Tehotuotanto, eettinen lihansyönti, luomu ja ruokakulttuuri

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Dissident, 07.02.2011.

 1. poroGOD

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  3 362
  Nämä jonka mielestä lihan tehotuotanto on perseestä - kannattaisi myös miettiä kolikon kääntöpuolta, eli kuinka kävisi jos mitään ei tehotuotettaisi ja kaikki pitäisi repiä luonnosta ruokapöytään.. toki tehotuotannon ja luomutuotannon välillä on jo merkittävä "eettinen" ero monelle. Mutta esim. vapaiden ja ihanien kalojen syöminen on jo suurilta osin tuhonnut meremme; ?The Ocean of Life??And the Sorrow Beneath the Sea - The Daily Beast
   
 2. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  9 955
  Luomutuotettu laiduntava nauta vaatii maa-alaa ravintonsa saamiseen moninkertaisesti verrattuna tehotuotettuun nautaan, jonka GMO-rehu kasvaa murto-osassa samasta maa-alasta.

  Jos luomunautaa kasvatettaisiin yhtä paljon kuin kaikkea nautaa nykyisin, niin maan pinta-alasta menisi paljon isompi osa yksipuoliseen ja tylsään laidunmaahan.
   
 3. Urkki

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2004
  Viestejä:
  397
  Tässä yksi meriin ja kalastukseen liittyvä ted talk Jeremy Jackson: How we wrecked the ocean | Video on TED.com
   
 4. Geroniimo

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2007
  Viestejä:
  1 167
  Kuka senkin sitten sanoo, että luomukanaloissa kanoilla on oikeasti parempi olla. Esim kuolleisuutta ja kannibalismia esiintyy enemmän kuin virike kanalassa. Onko se sitten merkki hyvinvoinnista?
   
 5. Snakes

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2010
  Viestejä:
  1 384
  Entä se, että luomussa sairaita eläimiä "lääkitään" homeopatialla. Miksei sitä pidetä eläinrääkkäyksenä?
   
 6. KeijoH

  Rekisteröitynyt:
  18.01.2009
  Viestejä:
  45
  Toivottavasti ei? Oma käsitys on ollut että luomuelukat saa niitä antibiootteja ihan silloin kun tarvitsevat. Niitä ei vaan pumpata "varmuuden vuoksi".
   
 7. SMB

  Rekisteröitynyt:
  25.07.2009
  Viestejä:
  8 225
  Ei tietenkään luomunautaa kasvatettaisi yhtä paljon kuin nykyisin "tehonautaa", koska naudan hinta nousisi, jolloin kysyntä pienenisi ja samalla tuotanto pienenisi.
   
 8. maype

  Rekisteröitynyt:
  22.08.1999
  Viestejä:
  1 248
  Ei vaan niitä possuja, jotka soveltuvat parhaiten ihmisten tarpeisiin ja elämään lihatehtaassa. Luonnollinen vastuskyky eri taudeille katoaa kun possut pumpataan täyteen antibiootteja jne, mutta en oikeasti jaksa tästä asiasta enempää vääntää. Meinaat, että ymmärrät evoluutiota, mutta kuitenkin väität että tälläisessä ympäristössä possut kehittyisivät jollain niitä itseään hyödyttävällä tavalla...

  PS. En väitä ymmärtäväni evoluutiota, mutta tässä tapauksessa riittää hyvin rajallinen ymmärrys...

  Alunperin kun ihmisen keho ei ole ollut siihen lihansyöntiin sopiva ja vaan lihansyöntiin on tarvittu jonkinlaisia työkaluja. Tästä voimme olettaa ihmisen esi-isien olleen kasvissyöjiä.

  Missä olen puhunut maataloudesta? Sinä päätit koko termin ottaa esiin. Maataloutta ei olisi ilman maanviljelyä yritä nyt tajuta tämä yksinkertainen syy ja seuraus suhde.

  Maatalouden historia ? Wikipedia

  Maatalouden historia kuvaa maatalouden kehitystä maanviljelyn synnystä nykyaikaan.

  Maanviljelyn seurauksena ihminen alkoi asettua paikoilleen ja syntyi sivilisaatiot ja kulttuuri ja niin edespäin. Tämä on mahdollistanut ihmiskunnan kehityksen.

