piirilevyn suunnitteluohjelma

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja aavikko, 05.11.2010.

 1. aavikko

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2003
  Viestejä:
  118
  Hei kaikille

  Koska olen kohtuu aloittelija näissä elektroniikka-asioissa, tarvitsisin nyt vinkkejä hyvään ja yksinkertaiseen piirilevynsuunnitteluohjelmaan, mielellään ilmainen.

  Ideana olisi siis se, että ohjelmalla piirilevylle voisi lätkäistä komponentteja sekä vetää niiden väliin näitä "yhteyksiä", mitä lie ovat ammattitermein. Tämän jälkeen kun suunnittelu olisi tehty, pitäisi koko homma pystyä tulostamaan täysin samanlaisena kuin se kuvaruudulla näkyy eli siis mittasuhteet pitäisi pysyä. Sitten tästä tulosteesta tekisin varsinaisen piirilevyn huljuttelemalla eri nesteissä. Tämä huljuttelu on kyllä hallussa mutta nämä suunnitteluohjelmat eivät ole.

  Olen jotain eri ohjelmia netistä testaillut, mutta ongelma niissä on ollut tämän piirilevyn tulostuksen puute, mittasuhteiden muuttuminen tulostettaessa.

  Nyt bongasin tuollaisen kun Fritzing, mutta lisää ehdotuksia otettaisiin vastaan.
   
 2. oh1mgg

  Rekisteröitynyt:
  20.07.2007
  Viestejä:
  96
  Eagle...
   
 3. aavikko

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2003
  Viestejä:
  118
  Onko tuo kuinka helppo oppia. Ainakin ihan hyvältä nopealla vilkaisulla näytti. Pitää testata kun salilta pääsee. Ja sinänsä mitä tuohon oppimiseenkin tulee, niin pakkohan se on opetella jos jotain haluaa tehdä. :kippis::)
   
 4. oh1mgg

  Rekisteröitynyt:
  20.07.2007
  Viestejä:
  96
  Luulisin että ainakin helpoimmasta päästä... Vaikea arvioida kun olen muitankin ennen tuota jo käyttänyt. Ohjeitahan tuohon löytyy kuukkelilla ihan suomeksikin.

  Ilmainen tuo on vain tiettyyn rajaan saakka... :(
   
 5. Ormu

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  4 596
  Kännykän kautta junassa kun surffailen ja yhteys vähän pätkii, en jaksa antaa linkkejä, mutta google löytää...

  -KiCad, ilmainen (avoin lähdekoodi) ja monipuolinen, mutta omasta mielestäni hankala käyttää.

  -ExpressPCB, ilmainen ja hyvin aloittelijaystävällinen. ExpressSCH:lla voi piirrellä kytkentäkaavioita.

  -Proteus Lite, rajoitettu versio, josta simulointi ja mahdollisuus muuntaa kytkentäkaavio suoraan piirilevymalliksi puuttuvat, oli ainakin ennen ilmainen.
   
 6. Raden

  Rekisteröitynyt:
  28.09.2003
  Viestejä:
  98
  Eaglesta kysyisin aihetta sivuten, että pärjääkö pelkästään ohjelman Layout ja Schematic osiolla vai tarvitaanko Router osio ohjelmasta että vetoja pystyy ylipäätään tekemään piirilevylle?

  Täällä router osio mielletään autorouteriksi:
  CadSoft Online: Preise

  Kun Farnell taas mieltää autorouter osion ilmeisesti routerina:
  CADSOFT|LSR-1CS|EAGLE STD LAYOUT+SCHEMATIC+ROUTER | Farnell Suomi

  Eli riittäisikö pekästään tämä jos autorouting ominaisuutta ei käytä:
  CADSOFT|LS-1CS|EAGLE STD LAYOUT+SCHEMATIC | Farnell Suomi
   
 7. E_Mustakari

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2006
  Viestejä:
  744
  Eaglea suosittelen käyttöliittymän kummallisuuksista huolimatta. Vähän kankeita ja kummallisia ne ovat kaikki aluksi. Eaglen lisäksi kokemusta on kicadista, gedasta, padsista ja isis/ares combosta joista mielestäni Eagle on selkeesti harrastajaystävällisin. Opettele käyttämään pääosin näppäimistöllä niin jälkeä alkaa syntyä vauhdilla pienen harjoittelun jälkeen. Ilmaisella versiolla pärjää eikä harrastajan välttämättä (juuri) koskaan tarvitse tehdä isompaa levyä mitä ilmaisversiolla voi piirtää. Autorouterista ei mielestäni ole paljonkaan hyötyä mutta onhan sen toimintaa toki hauska katsella kahvikupillisen ajan.
   
