Tosi vanhojen murojen jutut

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja winery, 05.08.2011.

 1. limoviikuna

  Rekisteröitynyt:
  14.06.2011
  Viestejä:
  103
  Meillä oli aikoinaan nallipyssyissä sellaista punaista paperinauhaa rullassa jossa oli pieniä ruutinappuloita kiinni. Sitten nallipyssyn liipasimesta painettaessa iskuri osui (jos osui) nappulaan ja samalla mekanismi syötti lisää nauhaa iskurin alle. Puoliautomaatti siis ;)

  Tuosta saatiin sarjatulta aikaiseksi kierittämällä rulla auki joka asetettiin laakean kiven päälle. Sitten toista pienempää kiveä liu'utettiin nauhan päällä ja kuulosti mahtavalta! :)

  Linnoitus oli tehty pitkään heinäpeltoon johon poljettiin joku parimetrinen ympyrä, siten että ympärillä olevat heinät jäivät pystyyn. Polku meni takakautta, pois oletetusta vihollisen hyökkäyssuunnasta.

  Noissa leikeissä vierähti mukavasti monta lämmintä kesäpäivää, välillä käytiin polkupyörillä Osuuskaupasta ostamassa banaanilimsaa, jossa oli rengaskorkki. Kruunukorkilliset juomat tiedettiin etiketistä riippumatta kuuluvan aikuisille.
   
 2. kilroy1

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2001
  Viestejä:
  1 085
  Teemalta tulee 12-osainen ohjelmasarja 70-luvun sekahaku.. kannattaa katsella jos haluaa muistella menneitä.. ja nuorempien kannattaa katsella ja ihmetellä miten asiat ennen oli..
   
 3. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  2 277
  Tuon nauhanhan pystyi myös taittelemaan haitariksi niin että yhdellä kiven iskulla sai räjähtämään monta nallia ja ääni oli kunnon pamaus. Entä paniko kukaan merkille miten nallien palokaasut syövyttivät mekanismia pyssyn sisältä? Muistaakseni ainakin yksi nallipyssyni hajosi ihan vaan sen takia.
   
 4. luuponen

  Rekisteröitynyt:
  15.05.2002
  Viestejä:
  415
  Tuskinpa, kukkahatut all the way go!!!
  mulla oli kanssa sininen tollanen, ja joku ketunhäntä roikku toisesta käsitulpasta. Satulan noja oli korkeampi ja siinä joku micmacista vinguttu tarra.. HELLO? HELP? jotain muistamatonta kuitenkin.
  Kiitokset tuosta Teeman ohjelmavinkistä, ohi olis taas muuten menny. :kippis:
   
 5. Kaljasaurus

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2009
  Viestejä:
  11
  Onkohan nuo nallinauhat jo kielletty vaarallisena?

  Mulla oli joskus ihan sikahieno musta nauhanallirevolveri, yksi- ja kaksitoimisella liipaisinkoneistolla. Olikohan Wicky tai Rocky tms. se merkki, no hieno se siihen aikaan oli jok tap.

  Teinimpänä nallinauhoista oli hauska tehdä "koiranpommeja" eli nauharulla auki, taitos pitkittäin että täplät taittuu halki. Aikaansaatu "naru" tiukasti jonkin kovan esineen (esim. mutteri) ympärille ja teipinpätkällä tiiviiksi paketiksi. Heitto asfalttiin tai kiviseinään ja PAM. :)
   
 6. patriootti

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2003
  Viestejä:
  1 163
  Mulle kerrottiin sellainen syy selkänojallisen satulan vaarallisuuteen, että jos pyörä on kaatumassa tai uhkaa tulla kolari, satulasta ei pääse nopeasti pois.

  Syy kuulosti omiin korviini ihmeelliseltä jo silloin, mutta näin se vaan oli.
   
 7. Yak-

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2003
  Viestejä:
  3 253
  Kyllä, ja kun niitä veteli peukalon kynnellä, niin kohta oli kynsi mukavan näköinen. Nallipyssyn hajun saa vieläkin mieleen, kun muistelee lähimetsässä käytyjä sotia.
   
 8. TaMPerer

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2012
  Viestejä:
  157
  tuli eilen katottua hittimittari Teemalta. oli vuodelta 1988.

  oi niitä aikoja. äijät kuunteli Richard Marxia ja maailma oli paljon parempi paikka.
   
 9. insight

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  2 648
  Mulla ei mekanismi koskaan mennyt rikki. Suosin sitä muovista sen paperirullan sijaan, koska se paperirulla liian usein jätti pamauttamatta. Mulla oli toi nallipyssy iso rautainen Peacemaker :)

  Tätä tuli itsekin tehtyä ja peukalo hais palaneelle ruudille. Onhan noita muuten molempia nalleja edelleenkin. Omassa lapsuudessa ei tainnut olla mitään kunnon soakereita eli isoja vesipyssyjä. Lelut on paljon hienompia nykyään kuin silloin 70-80-luvulla.
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 27.06.2012
 10. JerryKannu

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2008
  Viestejä:
  1 442
  Mikäs "Hittimittari" se ohjelma oli (siis jonkun muun niminen, siinä 80/90 lukujen taitteen liepeillä) jonka kärjessä Alice Cooperin Poison keikkui kuukaudesta toiseen?

