Palovamma

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Tatuks, 14.03.2010.

 1. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  2 481
  Varmasti joku on joskus polttanut itsensä johonkin ja sitten tulee palovammoja jotka sattuu niin saatanasti.

  Olisikin kiva tietää että miten olette hoitaneet palovammoja kotikonstein. Lähinnä että minkälaisia tapoja on vähentää kipua.

  Päätin tuossa aamulla ottaa kiinni tulikuumasta valurautapannusta. Pikkurillin pää ja kämmenpohja ottivat aika hyvin damagea ja nyt olen jääpalapussin armoilla kivun kanssa.

  Onko jotain voiteita jotka viilentää? Kuinka kauan yleensä on kipu kestänyt tämmöisten vähän pahempien vammojen kanssa? Voiko palovammaa viilentää liikaa?

  Googlettelin kyllä ja soitin apteekkiinkin mutta aika nihkeästi on löytynyt apua. Pitäisi vaan pitää kylmässä enkä halua uskoa että on ainoa tapa.
   
 2. Miikka M

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  5 320
 3. MaxiKana

  Rekisteröitynyt:
  30.12.2002
  Viestejä:
  226
  Ensiapu palovammoille on että pistää palanut kohta veden alle (ei liian kylmä) n. vartiksi jotta palaminen loppuu. Mitä nopeammin tämän teet sitä parempi. Mitä kauemmin viivytät tätä niin sitä pahempia vammoja tulee (aikarajan on se sama vartti, eli sen jälkeen sitä veden alle laittaminen ei auta).

  Muuten palovammoille ei ole oikein mitään hoitoa. Jos on oikeasti paha (kaikki iho palanut pois = tulee verta ja plasmaa haavasta) niin jotain rasvasiteitä voi käyttää (älä missään nimessä käytä tavallista).

  Muuten sitä haavaa voi rasvata esim. bepantenilla niin lähtee paranemaan hieman paremmin.
   
 4. Deus Ex Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  19.09.2004
  Viestejä:
  2 180
  Kun viime juhannuksena poltin jalkani kiukaassa (joo, alkoholilla oli osuutta asiaan) sain lääkäriltä jotain ihmeen hopeavoidetta. Sen avulla palovamma parani tosi nätisti ja nopeasti. Kuulemma mullistanut palovammojen hoidon. Ainoa huono puoli oli, että se on saatanan kallista ja vaatii lääkärin reseptin.
   
 5. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  2 481
  Tämä on vielä niin pieni että ei viitsi edes yrittää saada mistään tuommoista.

  Perkele kun ei oikein voi tehdä mitään kun sattuu niin vitusti kun ottaa jäistä pois käden.
   
 6. laamanen

  Rekisteröitynyt:
  16.09.2004
  Viestejä:
  29
  Itselläni oli hyvänkokoinen toisen asteen palovamma. Kylmä auttoi aluksi mielestäni parhaiten. Laitoin yöksi jääpaloja pyyhkeeseen ja palovamman päälle niin sai nukuttua. Särkylääkettä voi käyttää kivunlievitykseen. Muutaman päivän se oli aluksi kipeä.
  Toisen asteen palovammassa rakko kannattaa suojata hyvin vaikkapa sidoksella ja koittaa pitää se mahdollisimman pitkään ehjänä, se on paras suoja alla olevalle vammalle. Sitten kun rakko kuitenkin aikanaa puhkeaa niin sitten se palanut alue tulee uudestaan kipeäksi, jopa enemmän kuin aluksi. Tässä vaiheessa kannattaa käyttää rasvalappuja ja laittaa sen päälle suojaava side, joka pitää lapun paikallaan. Ilman rasvalappuja side tarttuu kiinni haavaan. Itselläni rasvalapppujen käyttö helpotti jonkun verran kipua. Haavaa kannattaa desinfioida melko usein jollakin haavanpuhdistusaineella, jotta se ei tulehtuisi. Myös siteen voi kostuttaa puhdistusaineella.
  Hiljalleen se siitä paranee, mutta pitkään palanut alue on selvästi arempi kuin normaali iho.
   
