Vartijan oikeudet

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja hyperion, 03.10.2005.

 1. hyperion Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2001
  Viestejä:
  4 808
  Tulinpa eilen pohtineeksi, että millaisia oikeuksia tälläisillä tavallisilla esim. Securitaksen vartijoilla oikein on? Onko vartijoilla ihan oikeasti lain mukaan oikeus (vai onko tämä vain käytäntö) ruumiintarkastukseen julkisella alueella? Entä kiinniottoon tai tavaroiden takavarikkoon? Poliisejahan vartijat missään nimessä eivät ole, ja oikeuksia toimia on varmasti jollain tavalla rajoitettu. Kuitenkin jonkin verran oikeuksia on varmasti oltavat, jotta tämän ammattikunnan hyödyllinen toimiminen olisi millään tavalla mahdollista.

  Mitä vartija voi tehdä seuraavassa esimerkkitapauksessa? Varashälytin alkaa piippaamaan poistuessani liikkeestä (kun en oikeasti ole mitään varastanut), ja jään odottamaan porttien ulkopuolelle kassahenkilökuntaa ja näiden hälyttämiä vartijoita. Vartijat saapuvat paikalle ja vaativat, että tekevät minulle ruumiintarkastuksen ja tutkivat reppuni. Entä, jos kieltäydyn avaamasta reppuani? Voiko vartija tutkia repun voimaa käyttämällä? Totta kai omalta kannaltani olisi järkevintä tässä tapauksessa vain näyttää kassi ja sen jälkeen lähteä tyytyväisenä kotiin, mutta kun tässä onkin nyt kyse ihan hypoteettisesta tilanteesta siltä kannalta tarkasteltuna, että mikä on mahdollista, sallittua, ja mitä oikeuksia a) minulla ja b) vartijalla oikein on.

  Kuinka suuria voimakeinoja vartijat saavat käyttää?[signature]B5 ostettu! :)[/signature]
   
 2. Altec

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2002
  Viestejä:
  546
  [offtopic]Hyperionilla läheiset suhteet ArKosiin?[/offtopic]
   
 3. SniperFin

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2002
  Viestejä:
  3 111
  Käsittääkseni voit kieltäytyä ja vaatia ihan oikeita poliiseja paikalle. 100% varma en ole,kun nämä lait muuttuvat harva se viikko ja kaikille annetaan lisää oikeuksia koko ajan.
  Vartija saa ottaa sinut kiinni jos yrität karkuun (lue käyttää myös voimakeinoja jos vastustelet),mutta ruumiintarkastus ja kassintarkastus on mielestäni poliisin hommia, korjatkaa jos olen väärässä.[signature]Old but reliable[/signature]
   
 4. - NFE -

  Rekisteröitynyt:
  17.09.2000
  Viestejä:
  936
  Vartija saa ottaa epäillyn kiinni ja pitää sen poliisin tuloon asti. Voi myös tarkastaa mahdollisten teräaseiden varalta. Kuulustella tai kasseja tonkia tai henkilöpapereita kysyä ei ole oikeutta muilla kuin poliiseilla tehdä.[signature]Jalkapallo[/signature]
   
 5. F[r]iend

  Rekisteröitynyt:
  07.10.2004
  Viestejä:
  1 208
  Nyt en ole seuraavasta ihan täysin varma: Vartijalla ei ehkä voi olla oikeutta tutkia reppuasi mutta hänellä on oikeus pitää sinua hallussa pari tuntia, että poliisit saapuvat paikalle ja silloin reppu viimeistään tutkitaan.

  Vartija on korkeamman voimankäyttöoikeuden alainen ja täten saa käyttää pamppua, teleskooppipamppua, pippurisumutetta ja käsirautoja voimankäyttötilanteessa. Ampuma-aseen käyttöön ei vartijalla oikeutta ole. Tottakai jokainen voimankäyttötilanne täytyy harkita tarkkaan mitä tekee ettei tule syytettä liioittelusta ym.[signature]- User ID: 50108
  - muroBBS:n haku
  - Member of the [PP-clan][/signature]
   
 6. scf_

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2003
  Viestejä:
  425
 7. jarb

  Rekisteröitynyt:
  08.07.2005
  Viestejä:
  90
  Sinänsä kiinniottoa ei voi tehdä ilman perustetta, ja myymälävarkauden yhteydessä tuleekin nähdä itse tapahtuma, vilkkuvat portit eivät käy todisteena. Jos tavaraa ei sitten löydykkään niin vartija on itse tehnyt rikkeen.
   
