Suunnittelemassa yrityksen perustamista, jäikö jokin ottamatta huomioon?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja weja, 19.03.2013.

 1. weja

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  10
  Hei,

  Olisin aikeissa perustaa Suomalaisen IT-yrityksen, joka vuokraa dedikoidut palvelimet käyttöönsä muualta, ja vuokraa sillä pelipalvelimia asiakkaille.
  Tarkoitus on myydä suomalaista palvelua, suomalaisella tuotetuella.
  Tarkoitus on toimia aluksi yksin. Palkkaukseen ei ole varaa, enkä velkaa aio ottaa.

  En ole kaikesta ottanut selvää, vaikka olen ahkerasti netistä tietoa hakenuktkin.

  Kulut eivät tietääkseni ole kamalan suuret, jos vuokraan dedikoidun palvelimen esim 100€ / kuussa, joka riittää alkuun hyvin. Jos kysyntä on kovaa, voisi helposti rinnalle tilata toisen dedikoidun palvelimen, tai enemmän jos tarve vaatii.

  Pitääkö muita maksuja ottaa huomioon, esim itse yrityksestä johtuvia?

  Toiminimi?
  Onko lainkaan järkevää lähteä liikkeelle toiminimellä?
  Se olisi ainakin helpoin vaihtoehto alkuun, ja myöhemmin voisi vaihtaa
  johonkin "parempaan" ja ehkä monimutkaisempaan yhtiömuotoon jos tarve vaatii. Saako toiminimi tehdä vähennyksiä?

  Tarkoitus olisi samalla käydä päivätyössä, ja ikäänkuin "harrastuksena" lähteä liikkeelle, ja tarjota edullista pelipalvelinvuokrausta suomalaisille. Sitten jos homma lähtisi rullaamaan, voisi päivätyön jättää ja keskittyä täysipäiväisesti tähän IT-alaan.

  Tiedän että IT alalla on paljon tarjontaa, mutta tiedän myös, että tämän tyylisiä palveluita ei suomesta saa. Kohderyhmänä olisivat nuoret n. 14-20 vuotiaat, jotka haluavat nopeasti ja vaivattomasti perustaa pelipalvelimen, ja lopettaa hetkenä minä hyvänsä, jos innostus lopahtaa.

  Pääpointti on siis myydä suomalaista palvelua, kun monet sivut tuppaavat olemaan ulkomaankielisiä, ja monille nuorille pelottavia/vaikeita ymmärtää.

  Ideoita? Mitä unohdin? Onko typerä idea mielestänne?
   
 2. BRRider

  Rekisteröitynyt:
  17.02.2012
  Viestejä:
  1 087
  Saat vähentää kaikki liiketoiminnasta aiheutuneet kulut.

  Muita kuluja nyt äkkiseltään tulee mieleen perustamiskustannukset, 105€ PRHlle.
   
 3. weja

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  10
  Eikö mitään kuukausi tms. kuluja tule miltään taholta?

  Tätähän voisi ilmeisesti ihan vaan "kokeilla" ilman sen suurempia riskejä, ja kun vähennyksetkin saa, lähtee aika iso osa vuokramaksuistakin pois.
   
 4. Zyrppa

  Rekisteröitynyt:
  31.12.2006
  Viestejä:
  2 782
  Itse suunnittelin samaa jokunen aika sitten, mutta tulin siihen tulokseen että nykyisin ei aika riitä moiseen harrastukseen ja riskinä on se, että asiakkaat eivät ole tyytyväisiä tehoihin-> lähtevät ja joudut maksamaan satoja euroja kuukausimaksuja
   
 5. Paplo

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2012
  Viestejä:
  7 306
  Osakeyhtiö vaatii alkupääomaa muistaakseni 2500e ja tuo jonkin verran lisäbyrokratiaa.

  Mutta osakeyhtiö on paljon uskottavampi toimija. Esimerkiksi Suomen verkkopelipalvelin Oy kuulostaa aika paljon uskottavammalta verkkopelipalvelimien tarjoajalta kuin Toiminimi Mikko Möttönen.