 7. dellflow

  Rekisteröitynyt:
  26.06.2006
  Viestejä:
  565
  Sain eineksen kuumasta höyrystä 2. asteen palovamman, hienosti evotettu. Helvetin kipeä kyllä kun rakkula puhkesi, etenkin kun peukkua joutuu käyttämään ja se osuu kaikkialle. :< Kylmää vettä ja kylmägeeliä sivelin, geeli oli oikein loistavaa kolmen sentin kerroksena.
   
 8. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 927
  Heti aluksi kun polttaa jonkun paikan, se pitää pitää jonkin aikaa kylmässä vedessä, ettei palaminen etene syvemmälle kudoksiin.

  Muuten täällä onkin hyvät ohjeet.
   
 9. Zulu_

  Rekisteröitynyt:
  30.09.2006
  Viestejä:
  5 731
  Kylmään ja sitten joku side siihen päälle.
  Jos on iso ja/tai toisen tai kolmannen asteen niin näyttämään lääkärille.
  Lekurille käymään myös mikäli palovamma on naamassa.
   
 10. Pargaspoliisi

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  1 781
  Vanhan kansan ohje yhdeltä "shamaanilta" palovammoihin ehdotti piimää. kokeilin ja kokeillut myöskin auringosta saatuun palamiseen. toimii ja kannattaa kokeilla.
   
 11. Roland Carrots

  Rekisteröitynyt:
  28.01.2008
  Viestejä:
  140
  Vesi + jos ei pääse lääkäriin heti samassa puolessa tunnissa, tuo rasvalappu + steriili side. Toi hopeaa sisältävä voide on sitten lekurin määräämä lääkitys toisen asteen palovammoihin.
   
 12. mcduck

  Rekisteröitynyt:
  09.06.2004
  Viestejä:
  1 394
  No tosiaan kylmää vaan niinkuin jo mainittu, ja niin paljon että tunto katoaa palovamman paikasta. Pidä palanut paika myös koholla jos mahdollista, vähentää turvotusta joka helpottaa kipua ja nopeuttaa paranemista.

  Jos palaneeseen kohtaan ei tule isoa rakkoa (eli ei puhkeamisvaaraa) niin palovamma paranee parhaiten ihan "ilmahoidolla" eli ei sidettä, enintään nopeasti imeytyvää rasvaa tarpeen mukaan. Rakot jotka saattaisivat puhjeta pitää tietysti suojata tulehtumisvaaran pienentämiseksi.

  Ja tosiaan toisen asteen palovammat jotka ovat kämmentä suuremmat tai nivelten/sormien/kasvojen alueella on syytä käydä näyttämässä lekurilla. (samoin tietysti kolmannen asteen vammat)

  Aika samalla tavalla tuli itse ennen joulua poltettua näpit kuumassa valurautakattilassa, peukalon päähän kohtuullinen rakko ja nätti millin, parin syvä ura kaikkien sormien poikki. Tohtori totesi toisen asteen pintapalovammoiksi, väänteli vähän sormiatarkistaakseen nivelten ja hermojen kunnon ja määräsi ilmahoitoa + rasvaa muutaman kerran päivässä ja käski tulla näyttämään uudestana jos ei viikon jälkeen näy mitään merkkejä paranemisesta.. Kipeähän tuo oli ja koko käsi aika turvoksissa pitkään, puolitoista kuukautta meni ennen kuin oikeaa kättä pystyi taas käyttämään normaalisti.

  Eipä tuohon kipuun juuri muuta ole kuin se koholla pitäminen, nopeasti imeytyvä rasva ja perinteiset särkylääkkeet. Ensimmäisen päivän ajan toki esimerkiksi kylmällä vedellä kostutetu side tms. helpottaa oloa.
   
 13. mcduck

  Rekisteröitynyt:
  09.06.2004
  Viestejä:
  1 394
  kannataa tietysti muistaa ettei kylmägeeli oikeasti viilennä vaan aiheutata ainoastaan viileän tunteen. Eli helpottaa kyllä ehkä oloa mutta ei auta sihen itse vammaan millään tavalla.
   
 14. Turbiini

  Rekisteröitynyt:
  07.10.2009
  Viestejä:
  95
  itellä semmosta crc:tä joka viilentää -40 asteeseen. tosin ei tarkoitettu palovammoihin, vaan pultteihin että ne irtoavat paremmin. Ei perkule tunne palovammaa vähään aikaan :D
   
 15. mcduck

  Rekisteröitynyt:
  09.06.2004
  Viestejä:
  1 394
  heh, varmaan toimii kunhan varoo ettei tule paleltumaa samalla palovamman ympärille.. :D

  Sama tietysti koskee jo ihan jäillä jne viilentämistä, eli ihan ensihoidoon jälkeen mielummin kostea side tai jäävettä kuin käsi jäämurskassa.
   