 8. -Terppa-

  Rekisteröitynyt:
  07.10.2004
  Viestejä:
  606
  Eaglen autorouteri on vaan kyllä aikamoinen taukki..
   
 9. Grithawarlord

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2001
  Viestejä:
  1 091
  No ei nyt iha noinkaan, se on vaan vaikea säätää toimii "hyvin"

  Joo liityn Eagle kuoroon, mulla on ostettuna Standard Shematic+Layout, niillä pärjänny hyvin ja vaikka mitä levyjä on tehty.
   
 10. Grithawarlord

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2001
  Viestejä:
  1 091
 11. Grithawarlord

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2001
  Viestejä:
  1 091
  On muuten Farnelin hinnat suolasia ton eaglen kans, itse hommasin demotekiltä tanskasta, silloin kun ko, lahka oli vielä hengissä. Farnelilla nyt kaikki on yleensäkkin helkutin kallista...
   
 12. mapa

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2004
  Viestejä:
  626
  KiCAD'a opetellut käyttämään EED II'n reilun 20 vuoden (ja n. 1000 printin) käytön jälkeen. Päälle 20 pikkuprinttiä saanut aikaiseksi (muutamia teetetty ulkona) ja opettelu jatkuu - pitkään. Ominaisuuksia tuntuu olevan vähintään riittävästi. Kirjastoja joutuu täydentämään ja muokkaamaan, niinkuin aina.

  Grithawarlord'n kanssa olen täsmälleen samaa mieltä Farnellin sikahinnoista. Ainoa syy Farnellin käyttöön on kohtuullisen laaja valikoima samasta paikasta.
   
 13. Applepie

  Rekisteröitynyt:
  08.03.2008
  Viestejä:
  4 861
  proteus on kyllä hyvä ( ISIS / ARES), tullu noita koulun jutuissa käytettyy. tosin tuosta lite:stä ei tietoa miten toimii...
   
 14. littletunafish

  Rekisteröitynyt:
  28.03.2005
  Viestejä:
  367
  elektroniikkaa pitäs simuloida ja suunnitella ubuntu linuxilla... onkos ohjelmia?
   
 15. ChiKung

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2001
  Viestejä:
  955
  LTspiceä olen itse käyttänyt windowsissa. Sopivan yksinkertainen mutta samalla riittävän monipuolinen yleisimpiin mallinnuksiin. Jos ei suoraan ole tuosta toimivaa versiota, niin winellä?
   
 16. fabo

  Rekisteröitynyt:
  15.11.2002
  Viestejä:
  425
  Winettyy oikein nätisti, ja on jostain syystä jopa nopeampi kuin wintoosan puolella, ainakin tuolla minun xubuntu/Win7 nuhisläppärillä. (Linear itte asiassa itse suosittelee winen käyttöä tolle jos käyttää nuxia)

  Piirilevyjen vääntöön linuxilla sitten eagle (löytyy *nix versio myös) tai kicad, kuten sanottu Eagle on helpompi oppia, mutta ehkä hitusen kankeampi.
   
 17. WayLoo

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2006
  Viestejä:
  3 226
 18. dartvaneri

  Rekisteröitynyt:
  28.08.2011
  Viestejä:
  148
  Itse suosittelen myös Eagle, helppo oppia, kirjastoja jäätävän paljon, ja jos ei valmiiksi löydy, niin sitten googlettaa, käyttäjät jakaa Eagleen ihan hirveän paljon omia kirjastoja, lisäksi Eagle sivuilta voi ladata lisää kirjastoja. Ja lisäksi suhteellisen paljon oppaita netissä.