  Vitutti kun ne aina soitti sen voittajabiisin joka oli siis sama ohjelmasta toiseen... :D
   
 11. be aggressive

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2006
  Viestejä:
  974
  En oo ihan saletti, että oliko Kolmoskanavan Jukebox tolla konseptilla, mutta osuu muistaakseni suunnilleen tohon ajanjaksoon. Veikkaan, että saatto ollakin, koska muistaakseni se oli jotenkin periaatteessa joku Suomen jukebox-soiton top 10 ja Madonnan Like A Prayer oli kanssa pitkään ykkösenä.

  Kuin helvetissä sitä voi unohtaakki tälläsiä asioita 20 vuodessa, vaikka totakin ohjelmaa tuijotin silmät kiiluen.
   
 12. apulaislaama

  Rekisteröitynyt:
  20.01.2010
  Viestejä:
  180
  Mullakin oli aikoinaan nallipyssyt, ensin semmoinen nauhamallin colt-kopio ja myöhemmin rullamallin starttipyssykopio, jonka piippuun nokkelana poikana porasin reiän, muovia kun oli. Eipä siitä tainnu lentää edes pihlajanmarja, mutta kun jotain kevyttä roskaa laittoi piippuu, niin tulihan siitä ihan näyttävä tussahdus ampuessa. Näppärä poikana tietysti onnistuin ampumaan sellaisen laakin lähietäisyydeltä silmääni :D Eipä siinä sen kummempaa käynyt, muutaman hetken vetisti ja kirpaisi. Mutta siihen loppui meikäläisen nallipyssyttelyt.

  Vuotta vanhemmalla kaverilla oli edellä kuvatun kaltainen satula pyörässä. Kerran kokeilin ajaa sillä, mutta enhän minä sillä pystyssä pysynyt ja kulkuseen sattui. Ehkäpä siksi ääneni on edelleen niin heleä :smoke:
   
 13. Hareworth

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2001
  Viestejä:
  499
  Kokeilen vuosi sitten Ylläksellä hieman modernisoitua versiota tuosta ja kaaduin. Vieläkin lonkkaa vihlaisee välillä. Tuo on pirun vehje laskettelu rinteessä, eipä pysähdykään.
   
 14. Netti-Arska

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2008
  Viestejä:
  28
  Tämä oli aivan loistava laite. Muistan vielä tuon tv-mainoksenkin missä sen ajan jupit jotain kuvioluistelua noilla harrastivat aurinkoisessa rinteessä.
  Aika oli jossain 80-luvun alkupuolella.
   
 15. stonarit

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2010
  Viestejä:
  178
  Muistaakseni Hittimittarissa tuli tuon takia sääntö, että riittävän monen kierroksen jälkeen siitä tulee taivashitti tms. jolloin se pudotetaan pois. Samainen järjestely tehtiin Rockradion Rokkimittariin, jossa biisit saattoivat myös pyöriä kuukausikaupalla.

  Kolmosen ja raha-automaattiyhdistyksen listahan oli ihan naurettava, se perustui jukebox-soittoon, joka ei millään tavalla vastannut silloisia hittilistoja. Eaglesin Hotel California keikkui listan kärjessä aina. Sit mua häiritsi siinä ohjelmassa juontajatytön naurettava mikrofoni, jota piti pidellä siinä näkyvillä koko ajan.
   
 16. insight

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  2 648
  Toi oli nimeltään Ski-Pop. itse laskin lapsena tolla tosi paljon. Siinä oli vaan outo ominaisuus, että toi etusuksi väänty kieroon eikä se ohjautunut sitten enää yhtä hyvin. Tossa kuvassa ehkä vähän näkyykin se.

  Hittimittarissahan oli alkuun Mikko Alatalo ja oisko Timo T.A. Mikkonenkin ollut? Varhaisimmat muistot noista on jostain 70-luvun lopulta. Mikäs se tunnari siinä sillon olikaan?
   
 17. stonarit

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2010
  Viestejä:
  178
  Jean-Michel Jarren Oxygene. Mikkonen taisi olla eka juontaja, sitten Alatalo. Sitä en muista, mahtoiko Ripatti juontaa sitä, mutta Alatalo ja Ripatti juonsivat kyllä jotain TV 2:n vanhempaa musaohjelmaa, olisko ollut "Iltatähti". Siinä näin ensimmäisen kerran Kissin "I Love it loud"-videon, joka oli naskalina tosi kovaa kamaa.
   
 18. insight

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  2 648
  Joo Iltatähti minunkin muistini mukaan toi oli. Noita Oxygenejä on aika monta...
   