  Non-violence leads to the highest ethics, which is the goal of all evolution. Until we stop harming all other living beings, we are still savages.
  Thomas A. Edison

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 19.05.2012
 9. SMB

  Rekisteröitynyt:
  25.07.2009
  Viestejä:
  8 225
  ^Mitähän mieltä Edison oli lihaskuntotreenistä ja vastaavista? Lihasmassaa on aika hankala hankkia ilman lihanKIN syöntiä, mutta tietysti koko lihasmassan hankkiminen on "villien" juttuja ja sivistynyt ihminen on rimpula kynäniska ;).
   
 10. maype

  Rekisteröitynyt:
  22.08.1999
  Viestejä:
  1 248
  Lisätään nyt tähän vielä:

  Maanviljelyn synty Lähi-idässä ? Wikipedia

  Alueelle syntyi myöhemmin tai siellä vallitsi alusta alkaen seudulle ominainen maanviljelyn ja paimentolaisuuden vastakohtaisuus. Maanviljelijöistä tuli sivilisaation luojia, paimentolaisista sen uhkaajia.

  Sopii Edisonin quoteen kuin nyrkki silmään.

  En olisi tästä niin varma... Onhan noita täysin vegaanisiakin proteiini lisäravinteita.
   
 11. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  5 140
  Haluaisin kyllä nähdä sen raavaan miehen joka harrastaa vaikka moukarinheittoa tai teräsmieslajeja ja vetää vain jotain soijaproteiinia. :confused:
   
 12. maype

  Rekisteröitynyt:
  22.08.1999
  Viestejä:
  1 248
  Onhan noita vapaaottelijoita, jotka ovat vegaaneja. Osa vaihtaneet ruokavaliota vasta myöhemmässä iässä, mutta esimerkiksi Nick Diaz oli alkanut vegaaniksi joskus teini-iässä ja kaveri tosiaan kilpailee sivussa esim. teräsmieskisoissa.

  Nick Diaz talks Triathalons, Raw/Vegan diet - YouTube

  Mitään raskassarjalaisia/kuulantyöntäjiä kaverit eivät ole, mutta...
   
 13. poroGOD

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  3 362
  Katsoin juuri uutisia jossa haastateltiin suomalaista sikafarmaria. Uutisen pointti oli että suomeen pitää tuoda miljoonia kiloja sianlihaa, samalla kun suomessa ei kannata tuottaa sitä. Farmari totesi että ongelma piilee kahden suuren teurastamon ja kahden suuren tukkurin ylläpitämässä monopolissa. Farmari myös totesi että tuottajalle maksettava kilohinta saisi olla 20snt, jotta homma kannattaisi.

  Siis mitä hemmettiä?! Mitä teurastamot sitten nykyään maksavat kilosta teurastettua sikaa, jos 20snt olisi tuottajan mielestä ok hinta? 16€ 80kg possun hengestä on mielestäni aika vähän. Jos välissä ei olisi niin monta voittoa tavoittelevaa tahoa niin voisin helposti maksaa eettiselle tuottajalle paljon parempaa hintaa.
   
 14. TlTTELINTUURE Banned

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2009
  Viestejä:
  1 264
  Tuohan se on minuakin ihmetyttänyt, ja sama koskee useita ellei kaikkia maataloustuotteita. Tuottajahintojen tuplaaminen ei merkittävästi nostaisi kaupan tiskillä olevan tuoteen hintaa. Miksi hintoja ei sitten voi nostaa kannattavalle ja eettisyyden mahdollistavalle tasolle? Onko todella niin, että jokusen sentin korotus leivän tai kyljyksen kuluttajahinnassa ajaisi kaikki ulkomaalaisten tuotteiden pariin? Vai onko taustalla jotain ihan muuta. En tiedä, en ymmärrä.
   
 15. poroGOD

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  3 362
  En ymmärrä minäkään. Voisin tältä istumalta maksaa vastedes vaikka 30snt enemmän sianlihakilosta kaupassa, jos tietäisin että se erotus menisi suoraan tuottajalle.
   
