Sotateknologia -thread III

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja CP-Geek, 13.05.2005.

 1. DrRouta

  Rekisteröitynyt:
  09.12.2010
  Viestejä:
  50
  turhaa
   
  Viimeksi muokattu: 01.07.2015
 2. JiiPee77

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2007
  Viestejä:
  818
  Niin no tuo RK95 on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Nopeasti Wikistä katsottuna nuo molemmat ovat tapahtuneet vieläpä SAKOn ollessa suomalaisomistuksessa. Eli kyllä siitä on hyötyä ollut.
   
 3. lutakon

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2012
  Viestejä:
  69
  Nyt sinulle tekee tepposet omat aistikokemuksesi sumusta.
  Valon kulkua se sumu/vesiharso kyllä haittaa, mutta lämpösäteillä on ikkuna tietyllä aaltopituudella sumun läpi. Lämppärillä saattaa nähdä jopa pölypilven tai savun läpi, joka näkyvällä valolla vaikuttaa läpinäkemättömältä.


  Suurvalloilla on jo 3+ Gen ellei peräti 4. gen menossa.

  Unohtamatta monispetrilaitteita, jotka ovat tulossa / protokäytössä kentällä.
   
 4. gamme

  Rekisteröitynyt:
  25.07.2012
  Viestejä:
  1 484
  On niillä jo Gen. 4 pimeänäkölaitteet jo käytössä
   
 5. lutakon

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2012
  Viestejä:
  69
  Uusin Taloustaito hehkuttaa, kuinka lämpötähtäin on tämän syksyn hitti jahtimiehen pössykässä.

  Siis suomalainen luxusmetsästäjäkin nykyään omaa lämpötähtäimen mutta kun kyseessä on ihmisjaeger, niin väität että ei?

  Rohkenen epäillä. Ehkei Suomessa ole, mutta muualla aivan varmasti on ainakin erikoisjoukoilla.

  Muoks, sivunvaihtumisen vuoksi en havainnut, että sieltä tulikin vastaus jo kahteen otteeseen että tähtäimiä on jo jv-sotilaankin käytössä.

  Itsekin muistan jotain britti-militaarimallia kivääriin katselleeni. Valmistajia ainakin oli paljon: UK, Israel, USA jne

  Ja nyt siis jonkin talouslehden mielestä jopa syksyn hirvijahdissa pitää posautella lämppiksellä hirviä - tosin sitä toimittaja ei tainnut kiimassaan tajuta, että lämppäri lienee laiton peli metsästykseen Suomen lainsäädännön mukaan? (vai onko laki muuttunut?)
   
 6. Tupsumato

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2002
  Viestejä:
  449
  Keinotekoiset valolähteet sekä yöammuntaa varten tarkoitetut tähtäyslaitteet, jotka elektronisesti suurentavat tai muuttavat kuvaa, ovat todellakin kiellettyjä. Lämpötähtäin mennee viimeksi mainittuun kategoriaan.
   
 7. lutakon

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2012
  Viestejä:
  69
  Näin minäkin olen ymmärtänyt.

  Mutta juttu on tosi, ihan oikeasti hehkutettiin lämpötähtäintä syksyn jahteihin. Jotain Asetalo Ky:n myyntipäällikköä oikein haastateltiin, jonka mukaan "lämpötähtäin on tämän syksyn hittituote".

  Olisin voinut artikkelista kuvitella, että päivämäärä on 1. huhtikuuta.

  Toimittaja oli ilmeisen ammattitaidoton dorka (metsästysmielessä), koska kehui vielä: "lämpötähtäimellä tähyestäessä ei pienet risukotkaan haittaa vaan saa sen elukan jyvälle..."

  Jeesus sentään. No, OT:ta tämän aiheen kannalta, mutta pointti oli siis että jos nuo ovat jo tulossa herrojen jahtivarusteiksi (laillisesti tai laittomasti), niin miksei niitä sotavoimissakin olisi?

  Kaikki mikä antaa taistelukentällä "force multiplierin", tullaan käyttämään. Lämppis on sellainen peli.
   