 16. Mörrimöykky

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 354
  Muksuna yritin kai rakentaa jotain tuomiopäivän vekotinta ja poltin stendarilla jotain rautaputkea. Se sitten hipaisi jossain vaiheessa vahingossa peukalon juureen ja vihlaisi niin vitusti. No, jonkin ajan päästä siihen sitten kasvoi sellainen kupla jossa on kai vettä sisällä.

  Eipä tuota tarvinnut hoidella muuten kuin että piti vastustaa kiusausta posauttaa se kupla.
   
 17. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  2 481
  No nyt on syöty särkylääkkeitä ja auttoivat enemmän kuin uskoinkaan! Kipu lähes kokonaan kadonnut kun olen uittanut lisäksi jäävedessä koko päivän kättä kun oli ainoo tapa että ei sattunut. Nyt on vaan sitten tilalla tunnottomuus ja hieno ympyränmuotoinen kuvio kämmenessä. Aika pienihän tuo näköjään on mutta kyllä siihen sattu aivan saatanasti ja mietityttää vähän tuo tunnottomuus.

  Odottelen nyt että tuohon kasvaa kauheat rakkulat.
   
 18. jermu82

  Rekisteröitynyt:
  10.06.2007
  Viestejä:
  211
  voi jeesus. kyllä on nykyään uus avutonta porukkaa. mites ku mulla meni tikku sormeen? soitanko lääkäriin vai kaivanko sen pois? kumpi on parempi lukkopihdit vai pinsetit? puhdistanko sen, ja millä? bensallako?
   
 19. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  2 481
  Tiedän että olet paljon minua uusavottomampi, näkeehän sen jo tuosta hienosta kirjoitustyylistä jota harrastat. Jos aiot kutsua jotain uusavuttomaksi tai tyhmäksi niin ei kannata kirjoittaa uus avuton tai tymä.

  Kompastuinko rölliin?
   
 20. jermu82

  Rekisteröitynyt:
  10.06.2007
  Viestejä:
  211
  no mieti nyt vähän? siis jos sä saat palovamman nii ekana tuut jonneki muroon kyselemään neuvoja? ja tuskin kirjotustyylistä pysty päättelee kuinka avuton toinen on :smoke:
   
 21. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  2 481
  Joku tulee nimimerkin takaa urputtamaan jotain uusavuttomuudesta ja kirjoittaa ku 13-vuotias konsanaan. Nimimerkistä voisi vielä päätellä että oot 28-vuotias. Mietippä nyt vähäse? Ja lue aloitusviesti uudemman kerran.
   
 22. jermu82

  Rekisteröitynyt:
  10.06.2007
  Viestejä:
  211
  no sovitaan miitti niin voin tulla kasvokkainki sanomaan. mulle on ihan sama miten tänne nettiin kirjottelee, ei paljoa haittaa vaikka ois vähä kirjotus virheitä tai kieli oppi virheitä. :smoke:
   
 23. Tomix

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2005
  Viestejä:
  899
  tulipa perkele käräytettyä ittensä. Keskari viimeisestä nivelestä päähän asti valkoista vesisohjoa. Uskomaton miten voi olla kipeä, kun aikanaan paloi koko kämmenselkä 5x5cm alueelta tuskien ollessa 1/10 tästä. Itseamputointiohjeita keskarille kenelläkään?
   
 24. Corex

  Rekisteröitynyt:
  14.07.2001
  Viestejä:
  3 795
  Tulikuuma rasvainen pizza kerran läjähti peukalon seutuville, iho kuoriutui pois ihan kiitettävästi...apteekista hain sellaisia rasvatyynyjä ja sitten harsoa päälle. Kumma ettei jäänyt arpea...
   
 25. Proc

  Rekisteröitynyt:
  09.11.2000
  Viestejä:
  1 509
  Palovammoihin hydrokortisonivoidetta.
  Saako tuota hopeavoidetta reseptivapaana? Mikä on voiteen nimi?
   

Jaa tämä sivu