 16. ketunhäntä kainalossa

  Rekisteröitynyt:
  01.03.2009
  Viestejä:
  2 739
  Tässä yksi kotimainen Suomen vahvin -kisaaja:
  Joni Purmonen | Great Vegan Athletes
   
 17. Kakku

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2008
  Viestejä:
  148
  Siis kuvitteleeko joku, että Suomessa eläimet pumpataan täyteen antibiootteja ihan varmuuden vuoksi? Näin kuvittelevat ihmiset eivät tajua mitään Suomen lainsäädännöstä, eläinlääkinnästä tai niin ikään turhan lääkinnän taloudellisista aspekteista. Luomussa varoajat ovat kaksinkertaiset, mutta eläinten lääkitseminen on käytännössä samanlaista: antibiootteja annetaan vain eläinlääkinnällisistä syistä. Vaikka muuten argumentit olis mitä tasoa mutta sitten tulee näitä kliseitä joukossa niin vie kyllä pohjan kaikelta kun ymmärrys maataloudesta on tuota luokkaa.

  Enkä nyt välttämättä juuri lainaamiani ihmisiä tarkoita, vaan kaikkia jotka suoltavat tätä shaabaa.
   
 18. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 927
 19. deityne

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2008
  Viestejä:
  109
  Ja kauppa tietysti vetää isoimman siivun? :kippis:
   
 20. f000

  Rekisteröitynyt:
  11.02.2004
  Viestejä:
  556
  Tämähän quote ei pidä paikkaansa. Paimentolaiset olivat tärkeitä sivilisaation luojia. On totta, että he uhkasivat maanviljelyskyliä jatkuvasti, mutta tällä tavalla jännitteet loivat uutta teknologiaa, koska esimerkiksi Mesopotamiassa jouduttiin turvautumaan parempaan teknologiaan ylivoimaisia paimentolaisia vastaan. Tämä itsesään joudutti kehitystä, joka olisi muuten edennyt hitaammin. Nämä jännitteet myös loivat vuoden 2350eaa jälkeen esimerkiksi byrokraattisen hallinnon sekä aakkoskirjoituksen, jotka olivat sen ajan tärkeimmät keksinnöt.
   
 21. f000

  Rekisteröitynyt:
  11.02.2004
  Viestejä:
  556
  Tarkoitti varmaan 20senttiä enemmän kilolta.

  Satakunnan Kansa
   
 22. f000

  Rekisteröitynyt:
  11.02.2004
  Viestejä:
  556
  Mitä sitten? Se on lajin luonnollista käyttäytymistä. Luomustandardit sanoo, että kanoilla on parempi olla. Kanat eivät ole häkeissä.
   
 23. poroGOD

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  3 362
  Kuulostaa oikealta. Linkkisi mukaan asia olisikin juuri näin. Hyvä että selvisi, eihän tuossa muuten olisi ollut mitään järkeä...
   
 24. Haltzu

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2011
  Viestejä:
  175
  Ahaa, eli olet siis eri mieltä siitä, ettemme haluaisi syödä terveita ja lihaisia possuja, vaan mielummin sairaita luikkuja? Ei kait sitä makuasioista voi kiistellä, mutta puhu vain omasta puolestasi.

  Niin ja heidän esi-isät olivat mahdollisesti vedessä lilluvia alkueliöitä, myöhemmin kaloja. Esi-ihminen kuitenkin kehittyi ihmiseksi juuri sen takia, että se söi lihaa. Ei esi-ihminenkään ole luonnollisesti planktoninsyöjä, vaikka sen joku esi-isä olikin kala. Oleellista on, mitä kala on kehittynyt syömään, mitä esi-ihminen on kehittynyt syömään, ja mitä ihminen on kehittynyt syömään. Oikeastaan sekään ei taida olla kauhean oleellista, mutta jos haluamme "luonnollisuudesta" keskustella.

  Maataloutta ei ole ilman maanviljelyä, mutta on olemassa paimentolaisuutta, joka on maataloutta, johon ei liity maanviljelyä??
  Maatalouden historia voi kuvata ihan mitä itse haluaa, mutta se ei tee paimentolaisuudesta ei-maataloutta, eikä maanviljelystä riippuvaista.

  Kyllä. Ja lihansyönti on mahdollistanut, tai itseasiassa aiheuttanut ihmisen kehityksen sille tasolle, että se ylipäätänsä kykenee maanviljelyyn.:smoke:

  "There is simply no goal of all evolution"
  -Charles Darwin, Richard Dawkins ja kumppanit.
   
 25. Haltzu

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2011
  Viestejä:
  175
  Erona luomulääkityksessä on kyllä myös se, että luomussa on ensin pakko käyttää ei-lääkkeitä, ja lääkkeitä saa käyttää vasta sitten, jos eläin ei ole itsestään parantunut.
   

Jaa tämä sivu