6 MuroBBS:n kauppa-alueella käyttäytyminen

MuroBBS:n kauppa-alue on tarkoitettu yksityishenkilöille. Yritysmuotoinen kaupallinen toiminta on alueella kiellettyä. Uusilla tunnuksilla on 14 päivän karenssiaika, jonka aikana ei voi tehdä ketjuja Myydään-, Ostetaan-, Vaihdetaan- tai Lahjoitetaan -alueille tai vastata niihin.

6.1 Jos joku tarjoaa hintapyynnön ja täyttää muutkin myynti-ilmoituksen ehdot, on tavara myytävä hänelle.

6.2 Myyjä päättää vapaasti kenelle, millä hinnalla ja ehdoilla tuotteensa myy, mikäli hintapyyntöä ei ole tarjottu.

6.3 Hintapoliisina toimiminen eli hinnasta valittaminen on kiellettyä. Hintapyynnön määrittäminen on myyjän omalla vastuulla.

6.4 Älä pidä myyntipuheita muiden myyntiketjuissa. Tee oma myyntiketjusi.

6.5 Tuote voi olla myynnissä myös muualla samaan aikaan, mutta huomioi kohdan 6.1 myyntivelvoite ja ilmoita asiasta myynti-ilmoituksessasi. Osto-, vaihto- ja antoilmoitukset saavat myös olla muualla samanaikaisesti.

6.6 Ilmoitusten uppaaminen (ylimmäiseksi nostaminen) on sallittua aikaisintaan kolmen päivän eli 72 tunnin kuluttua viestiketjun viimeisimmästä viestistä. Jos sinun on päivitettävä tietoja tai muutettava hintaa, muokkaa aloitusviestiä.

Rangaistus: Varoitus tai kolmen päivän käyttökielto


7 Myynti-ilmoituksen jättäminen

7.1 Merkitse aloitusviestiin paikkakunta, hintapyyntö ja mahdolliset toimitustavat. Jos myymäsi tavarat voi ostaa erikseen, hinnoittele jokainen myyntiartikkeli selvästi eriteltynä. Digituotteissa kuten ladattavissa peleissä ei paikkakuntaa ole tarvetta ilmoittaa.

7.2 Myydessäsi useita tuotteita yhdessä ketjussa, päivitä aloitusviestiin myydyt tuotteet.

7.3 Kun olet myynyt tuotteen, älä poista aloitusviestistä tuotteen tietoja ja hintaa. Lisää vain aloitusviestiin ja myyntiketjun otsikkoon merkintä (MYYTY). Tämä siksi että tiedot ja hintapyynnöt jäävät referensseiksi muille myyjille. Halutessasi voit tietysti poistaa omat yksilöintitiedot kuten esimerkiksi paikkakunnan ja puhelinnumeron.

7.4 Omistamattomien tuotteiden, kuten noutamattomien loppuunmyytyjen ennakkotilausten, myynti kauppa-alueella on kiellettyä.

Rangaistus: Varoitus tai kolmen päivän käyttökielto


8 Ostoilmoituksen jättäminen

8.1 Ilmoita hintahaarukka, jonka olet valmis maksamaan.

8.2 Mainitse selvästi toimitustavat, jotka olet valmis hyväksymään.


9 Vaihtoilmoituksen jättäminen

9.1 Ilmoita selkeästi vaihtoilmoituksessasi vaihdon ehdot, mm. välirahan suuruus tai toimitusehdot.


10 Ilmoitukseen vastaaminen

10.1 Tarjoukset ovat sitovia. Älä jätä epävarmoja tarjouksia.

10.2 Postiennakkolähetykset on noudettava. Noutamatta jätetyt postilähetykset on korvattava myyjälle.

10.3 Noutokaupassa myyjällä on oikeus perua sovittu kauppa, jos myyjä ja ostaja eivät 24 tunnissa pääse yhteisymmärrykseen noudon järjestämisestä.