 8. Juce

  Rekisteröitynyt:
  27.11.1999
  Viestejä:
  1 545
  Oiskohan mennyt sekaisin lämpöetsimen kanssa? En googlettamalla löytänyt yhtään firmaa Suomesta, joka myisi lämpötähtäimiä.
   
 9. lutakon

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2012
  Viestejä:
  69
  Kunhan kerrot minkä kanssa se oltaisiin sekoitettu?

  Mikä muu vehje näkee pimeässä ja pikku risutkaan ei haittaa vaan sieltä paistaa ruho läpi?
   
 10. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  9 232
  Normilämpökameraan? Siis käytännössä samaa teknologiaa mutta ei mitenkään aseen tähtäimeksi liitettynä.

  Tietääkseni ne ei ole kuitenkaan kiellettyjä.
   
 11. FireFly classic

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2001
  Viestejä:
  7 743
  Tuo ei ole asetähtäin, enkä sanonut ettei niitä ole ollenkaan olemassa.
   
 12. lutakon

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2012
  Viestejä:
  69
  Niin joo saahan niitä tähystää toki yöllä, mutta mitä järkeä hommassa olisi, kun ei pysty ampumaan? (aseella ei näe ampua)

  Täytyy kattella jos saan kaivettua ton artikkelin jostain esiin.
   
 13. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  9 232
  No samalla tavalla tuota käytetään ampumiseen kuin muitakin Jenkkien NV-kamoja. Eli sulla on nuo lasit silmillä ja sitten aseessa kiinni AN/PEQ-2 joka kertoo mihin luodit osuu.
  Okei, tuota ei pysty laittamaan aseeseen kiinni kuten esim. AN/PVS-14:n voi laittaa mutta perusperiaate toimii vaikkei olisikaan kiinni aseessa.
   
 14. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  5 923
  Juu, mutta tarkoitin sitä, että vasta siinä kaupunkivaiheessa rynkyille tulee ns. käyttöä. Sitä ennen asiat hoidetaan (toivon mukaan ) jollain muilla keinoilla. Siinä vaiheessa kun on pakko ottaa rynkky käyttöön ollaan jo aivan liian close for comfort.
   
 15. FireFly classic

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2001
  Viestejä:
  7 743
  Noh, rynkyn kantamalla Suomalaiset sotilaat ovat varmasti paljon tasa-arvoisemmassa asemassa kuin pidemmiltä matkoilta. Eli sellainen taisteluetäisyys on tietyllä tavalla meidän etumme. Pidemmältä käytävää ammustenvaihtoa vaativassa kalustossa hävitään vielä paljon enemmän.

  Enkä nyt oikein näe, miksi Suomen metsissä ei tulisi rynkyille käyttöä. Eihän tuolla näe millään aseella sataa metriä pidemmälle suuressa osassa maata, ja ne tietkin millä raskaampi kalusto liikkuu ovat siellä metsän keskellä.
   
 16. Drinkkeri

  Rekisteröitynyt:
  08.09.2003
  Viestejä:
  1 154
  Ja RK:n diopteritähtäimellä ei sitäkään vähää.
   
 17. Tribal_

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2003
  Viestejä:
  2 857
  Yötähtäimillä vaan keskimassaan. Hyvin osuu metsän sisällä, kun etäisyydet sen verran pienet.
   
 18. Juce

  Rekisteröitynyt:
  27.11.1999
  Viestejä:
  1 545
  Tarkoitin siis sitä, että ehkä lämpötähtäin on mennyt sekaisin tuollaisen lämpöetsimen kanssa: Game Finder The Finder -infrapuna lämpöetsin | Varuste.net
   
 19. bloody hell

  Rekisteröitynyt:
  31.10.1999
  Viestejä:
  2 849
  Pistin merkille kun johdin taisteluammuntoja että ainoat häiriöt aseiden osalta sattuivat RK95:lle, vinosyöttöä, hylsynpoistamisessa ongelmia jne. Pisti oikein silmään.

  Otos 4500 kuulaa ja aseet aika 50/50. RK62 ja RK95 siis.
   
 20. Sun mutsi

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2008
  Viestejä:
  194
  Tätä topikkia tuli mieleen omat muistot armeija-ajalta. Ja varsinkin yhdeltä syksyiseltä ampumaleiriltä. Ammuskeltiin siinnä yön aikana janttereita valorakettien ja valojuovien avustuksella.