 8. jarb

  Rekisteröitynyt:
  08.07.2005
  Viestejä:
  90
  kiinniotto kyllä, edit: vartiointisopimuksessa määrätyllä alueella ja sen lähistöllä
  ruumiintarkastus sen yhteydessä kyllä,
  tavaroiden takavarikko, jos uhkaa turvallisuutta
  eivät voi tutkia tavaroitasi, eikä heillä ole mitään oikeutta edes pysäyttää sinua. Soita vaan poliisit paikalle, jos urputus alkaa..
  saman verran kuin sinulla. (hätävarjelu)
  tosin jos on perusteet pysäyttää/ottaa kiinni, vastustelu mahdollistaa enemmän keinoja..

  PS. muro bugittaa... (vapaudun vastuusta kortti- jos vastauksia ilmestyy useampi ;)

  [Edited by: jarb on 3.10.2005 15:34]
   
 9. Tretjakov Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2001
  Viestejä:
  1 184
  Ei. Vartijalla on oikeus pysäyttää epäilty ja pidätellä epäiltyä poliisien tuloon saakka. Poliisilla on sitten oikeus tarkastaa hallussaoleva omaisuus. Pintapuolisen ruumiintarkastuksen esim. aseiden varalta saa yleensä tehdä, mutta taskuja ei saa availla.

  Epäillynkään ei kannata käydä vartijaan käsiksi tai estää vartijaa väkivalloin, siitä tulee sanomista (eli syyte). Jos vartija vie johonkin takahuoneeseen ja siellä käy tarpeettomasti käsiksi tai riistää omaisuutta, epäilty on aika heikoilla (valitettavasti). Sitä kannattaa vastustaa vasta jälkeenpäin ja pysytellä mieluummin vaikka niitten turvakameroitten keilassa, niin on todisteita tapahtuneesta. Oikeuksiensa ylittämisestä vartijakin saa syytteen ja pahimmassa tapauksessa menettää lupansa, minkä ne kyllä tietävät.

  Tsekkaa Kim Finnin artikkeli myymäläetsivistä ja -varkaista tuoreimmasta valtakunnallisesta laatulehdestä. Ihan hauskaa luettavaa. Työtäänhän useimmat vartijat vain tekevät, mutta alalle on hakeutunut myös kusipäisiä fasisteja. Viranomaisasemassaan väärin toimivia on paljon ja niitä vähän uskalletaan nostaa syytteitä ihan liian vähän. [signature]Oderint dum probent. -
   
 10. Galaxy

  Rekisteröitynyt:
  11.08.2000
  Viestejä:
  1 859
  On ne vartiat aika juntteja. Viikonloppuna baariin jonotellessa siinä vieressä seisoi pari vartiaa (ei pokea), kysäsin niiltä sitten läpällä että saakos herrasmiehistä valokuvaa ottaa. EI TODELLAKAAN SAA kuului vastaus. Noh, mikäs siinä jos ne ei halua ettei kuvata. Sitten heitin jotain että ei se kuvaaminen niin vaarallista sentään oo. Tässä kohtaa pojilta lähti lapasesta: ""Jos otat kuvan ni me takavarikoidaan kamera ja vietät yös itäkeskuksen poliisin putkassa"". Totesin vaan että just ja annoin asian olla.

