Valmet kotilämpö yms. ilmalämmitys

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Oltorno, 07.01.2009.

 1. Oltorno

  Rekisteröitynyt:
  03.01.2004
  Viestejä:
  7 280
  Ei nyt ole täysin paras foorumi aiheeseen, mutta täällä kun on porukkaa niin tod. näk. täällä on myös immeisiä kellä on tuo systeemi käytössä. Ja vastauksia saa paremmin kuin jossain rakentajat foorumilla.

  Käytiin tuossa okt:tä kattelemassa ja siellä oli tuo systeemi käytössä ( http://koti.mbnet.fi/opwallin/spaceintervalsystem/ilmalammitys.html ). Vaikutti kerrassaan pätevältä. Kaikki vesikiertoisenlämmityksen edut ilman vanhoja putkia lattian alla.

  Kovinkaan suosittu tuo ei ilmeisesti kuitenkaan ole (eka kerta kun ite törmäsin ks. lämmitys muotoon yksityis käytössä). Joten siinä myös lienee haittansa? Näistä kuulisinkin mielelläni kokemuksia.

  Tuota mitä käytiin kattelemassa niin lämpeni öljyn avulla ja v. kulutus 2700l @ 143m2. Välittäjän mielestä tuo oli vähän, oma mielipide taassen, että tuo on kyllä hieman keskiarvoa enemmän. No kuitenkin jos tuohon taloon päädytään niin pakosti lähivuosina öljy vaihtuisi johonkin muuhun. Mielessä käynyt lähinnä ilmavesilämpöpumppu. Kellään tuosta kokemuksia kotilämmön parina? Maalämpö toki kiinnostaisi eniten, mutta siinä ei taida saada vettä (ja sitä myöten ilmaa) tarpeeksi kuumaksi...
  [signature]E8400 @ 4,1Ghz, GB P35C-DS3R, 2x2Gb @ 910Mhz DDR2, GF8800GTS, 4TBhd, P180B + S12 500W, X-Fi Gamer, G15+G5, Iolair 24" + Acer TM 7520[/signature]
   
 2. H _ N

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2006
  Viestejä:
  2
  tota öljyn kulutusta ei kannata verrata neliöihin toki nekin vaikuttaa paljon mutta täytyy ottaa huomioon et joku haluu asuu +25 ja toinen +20 lämpösessä kämpässä ja kuinka paljon käytetään kuumaa vettä esim. suihkussa
  Ei pelkän ilmavesilämpöpumpun varaan kannata laskea vaan asentaa sen öljyn rinnalle.
  Onhan toi ilmalämmitys mukava syksyllä mut huonona siin on se et koko aika tuntuu sellnen pieni puhallus.
   
 3. Sipi^

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2003
  Viestejä:
  191
  Itsellä ei ole käyttökokemuksia ko. laitteista mutta lvi-alalta on paljon kokemusta.
  Ilmalämmityksen huonoja puolia:
  Tavallisesti lattialla olevat ritilät joita ei saa peittää eli ei sohvia/mattoja tms. niiden päälle
  Ei sovi allergisten kotiin koska kuivattaa ilman ja laittaa pölyt liikkeelle. Kotilämpöön ei myöskään saa kunnollisia suodattimia suoraan vaan kanavan "väliin" pitäisi laittaa erilliset suodatinkotelot, mikä voi olla helppoa tai vaikeaa.
  Suhteellisen harvinainen systeemi->ongelmia jos leviää (varaosia kyllä voi vieläkin saada). Valmetin kotilämmölle löytyy muistaakseni yksi nykyaikainen korvike (by Nibe-Haato), joka on sikakallis ja ilmakanavien lähdöt ovat väärinpäin =).
  Kanavat tulisi puhdistaa muistaakseni 2 vuoden välein ilmalämmityksen yhteydessä. Tätä tosin ei kukaan tee näin usein vaan käytännössä, kun talo vaihtaa omistajaa, uusi omistaja puhdistuttaa kanavat ensimmäistä kertaa 150 vuoteen tms.
  Toisia voi häritä virtaavan ilman humina
  Hyviä puolia:
  Ei yleensä vedon tunnetta.
  Ei pattereita seinillä.
  Lämmönlähde on vaihdettavissa ainakin (puuhun?), pellettiin ja sähköön. NIBE Haadon korvikkeessa on PILP ja luonnollisesti sähkövastukset. Maalämpö voi onnistua tulistustekniikalla varustetulla pumpulla, mutta epäilen että on esim. sähköön verrattuna niin kallis investointi että ei kannata. Ilma-vesi lämpöpumppu voi toimia, mutta saattaa olla ettei sieltäkään kovin hyvällä hyötysuhteella saa tarvittavan kuumaa vettä.

  Öljynkulutus on mielestäni ihan kohtuullista. Pitää muistaa että ainakin noin 30 % öljystä kuluu lämpimäänkäyttöveteen, mihin voi itse vaikuttaa aikas paljon. Poreammeet, isot-sadesuihkut ym. voivat tulla hyvinkin kalliiksi.

  Omasta mielestäni ylipäätään paras lämmitysmuoto on joko PILP+lattialämmitys tai ilma-vesi-lämpöpumppu+lattialämmitys.

  [signature]-Sipi
  sipi@mbnet.fi[/signature]
   
 4. Jukka Pohjola

  Rekisteröitynyt:
  19.10.2008
  Viestejä:
  78
  En jaksa perustella mitään, kun oli jo tuo yksi hyvä viesti, mutta itsellä tuo olisia ainakin viimeisenä listassa, jos pitäisi lämmitysmuoto valita.
   
 5. Tuomio

  Rekisteröitynyt:
  13.07.2004
  Viestejä:
  672
  Laitat 3 ilmalämpöpumppua, varaava takka sekä laattalattioille suora sähkölämmitys. Ei ole koskaan perusteltua rakentaa vain yhden järjestelmän varaan. Ilmaa kierrättävät pumput ovat pakkoratkaisu nykyaikaiselle asumiselle sekä toisin kuin missään muussa järjestelmässä, niitä voidaan käyttää myös jäähdytyslaitteina sekä ilmankosteuden vähentämiseen mikä on mannaa kuumina kesäviikkoina.
   
 6. Maca

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  177
  Enemmän patterit rajoittaa esim. sohvan sijoittelua kuin ritilät lattiassa. Ainoa miinuspuoli on ettei märät hanskat kuiva niiden päällä yhtä nopeasti :) Ilmavirranliikkumista ei havaitse kyllä mummotkaan. Ja esimerkiksi leivinuunia lämmitettäessähän ilma voidaan ottaa uunin päältä tasaisesti joka huoneeseen. Putkistojen putsausta ei tosiaan ole koskaan tehty, mutta eipä siihen kyllä tarvetta tunnetakkaan.

  Sähköllä ja puulla siis mennään.
   
 7. Oltorno

  Rekisteröitynyt:
  03.01.2004
  Viestejä:
  7 280
  Ei se juuri tuntunut puhaltavan, muuta kuin ihan ritilän juuresta samoin poistojen kohdalla. 1/4 talosta oli lattialämmityksen alla (et,th,puk.h,wc,ph ja sauna). Ja kun käytettyä ollaan muutoinkin katselemassa niin noita lämmitys muotoja ei hirveästi olla heti muuttelemassa. Jotenkin vain tuo ilmankautta toimiva lämmittäminen kiehtoo, vaikka tuossa nyt onkin asia erittäin mini koossa verrattuna isompiin laitoksiin. Noita 70-90 ajan torppia kun pääasiassa osuu haarukkaan niin niissä aina joko suora sähkö tai öljy vesikierrolla ja siinä kysymysmerkkinä ne putket, tai eipä ne taida miksikään usein mennä. Tullut vaan vainoharhaiseksi niiden osalta kun porukoilla oli aikanaan 77 raknenetussa talossa vesivahinko ja sen myötä pistetiin putket poikki ja suora sähkö tilalle. Kaikki sähkölämmittäjät kyllä kehuu ilmalämpöpumppua maasta taivaaseen, että se kai sitten tasottaa tuota lämmitys muotoa. Mutta tuolle forttumin riistolle ei kyllä näy mitään rajaa ja jos samaa rataa jatketaan tulevaisuudessa niin kalliiksi tulee. Ainiin sen unohdin, että tuonne on kaukolämpö mahdollista saada. Siinä tosin kalliit liittmismaksut eikä sen käyttökään niin ilmaista taida olla. Jotenkin kiehtoisi ajatus jos ja kun joskus sen vanhemman talon hommaa ja siihen uutta lämmitysratkaisua miettii niin pystyisi jonkin näköseen omavaraisuuteen. Takkakin tuolla oli, mutta ei varaava ja huonolla paikalla, ja vaikka varaavaksi vaihtaisi niin ei kyllä lämmitä lähellekkään koko taloa. Paitsi jos sillä lämmittäisi vettä mikä kiertäisi tuon ilmalämmityksen kautta. Fakta kuitenkin on se, että jos sinne muuttaisi niin paskan marjat siihen mitään tulisi tehtyä ennen kuin joku entinen systeemi pettää :D. On se jo niin monta kertaa nähty...

  Eikös tuon pitäisi olla juuri hyvä allergikoille kun se pöly imetään pois, eikä sitä pääse kertymään? Tai ei taida riittää se imu mikä tuosta tulee? Välittäjä kyllä ensimmäisenä taas mainosti, että sopii allergikoille hyvin :).

  Ilmalla lämmön siirtokyky taitaa olla sen verran huono kun sitä ei ole enempää käytetty? Enpä tiedä voihan tuostakin torpasta tehdä jonkun lähes naurettavan tarjouksen ja huonolla tuurilla myyjä hyväksyy sen. Kaikin puolin mukavintahan se olisi uusi rakentaa, mutta eipä näillä hinnoilla tai saapi nyt nähdä onko jotain suuria laskuja odotettavissa rakennuskustannuksiin. Onneksi ei ole mitään kiirusta...
  [signature]E8400 @ 4,1Ghz, GB P35C-DS3R, 2x2Gb @ 910Mhz DDR2, GF8800GTS, 4TBhd, P180B + S12 500W, X-Fi Gamer, G15+G5, Iolair 24" + Acer TM 7520[/signature]
   
 8. Sipi^

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2003
  Viestejä:
  191
  Vanhat teräsputket(=patterien putket) ovat ainakin minun mielestäni melko riskittömiä. Lämmityspiirissä kun kiertää käytännössä hapeton vesi eivät putket syövy paitsi silloin jos jostakin liitoksesta vuotaa tippa pari ulos. Käyttövesi putkissa ongelmia on eniten, yleisimpiä ongelmia on varmaan muovittamaton/suojaputketon kupariputki betonivalun sisässä->emäksinen betoni nopeuttaa putken kulumista. Joissakin taloissa saattaa vielä olla sinkittyjä teräsputkia kylmävesijohtoina, ne tulee kyllä välittömästi uusia (todella vanhoissa taloissa saattaa olla lämpimässä vedessäkin sinkittyä).

  Suurimman ongelman muodostavat lattialämmityksen muoviputket, vaatii nimittäin todella paljon asiantuntemusta tunnistaa luotettavasti onko lattialämmityksen putki happidiffuusiosuojattua vai ei. Mikäli muoviputkea ei ole happidiffuusiosuojattu, pääsee happi aiheuttamaan korroosiota putkiston muihin osiin ja lopulta putket tukkeutuvat. Suomessakin käytettiin vääränlaisia putkia lattialämmityksessä 70- ja 80-luvuilla, tosin nuo lienevät jo tukkeessa.
  [signature]-Sipi
  sipi@mbnet.fi[/signature]
   