  Lisäksi mahdollisten yhtiökumppaneiden hankkiminen on helpompaa kun alla on jo valmiiksi osakeyhtiö. Sitäpaitsi koska osakeyhtiössä voi olla toimitusjohtaja (ei pakollinen pienessä) niin onhan se hienon kuuloinen titteli.
   
 6. Pinay

  Rekisteröitynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  2 130
  Eikö samalla vaivalla kannata jo sitten laittaa "Online Gaming Finland Ltd." johonkin nolla/pikkuveron maahan saaden osoitetiedoiksikin jokun uberpramean "Grand Boulevard 1337, Echelon Superior Suite 707" -tyylisen virtuaaliosoitteen?

  Paypalin kautta tilaukset, ja jos jotain oikein kortittomia jonneja pitää kosiskella niin vaikka tekstiviestein maksut.
   
 7. weja

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  10
  Tarkoitus on ihan tosissaan perustaa yritys, ja tottakai siihen sitten sisältyy kaikki maksutavat PayPal, PaySafeCard, SMS-maksut, tilisiirto jne.

  Ei se ole mitään kosiskelua mielestäni, jos vaan luo liiketoimintaa alueelle jossa sitä ei vielä ole.

  Aion perustaa laillisen, suomalaisen yrityksen, ei mitään typeriä vehkeilyjä. Kiitos kuitenkin rakentavasta palautteesta.
   
 8. Paplo

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2012
  Viestejä:
  7 306
  Ei se ole noin helppoa. Jos verottaja huomaa että se on vain pöytälaatikkofirma niin se verottaa kuin sitä ei olisi olemassa. Toisekseen tuo vaatii taitoa, minkä hankkiminen yleensä maksaa.. Kolmanneksi, suomalainen toimija on Suomessa aina uskottavampi kuin hämärä ulkomaalainen firma.

  Verkkishän vähän kokeili kiertää kasettimaksuja pöytälaatikkofirman avulla ja siitä napsahti 3,5 miljoonan lasku. Eli ei se ole ihan niin helppoa kuin väitetään.

  Sitten kun liikevaihto pyörii miljoonissa niin kannattaa alkaa harkitsemaan todelista verosuunnittlua. Verosuunnittelu ei ole ilmaista, se on kulu siinä missä verotkin.
   
 9. kamelinvarvas

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  2 735
  Anna palaa vaan. Älä kysele keneltäkään mitään. Säilytä toki kuitit ja tositteet. Lähde sillä asenteella että tilit voidaan tasata jälkeenpäin. Viranomaiset joustavat, eikä sua oikeuteen olla heti viemässä. Vuokraa se palvelin, jos tiedät mistä sen saa. 100e/kk ei aja ketään katastrofiin, ei ainakaan kuukauden aikana, ei varsinkaan jos sulla on päivätyö. Sulla on sitten kuukausi aikaa säätää sitä ja sen aikana voit arvioida tuleeko siitä mitään.

  Riskinä tässä minun mielestä on että mitä teet jos se ulkomainen palvelin ei kykenekään hoitamaan hommiaan? Jos alkaa jengiltä tulemaan palautetta "Homma ei toimi. Pingit ovat taivaissa. Palvelimet ovat alhaalla. Jne." niin mitä sitten teet?
   
 10. PornReindeer

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2000
  Viestejä:
  4 926
  Toiminimen nimi ei tarvitse olla Toiminimi Mikko Möttönen. Toki Oy:ta ei saa nimeen laittaa, mutta yleisesti on aika vapaat kädet nimen valinnassa kunhan samannimistä yritystä ei Suomessa ole.
   
 11. ojisama

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2006
  Viestejä:
  3 538
  Vähän epäilen, että hieman vaikea yhdistää veronkiertoa ja noita tekstiviestimaksuja, mutta enpä toisaalta ole kumpaakaan harrastanut.

  Tuossa varmaan haetaan pingienkin puolesta aluksi suomalaisia? Laittaako potentiaaliset asiakkaat rahaa mieluummin tuntemattomaan Suomalaiseen yritykseen vai ulkomaalaiseen?

  Tuleeko tuloja kaikkien kustannusten (omat palkat yms) jälkeen niin paljoa, että ylipäätään verotus olisi tuossa ongelma?

  'inline edit' paplo näemmä kahvia keittäessä kirjoittikin jo aika pitkälti samat mitä tuli mieleen (ja wejakin vastasi jo). Mutta tosiaan etenkin aluksi minkään ekstrakikkailun sijaan kannattaa keskittyä siihen, ettei ota mitään ylimääräisiä kiinteitä kuluja. Jos niitä ei juuri ole, niin riskit ei niin suuret, kun yrityksen ylhäällä pitäminen ei juuri maksa asiakkaiden määrän kasvua odotellessa.

  Mutta ylipäätään kosiskelua (tai kauniimmin(?) markkinointia) kannattaa vähän miettiä, mistä asiakkaat saa tietää, että palvelu on olemassa? Vai leviääkö sana muuten riittävästi?

  edit: joku mainitsi kuukauden, melkein arvelisin, että vähän kauemmin menee ennen kuin tietää miten onnistuu. Kivijaloille kuukausi varmaan osuvampi koeaika.
   
 12. Pinay

  Rekisteröitynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  2 130
  Ei ole ongelmia hankkia lyhytnumeroita Suomeen ulkomailta, palveluntarjoajia on vaikka kuinka - etenkin kun todennäköisesti laskutustarve pyörii tuollaisissa pikkusummissa (5-50 euroa/kk).

  Palvelimet nyt voi ostaa/vuokrata sieltä mistä niitä itse tarvitsee, ei liity mitenkään firman pyörittämiseen. Pääsivuston voi hostata oikeastaan missä päin maailmaa tahtoo, EU:n sisällä tietysti toimii todennäköisesti nopeammin kuin Amerikasta käsin.

  Ja mitä tulee tuohon asiakkaiden hankkimiseen, niin se on ihan se ja sama minkälaiseen banaanivaltioon se firma on rekisteröity, kunhan palvelun sisältö on edes semi-selvällä suomella (ei siis minkään automaattisen translaattorin läpi, vaikka lankeaahan noihinkin aina joku), ja alkumainostusten jälkeen alkaa kiertää viraalina enemmän tai vähemmän.


  AdWords on aika mainio, kunhan vain suuntaa niihin hakusanoihin joilla tuollaisia palveluita eniten haetaan (:rolleyes:). Sitten tietysti kaikki mahdollisimman kohdennetut foorumit ylläpidon luvin, mahdollisesti mainospaikkoja ostamalla. Sosiaalinen media on totaalisen ilmainen ja varsin toimiva tapa. Aluksi joutuu tekemään aika paljonkin itse, mutta kyllä se siitä alkaa kasvaa.
   
 13. ojisama

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2006
  Viestejä:
  3 538
  Jos yrityksen pointtina on myydä suomalaista laadukasta, helppokäyttöistä, palvelevaa palvelua, niin on nuo sijaintiasiat hieman relevantteja (pingin lisäksi). Weppisivu tosin voi pyöriä melkein missä vain, jos ei omalla vuokrapalvelimella sitä pyöritä. (En ehkä itse pyörittäisi, lisää imho hieman riskiä siitä, että purkki menee alas? Mikä ei hyvä asiakkaiden kannalta)

  Semi-selvä suomi ei ehkä riitä siihen, että iskä lainaa luottokorttia. Vai miten nuo nuoret maksaa palvelun käytön?
   
 14. weja

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  10
  Tullaan tarjoamaan pvm-maksun hinnalla puhelintukea, jonne epäilevät vanhemmat voi soittaa. Tähän aiomme erityisesti panostaa, myös skype-puhelut käyvät. Tätä täytyy kyllä vielä harkita tarkemmin.

  Palvelimet tullaan aluksi tilaamaan Keski/Länsi-Euroopasta, matalan pingin ~50 takia, ja kustannussyistä. Jos homma lähtee käymään, palvelimet siirretään suomeen, jotta päästään vielä sulavempiin yhteyksiin.
  Toki hinnat tuppaa siinä vaiheessa nousemaan, kun Suomesta saa lähinnä vaan Pilvipalveluja, en ainakaan itse ole löytänyt suomen puolelta dedikoituja palveluita.

  Palvelinsalin vuokraaminen ja omien servukoneidenkaan rakennus ei ole ongelma, jos rahoitus järjestyy. Tietotaitoa piisaa kyllä, mutta suuria investointeja en tosiaan viitsi tässä vaiheessa tehdä.

  Kiitos kaikille palautteesta, ja rohkaisusta lähteä yrittämään.
  Alan pikkuhiljaa itsekin innostua :)
   
 15. Pinay

  Rekisteröitynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  2 130
  Tietysti, mutta jos tarjoaa suomeksi palvelua suomalaisille niin en näe ongelmaa vaikka itse yritys toimisi missä. Toisaalta en myöskään kuulu ihmisiin jotka elävät niin pelko perseessä ettei netissä voi käyttää edes luottokorttia koska se saatetaan kopioida, niin varmaan suhtaudunkin asiaan ihan eri tavalla.

  Niin tai näin, AP laittaa putinkinsa mihin tahtoo.

  Ja edelleen, tuo ping-asia nyt on ihan irrelevanttia, koska ei niitä palvelimia pidä siitä maasta ottaa missä sitä firmaansa pyörittää - jos siis haluaa tarjota palveluaan toisessa maassa. Saathan sä nytkin napattua itsellesi hostingia/palvelimia ihan mistä itse tykkäät, ei sitä ole kukaan tai mikään rajoittamassa.

  Joo, ei tietenkään samalla. Tuollaisen suht simppelin saitin pyöritys tilauslomakkeineen nyt ei maksa käytännössä mitään, ja jos alkaa niin hyvin homma toimia että se pikkupalvelin sen sivun kanssa alkaa kyykkäämään, niin johan sitä on sitten rahaakin laittaa jo pelkästään tuohonkin kiinni.

  No sillä tekstiviestillä. Tai sitten PayPalin kautta omalla kortillaan. Tai tuolla jo mainitulla PaySafella/MoneyPakilla. Onhan noita vaihtoehtoja nyt vaikka hurru mycket.
   
 16. Paplo

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2012
  Viestejä:
  7 306
  Pelaajista suurin osa on aivan varmasti aikuisia. Niistä pelaajista, joilla on oikeasti maksukykykä ja -halua, varmasti ylivoimainen osa on jotain kolmikymppisiä.

  Eli kohderyhmää olisi syytä vähän kartoitella etukäteen. Palvelimet voi olla täynnä teinejä, mutta jos haluaa maksavia asiakkaita, voi olla viisaampaa tähdätä vanhempiin pelaajiin.

  (en minä oikeasti tiedä pelaajien ikiä, on peliyrittäjän asia ottaa slville ja määritellä kohderyhmä)
   
 17. Antti Alien

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2001
  Viestejä:
  2 061
  Mahdollinen arvonlisäverovelvollisuus kannattaa myös muistaa. Jos liikevaihto ylittää 8500 euroa tilikauden aikana, on maksettava arvonlisäveroa. Muussakin tapauksessa arvonlisäverovelvollisuudesta voi olla hyötyä kun ostaa tavaroita tai palveluita firmalle. Vaatii lyhyen ilmoittautumislomakkeen täyttämisen etukäteen ja sen jälkeen vuosittain kausiveroilmoitusta.
   
 18. Nurffe

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2007
  Viestejä:
  1 637
  Saatat olla jonninverran väärässä. Jonneilla on yllättävän paljon vanhemmilta ammennettua rahaa käytössä ja ne hyvinkin hurista miltei kaikki pelaamiseen. Aikoinaan oli vähän tämäntyylistä pyörimässä ja jonnet kyllä maksoivat vaikka maksuvaihtoehdot olivat aivan helvetin vaikeita. Jos tuohon aikaan olisi sms-maksut onnistuneet mitenkään järkevästi niin olisi varmasti voinut olettaa yhä useamman maksavan

  Lähinnä kai ne on jonnet jotka noita ylipäätänsä ostavat. Kaikilla muilla nyt on tietotaito pyörittää omia palvelimia ja vuokrata jostain ovh:lta pilkkahintaan niin ei paljo ylimääräistä välikättä tarvita viemään euroja
   
 19. weja

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  10
  Tarkoitus on luoda suomalainen sivusto juuri siksi, että nuoremmatkin pääsevät kokeilemaan pelien hostausta. Jos on 30v, osaa kyllä Englanninkieliseltä sivustolta tilata pelit ja vehkeet jotta saa palvelimen pystyyn.

  Kohderyhmä nimenomaan on nuoret, ~14-20(?)-vuotiaat, jotka eivät välttämättä uskalla/tahdo/voi tilata ulkomaisia hostauspalveluita.

  Tiedän monia nuoria, jotka tahtoisivat perustaa palvelimen, mutta jonka vanhemmat eivät anna, koska pelkäävät scammia ja muuta huijausta, koska kielitaito on puutteellinen, tai muuten vaan englanninkieliset "tusinasivustot" eivät vakuuta.
   
 20. Guru77

  Rekisteröitynyt:
  19.12.1999
  Viestejä:
  199
  Yksi asia mikä kannattaa pitää mielessä on se että jos olet yrittäjä et saa liitoltolta/kelalta rahaa jos joudut päivätyöstäsi lomautetuksi taikka irtisanotuksi.
  Toinen juttu sit on että miten meinasit tuota puhelintukea järjestää jos olet itse päivätöissä, vai onko se käytössä vain kun olet vapalla?
   
 21. Schopenhauer

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2012
  Viestejä:
  276
  Ja lisätäänpä tuohon vielä että se 8500 euron raja on syytä arvioida niin tarkkaan kuin mahdollista, jos summa menee yli ja joutuu ilmoittautumaan verovelvolliseksi, tilikaudelta napsahtaa kaikki takautuvasti maksettavaksi korkoineen ja myöhästymismaksuineen. :smoke:
   
 22. BlackWolf

  Rekisteröitynyt:
  26.02.2008
  Viestejä:
  2 795
  Juurikin näin, lisäksi jos sitä ALV:ia ei ole ilmoittanut niin sitä joutuu itse maksamaan kaikessa mahdollisessa sen ALV:n ja sitä ei voi vähennellä, esim. pelithän joudut ostamaan ihan kaupasta sille sun firmalle ja kaikissa on se ALV mukana, vaikka sen voisikin mahdollisesti vähentää. Lisäksi kannattanee miettiä aika valmiiksi ne pelit mitä serverit pyörittää ja selvitellä peleistä että mitäs niiden sopimuksissa lukeekaan kaupallisista servereistä.
   
 23. User-ID #1234

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2009
  Viestejä:
  4 101
  Käytä Eezy:ä tai vastaavaa palvelua niin säästyy paperisodalta. Bonuksena olet työntekijä, et yrittäjä.
   
 24. weja

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  10
  Ilmeisesti kuluihin kuuluu työeläkemaksu sekä tapaturmavakuutus.

  Näistä tulee hintaa noin 100€ / kuussa. Harmi juttu, kun ei ollut tarkoitus kauhean kalliilla aloittaa, ja mielellään ei hirveästi persnettoa tekisi montaa kuukautta.

  Joku voi korjata kuitenkin jos olen väärässä.
   
 25. Lazlo_

  Rekisteröitynyt:
  22.08.2007
  Viestejä:
  1 953
  Tänä vuonna pienin mahdollinen työtulo YELissä on 7 303,99, siitä YEL-maksu on n. 1643 euroa. Tästä uusi yrittäjä saa alennusta 22%, eli lopullinen summa on n. 1281 euroa vuodessa. Eli pelkästään YEL-maksusta tulee minimissään kuluja noin sata euroa kuussa.
   

Jaa tämä sivu