  Mutta julkisella alueella saan tietääkseni kuvata vaikka poliiseja eikä niillä pitäisi olla mitään oikeutta ruveta siitä avautumaan. Lisäksi tuollaiset voivat tehdä ihan mitä huvittaa. Ihan hyvin ne olisivat voineet ottaa kameran ja rikkoa. Sitten vain vedottaisiin siihen että olin humalassa ja vittuilin.[signature]Intel P-M & D | 3GB DDR2 | 2xGeforce | 570GB HDD |
  Nokia 6630+Kinston 1GB
  Kaikki on parempaa .pdf muodossa.[/signature]
   
 11. teppemies

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2005
  Viestejä:
  3 399
  Kerran olen kohdannut tapauksen, jossa oli selkeää aseman väärinkäyttöä, vartijahan kävi syyttä kimppuumme:

  Useita vuosia sitten kävimme porukalla Siilinjärvellä moikkaamassa kavereita.
  Kävin erään kaverini kanssa illalla kaupassa oluenostoaikeissa. Kassaneiti ei myynyt vedoten päihtymykseen. Oikea päätös kassalta, mutta tottakai kaverini jäi kitisemään, että ""emmä nyt niin paljoo oo ottanu"". Vartija tuli välittömästi ja pyysi meitä poistumaan. Lähdimme ulospäin kiroillen samalla, että kohta loppuu juomingit kesken. Vartija seurasi perässä kaupan ulkopuolelle kommentein ""Oliko jotain asiaa!?!?"" Hän ilmeisesti oletti, että kiroilumme kohdistui vartijaan. Ulkona vartijalta alkoi aivan käsittämätön käytös suoran vittuilun merkeissä. Aluksi olimme vain, että ""Joo, joo. Mehän mentiin jo ulos ja lähetään menemään"", mutta vartija sinnikkääsi seurasi parikymmentä metriä aukoen päätä. Yksi vastalause ja vartija tönäisi kaveriani, tuumasi ""No niin, kävit käsiksi"" ja aika railakkaasti nakkasi jollain ihme niskalenkillä maahan ja sitoi kädet.

  Olin aivan ihmeissäni touhusta, kun vartija vielä kutsui poliisit paikalle pitäen samalla kaveriani maassa.

  Aamulla haimme sitten kaverini putkasta Kuopiosta.
   
 12. teppemies

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2005
  Viestejä:
  3 399
  edit: Tuplat.

  edit2: Ihmeellistä, kun postauksessa ja tämän muokkamisessakin tuli ilmoitus ""Sivua ei voi näyttää"" ja siltikin vaan tapahtuu...

  [Edited by: teppemies on 3.10.2005 16:43]

  [Edited by: teppemies on 3.10.2005 16:44]
   
 13. raerae

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2001
  Viestejä:
  40
  Vartijalla ei ole mitään erityisoikeutta mitä normaali ihmisellä ei olisi. Ainut tietysti että niillä on avaimet paikkoihin mihin itse et pääse.
  Kuka tahansa tavan pulliainen voi estää rikoksen voimakeinoin nykypäivänä, pitää silti varoa liiallista voiman käyttöä. Lakihan muuttui viime vuoden vaihteessa tjsp.[signature]Kuten Sonixx sanoi:

  Jokainen joka väittää, että opiskelijalla on tiukkaa on joko a) tyhmä b) tuhlaaja c) laiska d) harrastanut suojaamatonta seksiä liian nuorena ja saanut mukulan, katso kohta a).
  [/signature]
   
 14. raerae

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2001
  Viestejä:
  40
  Kuka tahansa saa pitää voimakeinoin rikoksesta epäillyn kiinni laillisesti. Vartija ei voi tarkastaa sen enempää aseiden varalta kun kuka tahansa.
  [signature]Kuten Sonixx sanoi:

  Jokainen joka väittää, että opiskelijalla on tiukkaa on joko a) tyhmä b) tuhlaaja c) laiska d) harrastanut suojaamatonta seksiä liian nuorena ja saanut mukulan, katso kohta a).
  [/signature]
   
 15. hynkel

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2002
  Viestejä:
  389
  Mainitsemisen arvoista on myös, että yli 50 % porttien laukeamisista on vääriä hälytyksiä. Näin ollen portin laukaissut on todennäköisemmin syytön kuin syyllinen. Eipä oikein riitä ihmisen perusoikeuksien rajoittamiseen joku helvetin magneettikentän muutokseen perustuva piippari.. Minäkin olen kävellyt pois tuollaisen luota, vartija kyllä tuli perään itkemään. Bussiin ei tullu enää mukaan.[signature]TST-Läppäri (Armada 1560D) on iskussa. Onneksi ylipäällikkö vaihtuu jo vuonna 2012.