  Ammuntojen loppupuolella eräs vähän enemmän asehullu kouluttaja sitten saapui paikalle ja tuli polleana esittelemään muistaakseni tiedustelu/sissi komppanian puolelta lainaamaansa RK95:ta(meillä tst pioneereillä oli ne vanhemmat ei taittoperäiset mallit) jossa oli semmonen hassun ja melko kömpelön näköinen "tähtäin" siinnä päällä. Ilmeisesti juurikin joku valonvahvistin/yötähtäin.

  Päästiin sitten vuorotellen kokeilemaan tätä yöllisen sodankäynnin mullistavaa ihme vehjettä. En sitten tiiä oliko kyseinen laite jotenkin epäkunnossa tms. Mutta vittuunkaan sillä ei nähnyt tai osunut. Jontekin tuntu siinnä tilanteessa, että jos olis kääntänyt ne perus "yötähtäimet" esiin siitä aseesta niin olisi osunut paremmin maaliin.

  No kouluttaja oli ainaki innoissaa, että kaippa se sillä sitten osu ja osas sitä käyttää. Itselle koko värkki oli lähinnä kova pettymys. Kun olin odottanut räiskintäpeleistäkin tuttua valonvahvistinta, joka muuttaa tyyliin yön päiväksi.

  Toinen suuri pettymys oli ampumaleirillä mukana ollut konekivääri(mallista ei tietoa, koska meillä ei moisia normaalisti roudattu mukana) jolla "pääsin" muutaman vyöllisen ampumaan.

  Odotukset taisivat taas kerran olla liian korkealla. Tuntui, että ase jumitti joka kolmannella laukauksella. Joten ei tämän kokemuksen perusteella ainakaa hirveetä intoa olisi lähteä tommosen kanssa taistelukentälle, jos joku isompi rähinä tulis.
   
 21. helppo92

  Rekisteröitynyt:
  14.03.2007
  Viestejä:
  388
  ^^Mitä itsen pääsin noilla valonvahvistimilla ampumaan ampumaradalla niin kyllähän ainakin se joku suurentava ja isompi versio oli aika mukava peli. Varmasti parempi kuin niillä normi yötähtämillä ampuminen.
  Kyllähän niissä tuntui kuulemani perusteella olevan monesti säädöt pielessä eikä kaikki kouluttajatkaan niitä osanneet laittaa oikeiksi.
   
 22. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  5 923
  Mitä itsekkin silloin intissä kokeilin niin kaukana ne mistään pelien "yötähtäimistä" on.
   
 23. ktek

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2003
  Viestejä:
  270
  Mun aistikokemukset sumusta Leon lämpökameran läpi oli aika tyhjää. Ei tarvinnut olla edes hernerokkaa, sellanen pieni aamuharso riitti ettei erottanut mistään mitään. Savuista voi nähdäkin jos ei ole lämpösuojasavuja, joita taas suurin osa savuista on. :P

  PSQ20:stä en oo päässy kokeilemaan, tuskin silläkään sumussa näkee lämppiksen puolelta.
   
 24. Euno

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2009
  Viestejä:
  69
  Itsekin pääsin keväällä ryhmänjohtajana käyttämään puolustusammunnoissa tuollaista RK95 + VV2000 komboa. Aivan uskomattoman paska laitehan se oli. Tarkoituksena oli että tuolla aseella olisi voinut ohjata tulta valojuovilla mikäli valaisuun tuli taukoja. Vesisateen takia tuolla ei kuitenkaan nähnyt 20m pidemmälle ja oikeasti uskon että tuossa tilanteessa olisi ollut parempi ampua rautatähtäimillä.

  Saattaa olla ihan jees jos on optimikelit ja on tottunut tuollaisen laitoksen käyttämiseen mutta tuo kokemus jätti aika huonon maun suuhun.
   
 25. bloody hell

  Rekisteröitynyt:
  31.10.1999
  Viestejä:
  2 849
  En ole kyllä koskaan, millään lämppärillä nähnyt sumun läpi. Siis tiheän, toki sillä paremmin näkee kuin paljaalla silmällä.
   

Jaa tämä sivu