Rannekelloja

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Masi1000, 27.11.2005.

 1. kemppil

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2010
  Viestejä:
  281
  Oris. Helposti.

  Terv,
  K
   
 2. Esa Pakarinen

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2009
  Viestejä:
  0
  En muista yhtään, mutta arvelisin 200-300 eur.
   
 3. PazFet

  Rekisteröitynyt:
  15.06.2005
  Viestejä:
  74
  Itse myös haeskelin pitkään kellorasiaa, ja Kultajousesta ostin sitten seuraavanlaisen:
  Kultasepänliike Kultajousi - Timanttisormukset - Kultakorut - Hopeakorut ? Kellot

  toki menee jo 6 kelloa, mutta eihän niitä koskaan liikaa voi olla ... eihän :)
   
 4. Observateur

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2011
  Viestejä:
  3
  Bokseja saa jos jonkinmoisia edullisestikin esimerkiksi Amazon.co.uk -osoitteesta netistä. Valinnanvaraa on. Luottokortti vain kehiin.
   
 5. miriad

  Rekisteröitynyt:
  16.03.2009
  Viestejä:
  5
  Nim.4236:n lähettämä kuva ns. ”kolmitasoisesta” ko-aksiaali on itseasiassa paluu Danielsin alkuperäisen tai ensimmäiseen ko-aksiaalin rakenteeseen. (No, väljästi, ottaen, jokainen voi lukea Danielstaan kuinka monta hivenen erilaista ko-aksiaalirakennetta hän jo on rakentanut).

  Ehkä on syytä muistuttaa mieliin, mitä Daniels itse on ko-aksiaalista sanonut:

  ”The co-axial escapement will maintain its initial amplitude for long periods and may therefore, with advantage, be set lower” (Daniels 1999, s 246)

  Tämähän on juuri se syy, miksi eräs suuri paja kiinnostui ko-aksiaalista. Tätä kautta toivottiin löydettävän vaihtoehtoinen polku kahteen (kolmeen?) sveitsiläisen ankkurikäynnin kiusalliseen piirteeseen:
  1. Heilahduskulman täytyy olla lähes maksimi (270-300-330astetta)
  2. Käyntitulokset muuttuvat kohtuullisen paljon parin käyttövuoden sisällä.
  3. Daniels:n mukaan: ”In the vertical positions, the amplitude will fall by some 40 (degrees) to some 260 (degrees) at which amplitude negative errors of poise will be revealed” (Daniels 1999, s 246). Se, mitä 40 asteen heilahduskulman tippumisesta sivuttaisasennoissa käytännössä Danielsin mukaan seuraa, on kiistämättä totta, mutta päittäis- ja sivuttaisasentojen heilahduskulman erojen väistämättömässä suuruudesta sveitsiläisessä ankkurikäynnissä kovin moni valmistettu kello on eri mieltä. Tässä Daniels sortuu katteettomaan mainospuheeseen, mikä hänelle omassa kirjassaan toki sallittakoon.

  Jännää on sen sijaan se, miksi tämä eräs suuri paja päätyi ko-aksiaalimalleissaan aluksi 4 Hz:n käyntitaajuuteen, heilahdusluku siis 28 800 A/h, koska Daniels on sanonut seuraavaa liittyen ”kaksitasoiseen” ko-aksiaalikäyntiinsä):

  ”For the first of these escapements, fitted to a movement of 2 mm overall height, … , with the train altered to 21 600 from the original count of 28 800. These thin watches, … , are not indented to be precision timekeepers but this particular example has been in regular use for ten years without attention and can maintain a usefully close rate.” (Daniels 1999, s 250)

  Daniels nimenomaan on varonut korkeita heilahdustaajuuksien käyttöä ko-aksiaalissa ja nimenomaan miettinyt ko-aksiaalia keinoksi vähentää MYÖS heilahdustaajuutta. Mutta tietenkin kymmenen käyttövuotta ilman huoltoa on kovin kiinnostava ilmiö; myönnän.:D

  Nyttemmin tämä iso paja on laskenut heilahdustaajuutta 3,5 Hz:iin, eli 25 200 A/h, ja samalla nostanut alkuperäisen ko-aksiaalikäyntinsä kytketyn heilahduksen kulmaa 30:sta 38:aan asteeseen. Daniels toteaa: ”The co-axial needs only 36 (degrees) of escaping angle with an amplitude of 270 degrees” (Daniels s 246) ja jatkaa sitten vuolaasti, mitä etua tästä on.