11 Erikoissäännöt

11.1 Kaupankäynti Steam-, Battle.net-, EA Origin -tileistä yms. on kielletty MuroBBS:n kauppa-alueella, samoin kuin ko. kohteiden mainostaminen.

11.2 Humble Bundlen kaltaisten, henkilökohtaisiksi tarkoitettujen ostoksien jälleenmyyminen on kiellettyä. Samoin henkilökohtaiseksi tai kaupalliseen yrityskäyttöön tarkoitettujen lisenssien ja digiavaimien myyminen ja välittäminen on kiellettyä (esimerkiksi Windows & Office -tuotteet).

11.3 Palvelujen (esim. modauspalveluiden) myyminen on kiellettyä.

11.4 Selkeä murotarjouksien (eli kaupallisen alueen yritysten tarjoustuotteiden) trokaaminen on kiellettyä.

11.5 MuroBBS:n kauppa-alueen palautejärjestelmän väärinkäytöksistä seuraa 3 tai 10 vrk käyttökielto. Toistuvissa tai erityisen räikeissä tapauksissa rangaistus on pysyvä porttikielto.

Tunnuksen luominen ja sulkeminen

MuroBBS:n tunnuksen luomiseen tarvitaan voimassa oleva sähköpostiosoite. Mikäli tunnuksen haluaa sulkea, tulee käyttäjän olla henkilökohtaisesti yhteydessä MuroBBS:n ylläpitoon sähköpostitse (toimitus [at] muropaketti.com) siitä sähköpostiosoitteesta, jota tunnuksen luomiseen on käytetty. Käytännössä tunnuksen sulkeminen tarkoittaa tilin jäädyttämistä ja nimimerkin anonymisoimista. Kaikki viestit jäävät keskusteluihin julki, jollei niissä ole jotain erityistä poistoon johtavaa syytä (asiattomuudet, yksityishenkilön tiedot jne.). Koko viestihistorian poistolle ei ole juridisia perusteita, koska käyttäjä on tarkoittanut viestinsä julkaistavaksi julkisesti.

Moderaattorit

Moderaattorit valvovat keskustelupalstan viihtyvyyttä ja keskustelun sujuvuutta. Moderaattoreiden tarkoitus on avustaa käyttäjiä ja ylläpitää keskustelupalstan viihtyvyyttä. Heidän tehtäviinsä kuuluu myös valvoa, että keskustelupalstan sääntöjä noudatetaan. Voit helpottaa moderaattoreiden työtä raportoimalla sääntörikkomuksista. Jokaisessa viestissä on raportointipainike, jonka avulla voit ilmoittaa moderaattoreille sääntöjen vastaisista tai asiattomista viesteistä. Raportointia voit käyttää myös silloin, kun tarvitset apua. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi kirjoitusvirhe viestiketjun otsikossa tai jos viesti on lisätty väärään ketjuun.

Moderaattoreiden käytännöt

Moderaattori on velvollinen rangaistusta antaessa merkitsemään, minkä pykälän nojalla rangaistus on annettu. Merkintä merkitään muodossa 1.1. Ensimmäinen numero tarkoittaa lukua ja toinen pykälää.

Jokainen moderaattori vastaa itse antamistaan rangaistuksista. Mikäli pidät rangaistusta perusteettomana, ota yhteyttä rangaistuksen antaneeseen moderaattoriin. Käyttökieltotapauksissa moderaattoreihin voi tarvittaessa ottaa yhteyttä sähköpostitse: moderointi(at)muropaketti.com. Moderaattorit päättävät harkintansa mukaan kaikkien sellaisten asioiden sallimisesta tai kieltämisestä, joita ei ole näissä säännöissä erikseen mainittu.

MuroBBS:n moderaattorit

AIF, Kinslayer, PatrikSelin, Tege, tth78 & V10

Sääntöjä voidaan muuttaa ja muokata tarpeen mukaan.


Säännöt päivitetty 26.11.2019 (moderoijalista).

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti