Tuulimyllystä lämmityssähköä

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja kkuula, 27.10.2011.

 1. kkuula

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2004
  Viestejä:
  2 923
  Kovasti kiinnostaa nämä "ilmaiset" ernergianlähteet ja törmäsin eräänlaiseen todella yksinkertaiseen kytkentään jolla voidaan tuulimyllyn tuotto lykätä vastuksiin helposti.

  rakenna oma tee-se-itse tuuligeneraattori

  Ideana on pistää jokaisen kolmiokytkennässä olevien kolmen lämmitysvastuksen kanssa sarjaan sopiva kondensaattori jonka tarkoitus on leikata vastusten ottamaan tehoa sopivasti. Vai mitä tämä kytkentä nyt oikeasti tekee?
   
 2. Zalama

  Rekisteröitynyt:
  07.09.1999
  Viestejä:
  2 632
  Vielä mielenkiintoisempaa olisi kytkeä lämpöpumpun kompura tai käänteinen stirling suoraan akseliin niin saisi lämpöä vielä kohtuullisella hyötysuhteella. Siinä olisi projektia :)
   
 3. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 531
  No, sanotaanko nätisti että kavereilla on vielä matkaa taitettavana kun etsivät parasta ratkaisua tuulimyllyn säätöön. Siellä ei ilmeisesti ole tietoa / taitoa myllyn tehonsäädön kunnolliseen suunnitteluun niin ovat lähteneet (saako sanoa harhautuneet) tällaiseen ratkaisumalliin. Ei minusta kopioimisen arvoinen idea kylläkään.
   
 4. kkuula

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2004
  Viestejä:
  2 923
  Juu sen kyl nuo jutut lukien huomasikin ettei ihan olla kärryillä hommasta ja on "keksitty" kytkentä jolla mylly voidaan kytkeä suoraan vastukseen.. Toisekseen silmään pisti hieman täysin maallikoiden oloisten jamppojen viritykset ja mutuilu kun ei ole käsitystä asiasta. Liekkö tuolla saadaan paljonkin hukattua myllyn teoreettisesta tuotosta?

  Eikö tuollaisen kytkennän mittauskin ole konkkien aiheuttaman vaihesiirron takia takia vähän muutakin kuin fluken tökkääminen vastuksen napoihin?
   
 5. ChiKung

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2001
  Viestejä:
  956
  Jos vaihtoehtona on tosiaan vastuksen laittaminen suoraan kuormaksi, niin ei välttämättä idea huonoimmasta päästä. Ainakin näin periaatteessa saadaan pienempi kuorma kuin suoraan vastuksella, vaikka siinäkin toki jännite (ja siten myös kuorma) laskee pienillä pyörimisnopeuksilla. Mutta tosiaan jos tuosta haluaa edes teoriassakaan toimivan, niin resonanssitaajuus ja Q-arvo pitää mitoittaa sopivaksi. Tuohan on käytännössä sarjaresonanssikytkentä, eli impedanssi on pienimmillään (pelkkä reaaliosa) resonanssitaajuudella. Ainakin omasta mielestä tuolla saatetaan päästä pienellä tuulennopeudella parempaan hyötysuhteeseen kuin suoraan vastuksella. Hyötysuhde resonanssitaajuudella taas on lähelle sama kuin pelkällä vastuksella (jos konkissa ei tapahdu merkittäviä häviöitä).

  Potentiaalisia ongelmia tosin tuossakin on. Jos Q-arvo on korkea, niin jännitteet voivat karata lapasesta (tosin tuon voi määrittää suht helposti mittaamalla komponenttien arvot). Samoten jos Q-arvoa nostetaan pienentämällä vastusta, niin sähköinen hyötysuhde voi laskea (sähköinen hyötysuhdenhan tulee viimekädessä vastuksen ja käämien resistanssien suhteesta).

  En osaa näin suoralta kädeltä sanoa millaisen ilmiön tuo kolmivaiheisuus tekee tuossa. Voikohan yksi vaihe virittää toisen vaiheen rinnakkaisresonoivaksi? Jonkunlainen simulaatio nyt joka tapauksessa pitäisi tehdä tuosta...
   
 6. Occurrence

  Rekisteröitynyt:
  23.06.2007
  Viestejä:
  564
  Asiaa sivuten, eikös pienikin tuulivoimala kaava-alueella omakotimökin katolla vaadi rakennusluvan tai ainakin toimenpideluvan?

  HongKong kauppaa 400W myllyä ihan houkuttelevaan hintaan.
  Eihän tuollainen ikinä itseään takaisin maksa mutta voisi olla hauska harrastus ja voisi sillä lämmittää tallia.
   

Jaa tämä sivu