  Suuri paja on siis aluksi nostanut heilahdustaajuutta yli Danielsin ko-aksiaalissa käyttämien ja tästä syystä joutunut muuttamaan käynnin geometriaa ”kevyemmäksi”. Koska yhdistelmä ei liene toiminut ja neljä vuotta vanhoja kelloja menee tehdashuoltoon, paja menee Danielsin suuntaan laskemalla käyntitaajuutta ja muuttamalla, kenties ”varmuuden vuoksi”, geometriaa jopa Danielsin alun perin käyttämää ”raskaammaksi” (en mene nyt tuohon geometria asiaan tarkemmin …), vaikka silti käyntitaajuus on suurempi kuin Danielsin käyttämät (18 000 ja 21 600 löytyvät mutkan kautta kirjasta, johon viittaan). Ilmeisesti näillä muutoksilla toivotaan päästävän Danielsin saavuttamien yli kymmenen vuoden huoltoväliin. …Hmm … :p

  Asian kiihkottoman eteenpäin pohtimisen tiimoilta, kysyn, että löytyisikö murolaisilta seuraavaa lisätietoa:
  1. Mikä on liipottimen heilahduskulma ison pajan ko-aksiaaleilla?
  2. Löytyykö mistään ison pajan ko-aksiaalin piirustuskuvaa, jossa on merkitty käynnin kaikki erikulmat ja niiden suuruudet? Muutoin niiden geometrian vertaaminen Danielsin vastaaviin on kovin vaikeaa.
  3. Tarkistusnauhoja ison pajan ko-aksiaalien käynnistä?

  Kiitos nim. Pertti_Pasanen_Spede ja nim. 4236 lähettämistäsi faktatiedoista.

  Lainaukset: Daniels, George 1999: The Art of Watchmaking.

  PS. Daniels: “The celebrated Abraham-Louis Breguet, whose work is renowned for its long running reliability, never used fine teeth in his watch trains” (Daniels, s 119). Ei tainnut iso paja tätäkään muistaa, kun “päivitysrattaitaan” suunnitteli. Vaikka valmistustekniikka on kehittynyt sitten Breguetin ajoista, hänenkin ajatuksiaan on syytä pitää mielessä, jos kellokoneistoja suunnittelee. Daniels rataskoneiston suunnitteluohjeissaan kehottaa monesti niin suurikokoisten hampaiden käyttöä kuin mahdollista. Tuossa ison pajan ”päivitysrattaiden” kohdalla on taidettu joutua ikävään pakkorakoon ja ymmärrän varsin hyvin miksi on tuollaiseen ratkaisuun päädytty, vaikka varmasti on ymmärretty sen riskit. (Se kokonaan uusi koneisto olisi ollut vaihtoehtoinen ratkaisu, mutta nyt leikitään liipottimessa ja spiraalissa eksoottisilla materiaaleilla; näyttäisivät tarkistusnauhat, niin EI tarvitsisi pähkäillä, että onko noista eksoottisista materiaaleista mitään hyötyä käyntitarkkuudelle:p; ehkä valmistuskustannuksille niistä on höytyä; en tiedä).

  PPS. Nim. Esterhaus, olen mieluummin naurettava kuin käräjillä.:kippis:
  Joten loppupläjäys: viittaan aiempien puheen vuorojeni juridisiin loppupläjäyksiin …:kippis:
   
 6. Observateur

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2011
  Viestejä:
  3
  No nyt se on sitten tehty. Rikos omaa ihmisyyttä vastaan...:p

  Pääsin ostamaan kuin uuden Patek Philippen mallia 5107J suhteellisen kohtuulliseen hintaan. Kiitokset asiasta vinkanneelle! Kello on ostettu 2007, mutta sitä ei ole käytetty käytännössä koskaan. Kyseinen malli on nykyisin toisella referenssinumerolla. En tiedä mitä eroa siinä on ihan uuteen. Ehkä millin pienempi diameter tässä mallissa? Vielä kun löytyi päivyrillinen malli, oli pakko tempaista ja sijoittaa kelloon jopa liikaa ottaen huomioon oman maksukyvyn. Lainasin vanhemmiltani jonkun tonnin ja maksan takaisin kun pystyn. Nyt lupaan olla kohkaamatta, mitä ostaa seuraavaksi...