  Edit.Onkos tähän LTspiceen paljon komponentteja? Ois kätevä, jos pystyis kytkiksen siirtään Eaglesta johonkin softaan, ja suoraan sillä simuloida :P
   
 19. Myrikles Kukulis

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2009
  Viestejä:
  554
  Eikä maksa kuin n. 20 000 € parhaiten varusteltu versio ohjelmasta. Tai näin oli muutama vuosi sitten, nyt varmaan hinta vähintään tuplaantunut. Ei tule hyvä ja halpa samassa paketissa. [​IMG]

  Linearin omat mikropiirit tietenkin löytyy. Lisäksi vastus, konkka ja transistori. Kelakin saattaa olla. Trankkuihin saakin sitten etsiä mallinnusdatoja kissojen ja koirien kanssa, ei muuta kuin löytämisen iloa.

  En tiedä keskusteleeko LTspice ja Eagle keskenään mutta miksi kukaan haluaisi siirtää tuohon suuntaan? Eikö yleensä simulointi tapahdu ennen levyn valmistusta?

  Ja kun piirilevyn suunnitteluohjelma oli aiheena, eipä ole vielä missään ohjelmassa ollut mieleisiä komponentteja, aina ne täytyy itse piirtää uusiksi. Joko padit on väärän kokoisia tai väärän muotoisia, tai sitten niissä ei ole porausreikää keskellä. Komponenttien mitat vaihtelee riippuen valmistajasta ja ostopaikasta, koskaan ei voi tietää todellisia mittoja ennen kuin osa on omassa kädessä ja tönärillä otettu tarkat mitat. Vasta sen jälkeen voi haaveillakaan piirilevyn tekoa. Komponenttikirjastoilla voi pyyhkiä persauksensa, poislukien piirikaaviosympoolit, ne ovat 'yleismaailmallisia' kun niillä ei ole fyysistä olomuotoa.
   
 20. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 316
  Joo, sellainen 33000 tuhatta, plus jokunen tonni vuodessa. Ja PADS:han on syvältä, buginen kuin mikä :)

  Mutta kyllä ne komponentit mitat ym. tiedot katsotaan datalehdestä, kyllä niihin on luotettava :D Ei siihen ostopaikka vaikuta, kyllä komponentin tyyppikoodiin on komponentin fyysisetkin mitat sidottu. Tietenkin, jos ei ole speksattu tarkemmin kuin 100n, niin se jättää hieman avoimeksi...
   
 21. Myrikles Kukulis

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2009
  Viestejä:
  554
  Joo kyllä datalehdet yleensä pitävät paikkansa, mutta vain silloin jos niitä on saatavilla. Tilaappa esim. Partcosta konkkia niin osan fyysistä kokoa et tiedä kuin vasta tilauksen saavuttua.
   
 22. jjw

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2008
  Viestejä:
  365
  Peruskomponentit, transistoreita n. 50, fetteja parisataa.
  Linearin opampit, komparaattorit, hakkuripiirit
  ym...

  Yahoo-group, josta löytyy runsaasti kirjastoja mm. 74HC-logiikkapiirit.

  LT-spice kytkiksen voi export komennolla viedä useille piirilevyohjelmistoille ei kuitenkaan Eaglelle tai KIcadille.
   
 23. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 316
  Siksipä sieltä ei viitsi (edes itselle) tilata, kun ei tiedä mitä saa. Eihän silloin tiedä edes osan ominaisuuksista mitään, kun ostaa sikaa säkissä...
   
 24. Quezacotl

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2009
  Viestejä:
  172
  Eagle on myös oma valintani :)
  Muutamalla komennolla pärjää, jotka ovat aika itsestäänselviä (delete, move, junction...). Voihan siinä käyttää hiirellä klikattavia nappejakin, tai tehdä omia, mutta plääh.
  Ei siinä oikeastaan ole mitään ärsyttävää/vaikeaa tullut vastaan itellä, paitsi kun lisää komponentteja, niin saattaa vahingossa painaa "drop"-nappia, joka poistaa jonkun osan luettelosta :D

  Niin tosiaan tossa ilmaisversiossa sai tehä maksimissaan 100x160mm 2-kerroslevyn, mikä riittää mainiosti vaikka mihin.
   
 25. jusubbi

  Rekisteröitynyt:
  11.04.2000
  Viestejä:
  2 655
  nope

  "The useable board area is limited to 100 x 80 mm (4 x 3.2 inches)."

  Lähde
   

Jaa tämä sivu