Yrittäjästä palkansaajaksi ja ansiosidonnainen työttömyysturva

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Untitled, 30.07.2013.

 1. Untitled

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2002
  Viestejä:
  170
  En löydä mistään vastausta kysymykseeni ja en viitsi soittaa kassaankaan kun sen asiakaspalvelusta on sen verran huonoja kokemuksia (jonotusta, selkää vittuilua, epäselviä vastauksia jne.) että kysytääs täältä ensin jos joku osaisi vastata.

  Tilanne: Olen omistanut yrityksestä josta saan palkkaa aikaisemmin n. 8,5%. Lisäksi olen yrityksen hallituksen jäsen. Nyt joulukuussa 2012 työssäkäyvät osakkaat ostivat eläköityneet osakkaat ulos jolloin omistusosuuteni nousi n. 22%:iin.

  Olen tällähetkellä ns. jälkisuojan piirissä, eli jos lopetan yritystoiminnan 12.6.2014 mennessä tipun työntekijän palkansaajakassan suojaverkkoon. Jos yritystoiminta loppuu sen jälkeen (esim. konkurssi) päädyn peruspäivärahalle ellen liity yritäjien työttömyyskassaan ja maksa sinne 18 kk ajan kalliihkoa jäsenmaksua. Mikäli mahdollinen konkurssi tapahtuisi 13.6.2014 - 31.1.2015 tippuisin Kelan peruspäivärahalle joka tapauksessa vaikka olisin maksanut yrittäjien työttömyyskassaan maksut, olettaen että liittyisin yrittäjäkassaan 1.8.2013.

  Tällähetkellä yrityksen tulevaisuus näyttää huolestuttavalta, syksylle ei ole tilauksia niin paljon kuin pitäisi. Lisäksi yritysjärjestelyihin sisältyy muita epävarmuusasioita mitä en viitsi tässä alkaa availemaan.

  Suomen Yrittäjäin työttömyyskassa määrittelee yrittäjyyden työttömyysturvan näkökulmasta mm näin:

  "Yrittäjäksi katsotaan TyEL-vakuutuksen piiriin kuuluva henkilö, jos hän
  omistaa yksin vähintään 15 % tai jos hänen perheensä omistaa vähintään 30 % yhtiöstä, jossa hän työskentelee johtavassa asemassa."

  Minun tilanteeseen käy siis tuo enimmäinen kohta "vähintään 15%" ja johtava asema.

  Asia jota haluan kysyä on: Jos myyn vaimolle 10% osakkeistani käypään hintaan perheemme omistaa n. 22% ja minä n. 12% jolloin kumpikaan yllä mainituista ehdoista ei täyty. Tällöin minua ei voida katsoa yrittäjäksi.

  Voiko mielestänne näin toimia? Joudunko kerryttämään työssäoloehdon uudelleen työntekijäkassassa (12kk) vai palaanko suoja-ajan piirissä takaisin kassaan?
   
 2. dessan

  Rekisteröitynyt:
  17.10.2012
  Viestejä:
  1 625
  Ei taida vaimolle myyminen riittää - katsovat sitä omistusosuuttasi perhekunnan perusteella.

  Mutta joku serkku tms. riittänee? Tai sitten vähennät osuuttasi firmassa - miksi haluat roikkua siinä mukana jos tulevaisuuskin huolettaa? Myy jollekin toiselle osakkaalle niin että osuutesi tippuu riskirajan alle.
   
 3. Untitled

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2002
  Viestejä:
  170
  Eiköhän vaimolle myynti riitä kun tuolla nimenomaan mainitaan nuo prosentit: 15% ja 30%. Kukaan ei halua maksaa yrityksestä sellaista hintaa että se kannattaisi myydä ja toisaalta liian halvalla en myy. Itse ostin vanhoja osakkaita substanssiarvolla ulos - siihen hintaan en toki myy ulkopuoliselle tai muille osakkaille.

  Kuka on yrittäjä työttömyysturvassa? - SYT-kassa

  Perheenjäseniksi katsotaan yrittäjän kanssa samassa taloudessa asuva puoliso (myös avopuoliso), lapset ja vanhemmat. Johtavassa asemassa työskenteleväksi katsotaan yrityksen toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen sekä tasaomisteisen yhtiön yhtiömiehet, joiden omistusosuus on yli 15 prosenttia
   

Jaa tämä sivu