  Kaupassa tuli mukana pienten hiusnaarmujen lisäksi alkuperäinen ruskea Patekin ranneke (paikalla on krokotiili-Hirsch musta), nahkainen laatikko ja takuu- ym. paperit. Onhan tuo hieman pappamainen, mutta nyt se on sellainen kello kuin olen aina haaveillut. Ei tarvinnut siis odottaa 50-vuotispäiviin. Perustelin hankintaa kaikilla eri tavoilla: en tykkää moottoripyöräilystä, enkä muutenkaan tuhlaile. Voin mainiosti maksaa 500 euroa kuussa vanhemmilleni kellon rahalainasta jonkun aikaa. Maksoihan tuo enemmän kuin 2000 euroa, mutta mielestäni siinä on kelloa kalliimmalla. Ja pitää kai tuo arvonsa paremmin kuin auto, pitäähän? :D

  Joskus voisi yrittää hankkia tuohon pappamalliin taittolukon, niin tulisi hieman käyttömukavuutta.

  Huh, hassu olo... Huojentunut, hieman hermostunut, mutta onnellinen. :smoke:

  Otan huomenna parempia kuvia. Huoltohan siinä on kohta edessä, mutta siihen ei ole varaa juuri nyt. Toivottavasti mikään ei mene paskaksi lasin takana...

  [​IMG]

  [​IMG]

  Edit: Nykyisin tuo kello on 5127J. Maksaa noin 20000-21000 euroa. Laatukellon hinnastossa pari donaa vähemmän.
   
 7. nook1e

  Rekisteröitynyt:
  29.10.2003
  Viestejä:
  658
  Upea! Vaikka en olekaan tuollaisten simppeleiden kellojen fani niin Petek on aika Patek :)

  Kyllä tuosta lähemmäs 10k varmaa joutuu pulittaa. Pistä rutkasti kuvia vaan kun kerkeet :kippis:
   
 8. MSam

  Rekisteröitynyt:
  06.09.2010
  Viestejä:
  376
  HC:t (39 musta ja 41 sininen) ottivat sopivasti silmään. Eli koin ne itselleni parhaiksi vaihtoehdoiksi. Ja kun jotain toimivaa löytää, kannattaa hankkia kaksi heti. Ja siitä se sitten lähti, innostus "kerätä" em. merkkiä. Toki puku/kultakellokin olisi "mukava olla", mutta koska pidän kelloa (jotain vuorollaan) myös töissä (jossa joudun olemaan välillä krouveissakin olosuhteissa, mm. mittailemaan syksyisessä vesisateessa (=ulkotiloissa), niin "diveri" on huoleton ja mitään kronometrin nuppeja ei ole tiellä/ottamassa osumia. Joudun myös em. olosuhteiden vuoksi ajoittaan pesemään kellon, joten teräsranneke on jokseenkin se ainut oikea.

  Kuvat oli jokunen sivu taaksepäin, kyllä.

  Jos jotain vakavampaa keräilyviritelmää aikoo tehdä, niin pienellä/rajallisella budjetilla kannattaa keskittyä kapeaan aiheeseen ja vain yhteen merkkiin. Näin ovat viisaammat ja kokeneet opettaneet.

  Kemppil, Oris hyvinkin! Se oli muuten yksi mielenkiinnon kohde, kun tätä "aloittelin". Oris jäi tässä kohtaa kakkoseksi oman ohuen ranteeni vuoksi. Siellä olisi ollut monta todella upeaa kelloa, mutta itselleni vain liian isoja. 42mm ylitse ei näytä hyvältä minun ranteessani. Esimerkiksi se Swiss Hunter LE -malli kolahti todella sadalla, mutta sen koko esti ostopäätöksen. Harmi.