 19. limoviikuna

  Rekisteröitynyt:
  14.06.2011
  Viestejä:
  103
  Joku tuossa jo muisteli tunnaribiisin olleen Jarren Oxygene, minä olisin veikannut biisin olleen Gershon Kingsleyn Popcorn. Oliko tuo Popcorn-biisi jossain muussa tunnarina? miten se muisti näin reistaa... :(
   
 20. insight

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  2 648
  Oisko toi Popcorn ollut siinä Iltatähdessä ja Jarre Hittimittarissa? Noin mun muistikuvani mukaan.

  Hittimittari ? Wikipedia

  Eli tässä se nyt on Hittimittarin tunnari

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Iltatähti_(musiikkiohjelma)

  Menipäs Iltatähti ja Hittimittari hyvin sekasin. Eli muistan sitten Iltatähdestä noita varhasia.
   
 21. Vessapaperimuumio

  Rekisteröitynyt:
  21.08.2006
  Viestejä:
  218
  Tämä on aika ajaton kaava, joka on toistunut ainakin niin kauan kun on tullut markkinoille uusia kaupallisia massatuotettuja leluja. Näin oli 80-luvulla, 90-luvulla ja vielä nykyäänkin. En ihmettele, jos 70-luvulla oli sama meno.

  Kuten jo joku selitti, niin aina välillä lehdessä lukee/telkkarissa sanotaan/nykyään facebookissa hysterisoidaan, että jokin lelu on tosi vaarallinen ja keski-ikäiset paskovat alleen. Sitten kyseinen tuote poistetaan myynnistä ja vanhemmat hävittävät olemassaolevat. Paitsi ne, joiden vanhemmilla ei ole pahasti lepakoita muuntajassa ja tajuavat asettaa huuhaan oikeisiin mittasuhteisiin. Muut nuoret ovat näille kateellisia.

  Mitäs tällaisia tuotteita onkaan, jotka on kansanviisaudessa julistettu vaaralliseksi ja demonisoitu? Vähän vanhemmista jutuista tulee mieleen minisukset. Muistaisin myös, että vähän myöhemmin kolmipyöräiset mönkijät julistettiin saatanan keksinnöksi. Sellaista en tosin kakarana koskaan edes nähnyt. Erilaiset ilotulitteet ovat ihan oma lukunsa, joten en mainitse niitä tässä. Rattikelkatkin olivat muistaakseni ainakin jossain vaiheessa "vaarallisia", mutta en ole varma oliko tämä vain paikallinen ilmiö.

  2000-luvun esimerkkejä ovat halvat minimotot ja hinattava liitävä uimapatja.
   
 22. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 927
  Joskus 60-luvun alussa myytiin "hula-hula"-vanteita (ne taisi olla nukenpäitten ohella ensimmäisiä muovileluja) jotka oli tehty jostain nitroselluloosasta tms. Ne vedettiin pois markkinoilta kun joku tyttö oli saanut palovammoja kun hulavanne oli syttynyt kaasuhellan lähellä palamaan.

  Pian ne tuli uudelleen myyntiin eri materiaalista valmistettuna. Samasta aineesta tehtiin muoviämpäreitä ja neppariautoja, sekä suurinta huutoa olevia "särkymättömiä shampoopulloja". Siihen asti tukkashampoo oli ollut lasipulloissa, ja yleiset saunat olikin aina vaaranpaikka paljain jaloin, kun ihmiset pudotteli shampoopullojaan.

  Silloin oli paljon yleisiä saunoja, ei ollut kovin yleistä, että asunnossa olisi ollut suihkua tai kylpyhuonetta, ja olipa yleistä sekin, että koko kerroksessa oli vain yksi vessa, yhteinen kaikille kerroksen asukkaille. Fleminginkadulla on vieläkin sellaisia taloja...
   
 23. stonarit

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2010
  Viestejä:
  178
  Hittimittarista näytettiin talvella YLEn teemalla jakso, jonka juonsi Mikkonen. Ei ollut mitään low-budget-kamaa. Ympäri Suomea oli alueraateja, jotka jakoivat pisteitä biiseille. En olisi muistanut tuota ollenkaan lapsuudesta, vain kappaleet olivat jääneet mieleen. Myöhemmin tuo taisi muuttua yleisöäänestykseksi.

  Nyt, kun aikuisen silmin näki tuota ohjelmaa, merkillepantava asia oli, kuinka 80-luvun alkupuolella nuorehkot ihmiset näyttivät 10-20 vuotta ikäistään vanhemmilta. Alueraadissa nimittäin näytettiin raatilaisten naamat ja ikä. Liki järjestään jo noin kolmekymppiset pukeutuivat kuin "aikuiset", miehillä oli lähes aina puku ja kraka, naisilla pitkä leninki tms. tätimäinen asuste. Lookki oli muutenkin kulahtanut.
   
 24. analysti

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2004
  Viestejä:
  327
  Kukaan ei ole maininnut sanaa jappisatula. Sillä nimellä tuo pitkä chopper-satula täällä tunnettiin. Omasta fillarista poistettiin kokonaan tuo teräskaari, olen vihainen vieläkin, ei mitään katu-uskottavuutta jäänyt.
   
 25. Melbac

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2001
  Viestejä:
  9 386
  Kai teillä oli sellaiset pitkät viirit noissa? :D
   

Jaa tämä sivu