 9. mzzj2

  Rekisteröitynyt:
  09.12.2002
  Viestejä:
  2 602
  Vanhempien luona on ilmakiertoinen lämmitys, vesisäiliö varaavalla yösähköllä ja ei kyllä suurempaa moitittavaa löydy. Osa noista kuulemma humisee väärin/pihisti mitoitetun putkiston takia, sitä torvea on lattiavalun alla oikeesti aika paljon, tuo itselle tuttu systeemi on kyllä äärimmäisen hiljainen, yleensä vesikiertoiset patterit pitävät enemmän ääntä kuin tuo. Ehkä jos puhaltimen lyö täysille niin sitten voi vähän enemmän humista, mutta tuota isompaa tehoa nyt on ehkä käytetty kerran vuosikymmenessä jossain isojen juhlien yhteydessä kun tuvassa on 100 vierasta sisällä. Ikiaikainen lämmönvaihdin jäätyilee talvella, tuo kaipaisi päivitystä, mutta ton ikäluokan muissa taloissa harvoin edes on lämmönvaihdinta poistoilmalle...

  Ainakin kotona 28v vanhat putket ovat melko puhtaat sisältä kun niitä joskus tutkinut, tosin filttereillä+elektrostaattisella suodattimella on varmaan oma vaikutuksensa siihen.
   
 10. Ben Dover

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2007
  Viestejä:
  778
  Nostetaanpas vanhaa ketjua.

  Ollaan muuttamaassa -85 rakennettuun kaksikerroksiseen taloon (~120m2), jossa on ilmalämmitys. Vesi lämmitetään puilla ja varalla on 6kw sähkövastus. Lattialämmitys on ainoastaan kylpyhuoneessa. Järjestelmään tehdyistä huolloista ei vielä ole kovin tarkkaa tietoa, röörit ainakin näytti melko likaisilta eli ne pitää putsata.

  Lähinnä nyt kiinnostaa se, että onko ilmalämpöpumpulla taloudellista hyötyä jos sellaisen tuohon rinnalle asentaa?

  Mihin kannattaa kiinnittää huomiota kun järjestelmä on kohta 30 vuotta vanha?
   
 11. Kremnen

  Rekisteröitynyt:
  30.10.2008
  Viestejä:
  712
  Varmaan varaosien saatavuuteen ainakin?
   
 12. Moose

  Rekisteröitynyt:
  24.06.2003
  Viestejä:
  672
  En osaa sanoa ongelmasta muuta kuin sen, että olennaisinta tuossa on puiden hinta (jota et maininnut). Seuraavana tulee oman työn arvottaminen.

  Joskus laskeskelin, että koivuklapin 50e irtokuutiohinnalla ja 80% höytysuhteella laskettuna kilowattitunnille tulisi hintaa noin 8 senttiä.
   
 13. isokoo

  Rekisteröitynyt:
  17.06.2009
  Viestejä:
  3
  Ei kannata pelästyä kotilämpöä. Olen törmännyt niihin suht. usein. Asunnot ovat yleensä vuosilta 79-82. Varaosia niihin saa helposti, jos oikein muistan niin valloxilta. Osia joita vaihdetaan ovat suodattimet, puhaltimet ja kenno. Olen hämmästellyt ko. kohteiden pientä kulutusta vs. patterilämmitteiset. Mikäli talossa on ollut kova kulutus niin pellit ovat jääneet kesäasentoon. Vanhoihin kohteisiin on asennettu maa- ja ilma-vesilämpöpumppua näihin vermeisiin. Viimeksi n. 2kk sitten. Hyvin ovat toimineet. Kanavien ja kennon puhtaudesta kannattaa huolehtia.
  Perinteiset ilpit eivät mielestäni toimi ko. kohteissa optimaalisesti.
   
 14. Ben Dover

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2007
  Viestejä:
  778
  Onko kukaan poistanut käytöstä lämmöntalteenottokennoa Valmet Kotilämpö-laitteistosta?
  Turhaan se kesällä lämmittää tuloilmaa. Pikaisesti kun tutkin sitä niin aikamoisen patentin vaatii että poistoilma ei sekoitu korvausilman kanssa...
   