  Yksi Glycine minulla olisi vielä, joka joutaa paksumpaan ranteeseen (43mm Combat 6 automatic). Jos kiinnostaa, niin YV:tä tännepäin.

  http://www.kolumbus.fi/sammac/Glycine/Glycine_krokohihna

  (On sen verran iso kuva, etten liitä suoraan)

  Ostin uutena suoraan maahantuojalta (Kultanäppi) maaliskuussa 2010.
   
 9. rillan

  Rekisteröitynyt:
  11.02.2011
  Viestejä:
  2
  Toivottavasti Observateur olet ostokseen tyytyväinen.Maine kellosi tekijällä on mitä parhain ja hinnastakin oli varmasti löysät poissa.Kiva todeta että muillakin on heikkouksia kauniisiin esineihin.
   
 10. Observateur

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2011
  Viestejä:
  3
  Tässä tillistelin luupilla koneistoa takaikkunan läpi ja onhan se ihan kivasti tehty. Taustan ruuveihin ei ole koskaan koskettu. Kelloa ei ole tehtaalta lähdön jälkeen avattu koskaan. Huolto on edessä ja luksusmerkistä kun on kysymys, ei varmaankaan ole ihan halpa...

  Hinnasta sen verran, että se oli juuri ja juuri nelinumeroinen. Kalkkiviiva vain pöllyää. Lähtöhinta oli viisinumeroinen juuri ja juuri...

  Kellon edellinen omistaja oli ostanut käyttökelloksi tämän minun hankkimani ja juhlakelloksi Perpetual Calendarin. Oli ihastunut Perpetual Calendariin niin paljon, että ei ollut koskaan tullut käyttäneeksi tätä ostostani. Melkein väitteen voi uskoa. Mielenkiintoinen kaveri tämä myyjä! Sukunimi antoi minun olettaa, että rahasta ei ole välitöntä puutetta. Miksi siis myi tämän kellon? Nyt alkaa iskeä vainoharhaisuus... :confused:

  Silti ketuttaa (tai pohdituttaa) tuo kellon ikä. Noin viisivuotias. Huoltoväliksi Patek suosittelee 5-7 vuotta. Kai se nyt sen seitsemän vuotta käy kunnolla, käyhän? :)

  Taitaa jäädä ostamatta taittolukko... Yli 2000 euroa! Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu...
   
 11. JL79

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2003
  Viestejä:
  2 290
  Onnea uudelle kellolle.
  Eikös noista Patekeista nuppi katkea aika helposti lasketellessa ;)
   
 12. Proc

  Rekisteröitynyt:
  09.11.2000
  Viestejä:
  1 509
  Melkoinen investointi tuo Patekki, mutta onhan siinä myös rahat turvassa. Tuskin tulee paljoakaan tappiota sitten joskus, kun myy pois :)

  Uskallatko pitää tuota jokapäiväisessä käytössä, vai onko kohtalona pyöriä jalopuukotelossa ja ulos pääsee vain häihin ja hautajaisiin? :)

  Itse alan vahvasti kallistua Tag Heuerin oston kannalle, Carrera tai Aquaracer. Huomenna menen parin kansainvälisen lentokentän kautta ja tutkailen alennusprosentit.
   
 13. Observateur

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2011
  Viestejä:
  3
  Tai ainakin sellaisista kelloista, joihin on kirjoitettu Patek Philippe muualla kuin Sveitsissä. Onneksi tuossa on "crown guardit"... :D
   
 14. Alfie B

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2008
  Viestejä:
  235
  Onnea, aika rohkea veto! Saako tiedustella mitä kautta kello löytyi?
   
 15. Observateur

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2011
  Viestejä:
  3
  Teen siistiä toimistotyötä sisätiloissa, joten kyllä se tulee ihan jokapäiväiseen käyttöön. Siinä on sen verran kultaa joka puolella, että minun elinaikanani sitä ei saa kulumaan. Nuppiakaan ei tarvitse veivata kun on automaatti.
   