  Inttiblogi tjsp ehkä sitten joskus, WordPress pitäis saada asennettua ja säädettyä.
  // hynkel //[/signature]
   
 16. hynkel

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2002
  Viestejä:
  389
  Lue laki yksityisistä turvallisuuspalveluista.[signature]TST-Läppäri (Armada 1560D) on iskussa. Onneksi ylipäällikkö vaihtuu jo vuonna 2012.

  Inttiblogi tjsp ehkä sitten joskus, WordPress pitäis saada asennettua ja säädettyä.
  // hynkel //[/signature]
   
 17. Frodo

  Rekisteröitynyt:
  26.07.2000
  Viestejä:
  174
  Olisiko linkkiä ko. artikkeliin tai voitko tarkentaa mistä ko. jutun löytää?[signature]If you give a man a fish, he will eat a day;
  But if you teach a man to fish, he will buy an ugly hat
  And if you talk about a fish to a starving man, then you're a consultant[/signature]
   
 18. Warra

  Rekisteröitynyt:
  27.12.2003
  Viestejä:
  1 163
  Yhyhyhyyyy. Tosi vittumainen termi joka asiassa nykyään muroilla tuo itkeä. Ei taatusti vaksi oikeasti itkenyt, taisit itse itkeä vähän jälkikäteen säikähdyksissä. Onko nyt kivaa?[signature]Amd64 3400+, 1gb, r9700mobility, 80gb.[/signature]
   
 19. raerae

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2001
  Viestejä:
  40
  Joo, pitää olla epäily että on vaaraksi muille tai itselleen. Eli ei tavan pulliaista vartija saa mennä tonkimaan. Eli narkkareita ja väkivaltaisia paskoja vartenhan tuo on tehty.[signature]Kuten Sonixx sanoi:

  Jokainen joka väittää, että opiskelijalla on tiukkaa on joko a) tyhmä b) tuhlaaja c) laiska d) harrastanut suojaamatonta seksiä liian nuorena ja saanut mukulan, katso kohta a).
  [/signature]
   
 20. Tarkastaja

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2005
  Viestejä:
  31
  Uusimmassa Cityssä. Paska lehti, jos haet sen kaupan aulasta saat ilmaiseksi, mutta jos haluat lukea jutun netissä joudut maksamaan. [signature]Aikuinen mies on samanlainen legenda kuin yksisarvinen, lentävä lehmä, elämän omaava muro tai looginen nainen. [/signature]
   
 21. Deus Ex Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  19.09.2004
  Viestejä:
  2 180
  VR:n sikaosaston konnarilla on poliisin ja teurastajan oikeudet.[signature]In some ancient Greek drama, an apparently insoluble crisis was solved by the intervention of a god, often brought on stage by an elaborate piece of equipment. This [/signature]
   
 22. Tretjakov Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2001
  Viestejä:
  1 184
  Tällaista juuri tarkoitin. Portsarit ovat nykyään lähes yksinomaan asiakaspalvelijoita, mutta vartijan duuniin on hakeutunut ihmisyytensä kadottaneita fasisteja, jotka oikeasti saavat kiksejä käsirysystä. He eivät malta odottaa, että jotakin tapahtuisi, vaan aiheuttavat kahnaustilanteita ihan oma-aloitteisesti jos vähänkin näyttää mahdolliselta.

  Poliiseiksi fasisteja hakeutuu paljon vähemmän, kun poliisin koulutus vaatii paljon vartijan koulutusta enemmän pitkäjänteisyyttä. Poliisilaitoksen palveluksessakin tosin on vartijoita (esim. putkaa hoitamassa) ja ne on just sitä katkeraa sakkia, joka ei läpäissyt edes poliisikoulua. Asiakaspalvelua on turha odottaa. (Hauska lisäviite: heinä-elo-syyskuun Voima-lehden kansainvälinen poliisiputkavertailu.)