 15. pn

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2000
  Viestejä:
  176
  Ei ole poistettu vaikka mielessä onkin käynyt. LTO tuossa on normaali kuutiomalli joten tuohon luulisi passaavan ihan normaalin kesäkennon mitä noissa normaaleissakin käytetään.
   
 16. Drinkkeri

  Rekisteröitynyt:
  08.09.2003
  Viestejä:
  1 154
  Anopilla on just tuollainen systeemi, aiemmin lämpesi puulla ja oli todella vittumainen systeemi kun sitä palotapahtumaa piti vähän väliä vahtia huonon polton ja vedon takia. Vaihtoi keväällä maalämpöpumpun pääasialliseksi lämmöntuottajaksi tuohon systeemiin ja elämä on aikalailla helpompaa talonvahtina ollessa kun ei paskojen sähkölinjojen alueella tarvitse pelätä, että yöllä menee sähköt ja kattila räjähtää kun vesipumppu ei kierrätä (yhtenä yönä tuli herättyä hillittömään paukkeeseen ja lähteeksi selvisi lopulta ylipaineinen ja hyppivä vesikattila).
   
 17. Ben Dover

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2007
  Viestejä:
  778
  Sama käynyt täälläkin. Ei tosin sähköjen takia vaan liian suuren vedon/paskapuun polttamisen takia lämmöt noussu liian ylös ja pata porisee :comp:
  Joihinkin on asennettu termostaatti, joka lykkää verkosta kylmää vettä sekaan jos lämmöt nousee liikaan.

  Toisaalta hyvä puoli tuossa kattilassa on sen koko, kovemmillakin pakkasilla riittää yksi kattilallinen vuorokaudessa jos on kunnon puuta.
   
 18. dessan

  Rekisteröitynyt:
  17.10.2012
  Viestejä:
  1 625

  Se tärkein ilmalämmityksen etu - minkä vuoksi käsittääkseni aikoinaan noita Valmet kotilämpöjä markkinoitiinkin - sulta jäi mainitsematta. Se oli olematon riski vesivuodosta :9
   
 19. dessan

  Rekisteröitynyt:
  17.10.2012
  Viestejä:
  1 625

  Riittävän iso lämminvesivaraaja latauspumpulla noihin puulämmityksiin kannattaa laittaa. Ruotsissa vissiin pakollinenkin puulämmityksen yhteydessä, koska muuten ei saa polttoa puhtaaksi ja hyötysuhdetta korkeaksi. Loppuu samalla kiehumisongelmat ja työllistää isäntäväkeäkin vähemmän kun tarttee huolehtia poltosta vain kerran vuorokaudessa.
   
 20. Ben Dover

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2007
  Viestejä:
  778
  Siis meillä on 2000l säiliö jota tuo kattila lämmittää, ja niiden välissä vettä kierrättää sähköpumppu. Vai mitä meinasit?
   
 21. dessan

  Rekisteröitynyt:
  17.10.2012
  Viestejä:
  1 625
  Sitten kuulostaa perin oudolta jos pääsee keittämään. Onko pumppu asianmukainen nk latauspumppu vai joku halvempi viritys? Lataussäädin mitä merkkiä?
   
 22. Ben Dover

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2007
  Viestejä:
  778
  Kaikessa yksinkertaisuudessaan tuo viritys toimii niin, että kattilasta tulevassa vesiputkessa on kiinni termostaatti, ja kun kattilan veden lämpö ylittää asetetun rajan (70 astetta) niin pumppu menee päälle. Se imee kattilasta vettä säiliön pohjalle, ja ylhäältä kiertää takaisin kattilaan. Samassa yhteydessä on paisuntasäiliö mallia vanha, eli painovoima hoitaa vastapaineen.
  En kyllä itsekään ymmärrä miten tuo voi keittää, mutta julmetun paukkeen on muutaman kerran pitänyt ja rauhoittunut kun on sulkenut pellit. :think:
   

Jaa tämä sivu