 16. Observateur

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2011
  Viestejä:
  3
  Täällä(kin) vaikuttava kirjoittaja vihjaisi tästä kellosta kun olin ruikuttanut ja marissut. Oli ilmeisesti osaksi tarkoitettu jonkinlaiseksi kevennykseksi, mutta homma realisoitui kun heitin aivot narikkaan.
   
 17. Alfie B

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2008
  Viestejä:
  235
  Yksityinen siis kauppasi jossakin netissä vai tutun tuttujen kautta? Onnea joka tapauksessa, eiköhän tuo pahimman arvon alenemisen ole ottanut jos siitä joskus eroon haluaa..

  Itse myin Elementumin pois, AP-Kassa 60%.
   
 18. Observateur

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2011
  Viestejä:
  3
  Katsotaan, tulisiko vinkkaaja ääneen. Tämä myyjä ei ole sen tyylinen ihminen, että kauppailisi mitään netissä. Tämä tuli siis tutuntutun kautta. Oli myyjäherralla muutenkin kellokokoelma aika kuosissa: sen Perpetual Calendar Patekin lisäksi Audemars-Piguet (sellainen kulmikas malli), Jaeger-LeCoultreja 3 (pari reversoa, 1 krono), Omega Seamaster (kvartsi!), Chopard (ilmeisesti platinaa). Vähän tuli sellainen mieleen, että oli saanut tämän minulle myymänsä kellon pilkkahinnalla ostaessaan Perp. Calendarin. On tilannut Voutilaisen viime vuonna. Saa sen kuulemma muutaman vuoden kuluttua. Heh, nämä kaikki upeat kellot oli sellaisessa ilmeisesti Huuto.netistä ostetussa parin kympin alumiinisalkussa. Kellolaatikoita oli kaapissa vino pino. Chopardin laatikko muistutti jo salkkua! Sen verran pääsin tiirailemaan. Taskukelloja, joista en mitään tajua, oli myös ilmeisesti useita. Jokainen siinä hyllyllä ollut oli kullanvärinen.

  Neuroottisesti seuraan koko ajan tätä kelloa, että onko siinä jokin vika. Milloin stoppaa?! Toisaalta, miksi myy, jos on rahaa paljon ja toisaalta miksi myisi rikkinäisen, kun on varaa korjauttaa? Elämässäni on usein ollut huonoa tuuria ja koko ajan ajattelen tätäkin kauppaa kauhuskenaarion kautta. Jospa nyt kerrankin vain kävi tuuri. Vaikka ei tämä nyt maailman paras kauppa ollut. Uusiakin on myytävänä maailmalla samaan hintaan tehtaan takuulla.

  Kävin rekisteröimässä kellon Patekin sivuilla nimiini ja nyt pitäisi alkaa merkin lehden tulla kotiin kaksi kertaa vuodessa. Valitsin englanninkielisen. :)

  Edit: tässä kun tiirailin luupin kanssa työnjälkeä, joka on _moitteeton_, huomasin, että jousitapit ovat kultaa! En tiedä, ovatko 18K, mutta ainakin kullanvärisiä. Näistä enemmän tietävät saattavat varmistaa havaintoni. Myös jousitappi on hauska: siinä on sellainen pikku "kahva". Tuossa automaatin heilahduspainossa (massassa) on sellainen todella pehmeä narinaääni. Kun avaa ruuvikruunun ja vetää kelloa käsin, kuuluu sellainen äärimmäisen sivistynyt ja sileä kahina. Kaiketi tuon tason kellolle sellainen äänimaailma kuuluukin. Myös soljen muotoilu on kaunis. Otan huomenna kunnon kuvia niin saatte heittää kritiikkiä. Onhan täällä paljon komeampia ja kalliimpia kelloja (en muista kenen Vacheron täällä oli, mutta on varmasti kalliimpi), kuin tämä PP, nähty paljon ennenkin, mutta katsotaan nyt etsimen läpi makrolla tätä yksilöä. Ties vaikka joku näkee jotain hälyyttävää!
   