  Mitä tehdä, jos tuollainen fasistivartija käy uhoamaan ja tönimään? Okei, vituttaahan sellainen, mutta paras lääke on pysyä itse rauhallisena. Kännissä se on tietysti tosi vaikeaa. Jos alueella on valvontakamera, kannattaa pysytellä sen näkyvissä. Jos vartija väkisin raahaa koppiin, kannattaa vaatia mukana olevat kaverit myös sinne todistamaan tapahtunutta. Ei siitä voi kieltäytyä. Kaupassa ei ole putkia eikä vankiloita, joihin rauhallisesti käyttäytyviä ihmisiä (edes epäiltyjä) saa lukita.

  Fiksuillakaan poliiseilla ei aina ole asenne kohdallaan. Kun kansalaisoikeuksiaan puolustanut nainen tuli poliisilaitokselle tekemään rikosilmoitusta vartijasta, joka rikkoi hänen kameransa, päivystävä poliisi vastasi naiselle, että ""Sä olet kyllä hankala."" Siis WTF!!! Tällaista viranomaismielivaltaa vastaan minä en aio koskaan luovuttaa. Väkivallalla ei saa polkea kansalaisia, siinä olen ehdoton. [signature]Oderint dum probent. -
   
 23. joos

  Rekisteröitynyt:
  17.10.2002
  Viestejä:
  738
  Vartijalla on oikeus suorittaa henkilötarkistus kiinniotetulle, johon ei-vartijalla ei oikeutta ole. Kiinnioton voi vartija tehdä jokamiehen kiinniotto-oikeuteen vedoten. Ja en ymmärrä miksi ihmiset eivät voi antaa vartijan tukia mikä hälytyksen aiheutti portilla. Varsinkin jos ei mitään ole pöllinyt. Onko se kivaa kun joku vanha häly aktivoitunut uudestaan ja kohta se piippaisi joka toisessa kaupassa :|[signature]nopea tieatokone.[/signature]
   
 24. siis yleensä kun porttihälytys tulee, ja vartija tulee ja kysyy sinulta luvan, että ""saako hän katsoa laukkuusi?"" jos myönnyt siihen, hänellä on lupa, jos et,
  [mutua]
  olet päihtynyt,muuten vaan vittumainen,syyllisen näköinen,hän saa tarkastaa sekä sinut että kassin, vedoten siihen vaarallisten esineiden hallussa pitoon.
  [/mutua]
  odotellaan poliiseja

  Ja yleisellä paikalla tosiaan vartijalla ei ole mitään oikeuksia, mutta eipä ne yleisellä paikalla olekkaan koskaan vartioimassa. Ainut yleinen paikka voisi olla joku Tori, sielläkään ne eivät voi olla vartioimassa ihmisiä/häätämässä känniläisiä pois, vaan esimerkiksi vartioimassa torilla olevia kukkia, ja jos niihin kohdistuu jotain väkivaltaa tms. niin silloin hänellä taas on oikeus ottaa sinut kiinni. Ja maksat kukkien omistajalle sen mitä olet tehnyt. Mutta tosiaan ei ne kyllä yleisellä paikalla koskaan vartioi. Kaupat yms. ei ole yleisiä paikkoja vaan ne ovat jonkun omaisuutta ja vartijat ovat sitä omaisuutta siellä vartioimassa.

  Voimankäyttö on jo tainnut tullakkin selväksi edellisistä postauksista, eli itseään / jotain henkilöä saa puolustaa voimakeinoin. Mutta juuri sen verran kun on TARPEEN.
  korjatkaa toki jos olen väärässä.[signature]AMD64 2.6GHz, 2x Apacer 1024Mt 260MHz 3-4-4-8-1T, ATI 850XT PE gpu608/mem608, Abit Fatal1ty AN8, OCZ PowerStream 520W, Acer 19[/signature]
   
 25. joos

  Rekisteröitynyt:
  17.10.2002
  Viestejä:
  738
  Kaupat ovat yleisiä paikkoja silloin kun ne ovat auki[signature]nopea tieatokone.[/signature]
   

Jaa tämä sivu