  Viimeksi muokattu: 03.03.2011
 19. Esterhaus

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2008
  Viestejä:
  893
  Vautsi! Nyt ollaan asian ytimessä tuon Patekin kanssa. Taisi mennä kello-ostos vähän eri tavalla kuin mitä alunperin oli ajatus? :)

  Sitten kun otat niitä kunnon kuvia, toivoisin yhtä wristshottia harmaan collegen kanssa. Mikä tahansa muu vaate alkaa olla tässä ketjussa jo tyylirikko rannekuvissa. :D
   
 20. Jede

  Rekisteröitynyt:
  09.12.1999
  Viestejä:
  1
  Ohhoh. Onnea hankinnalle, harvoin noita täällä näkee.
   
 21. Observateur

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2011
  Viestejä:
  3
  No meni ostos eittämättä erillä tavoin kuin ajattelin. Enkä tiedä, oliko ihan järkevää, mutta on satsattava elämänlaatuun ja siihen ainoaan koruun, jota mies voi sormuksen lisäksi kantaa (ainiin, rippiristi saa olla kaulassa). Sinällään kultainen Patek on ihan hyvä kun matkustelee maailmalla. Kaikki roistot toivottavasti olettavat, että joku kultadublee-Citizen sillä on kädessä, ei kannata pölliä.

  Hitto, täytyy kaivaa harmaa huppari jostain esille, että saadaan se pakollinen wrist shot of the luxurious timepiece nuppi vinossa! :D Mulla on nyt käytössä musta huppari. Kävisikö se?

  Sen verran tässä tuli innostuttua taas, yllytyshullu kun olen, että kaveri houkutteli minua lähtemään mukaansa Baseliin messuille kuun lopulla. Jospa siellä saisi syttymään vielä jonkin muun kellopoltteen, sellaisen, joka vie talouteni perikatoon. Pääsen 7 Päivää -lehden kanteen: "Kello-ostokset tuhosivat talouteni". :D:D:D Täytyy harkita matkaa. Hotellivuode olisi jo, lennot maksaisivat 300 euroa. Vaikkei mulla kyllä oikeasti ole varaa matkustaa. Vai laitetaanko reteesti kaikki peliin tai ei mitään! Kysehän on sentään KELLOISTA!
   
 22. Craides

  Rekisteröitynyt:
  04.09.2003
  Viestejä:
  167
  Observateurilla oikea asenne! :) Onnittelut Patekista.

  Kaikki tai ei mitään. Oon laittanu ite kanssa käytännössä kaiken liikenevän vähänkin irrotettavissa olevan rahan kelloihin. Tuloja ei ole pahemmin, mut ompaha mageita kelloja pari! Toivottavasti pääsis "oikeiden" kellojen maailmaan tästä Omega-loukusta vielä.
   
 23. Observateur

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2011
  Viestejä:
  3
  Omegahan on ihan oikeasti kova kellomerkki. Kävin taannoin lomalla Bangkokissa ja siellä oli idän ostajia varten niin kalliita Omegoita, että tällaiset perus-Patekit jäävät kunnolla hopealle. Kyllä Omegastakin saa auton hinnan maksaa kevyesti kun laittaa sormen oikean referenssinumeron kohdalle. Ja maailman huutokaupoissahan näkyy välillä uniikki-Omegoita, joiden hinnat ovat parin ässämersun luokkaa. Jokaiselle jotakin.

  Edit again: Olen parin kuukauden aikana oppinut tällä palstalla valtavasti asioita aina valokuvausasioista lähtien puhumattakaan horologerisesta nyppäämisestä. Olen jopa ostanut sellaisen ministudion (sellainen valolaatikko kangasseinillä), että voi ottaa kaikista pienistä vempeleistä kuvia. Olen kuvaillut mm. autojen pienoismalleja. Studiolaatikon olen vienyt työpaikan yhteen varastotilaan kun täällä kotona se ei kuulemma sopinut sisustukseen... :D
   
 24. Pegemot

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2007
  Viestejä:
  67
  Onnea uudelle kellolle Observateur!
   
 25. Observateur

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2011
  Viestejä:
  3
  Kiitos. Sinun vinkistä muuten tilasin "valokuvausstudion", jolle on huomenna käyttöä. Puoli-ilmainen systeemi, mutta aivan käsittämättömän hyvä esimerkiksi kelloja kuvatessa.
   

Jaa tämä sivu