Paastoverensokeri ja diabetes

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja tuskan parahdus, 24.01.2011.

 1. tuskan parahdus

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2011
  Viestejä:
  0
  Iltapäivää arvon murolaiset ja nyymit.

  Kävin terveystarkastuksessa ja yllätyksenä oli paastoverensokerini arvo, joka oli 6.0mmol. Hoitaja tuumasi, että arvo viittaisi alkavaan sokeritautiin ja antoikin lähetteen kontrolliin 6kk:n päähän. Glukoosikokeeseen en saanut lähetettä.
  Normaali paastosokerihan on välillä 4.0-6.1 ja tietääkseni pitkäaikaissokeri se, mikä kertoo onko henkilöllä sokeritauti tai ei. Korjatkaa, jos olen väärässä..

  Onko muilla ollut paastoverensokeri kohollaan ja diagnoosina loppupeleissä: ei diabetestä?
   
 2. Kibe-_-

  Rekisteröitynyt:
  21.07.2002
  Viestejä:
  1 798
  En mie muista mikä se itselläni oli nuoruusiän diabeteksen diagnoosin saatuani. Tämänhetkisen verensokerin mukaan terveyskeskuslääkäri miut kuitenkin lähetti keskussairaalaan jossa sitten ei ollut ainakaan mitään epäselvää mikä vaivaa =).
   
 3. adhocz

  Rekisteröitynyt:
  03.08.2004
  Viestejä:
  130
  Ei ole. Pitkäaikaissokeri HbA1c käytetään ainoastaan hoidon seurannassa. Monesti tuo kyllä määritetään ihmisiltä herkällä kädellä ilman diagnoosiakin, mutta diagnostiikkaa sillä ei vielä voida suorittaa. Tätä nykyä diabetes diagnosoidaan kohonneen paastoverensokeri/ kohonneen sokerirasituskokeen perusteella.

  Yli 6,1 mmol/l paastoverensokeri on ns. suurentunut paastoglukoosi (tai oikeammin impaired fasting glucose IFG). Samoin sokerirasituksessa arvot 7,8-11,0 2h kohdalla viittaavat heikentyneeseen glukoosinsietoon. Diabetesdiagnoosin saa sitten yli 6,9 paastoarvolla tai yli 11,0 sokerirasituksella.

  Nämä pätevät periaatteessa myös 1-tyypin diabeteksessä (tosin sokerirasitusta ei saisi mennä teettämään). Diagnostiikka on vaan mahdollista ohittaa heillä mittaamalla mikä tahansa sokeriarvo laskimosta, jolloin yli 11,0 antaa suoraan diagnoosin (vaan ei diabetestyyppiä).

  Lyhyesti sanottuna siis diagnostiikka perustuu ihan täysin sokerirasitukseen ja tähän sinutkin herkästi pistäisin seuraavaksi. Tosin nyt puuttumalla omiin elintottumuksiin pääset vielä estämään edes alentuneen sokerinsietodiagnoosin ja edelleen tyypin-2 diagnoosin, joka nykymallissa tarkoittaa suoraan metformiinipillereitä.
   
 4. Koiratar

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2005
  Viestejä:
  4
  Mun ukolla on ollut paastoverensokeri 6,3 ja 6,4 kahtena viimeisenä vuonna työterkan vuosihuollossa. Ollut kuulemma sitä ennenkin koholla. Pitkäsokeri kuitenkin viitearvossa vieläpä haarukan alarajalla. Voi viitata diabetekseen tai sitten olla viittaamatta. Voit googletella semmoisen asian kuin "aamunkoittoilmiö".
   
 5. tuskan parahdus

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2011
  Viestejä:
  0
  Eli hiilarit minimiin ja tilalle proteiinia ja rasvaa, vihanneksia + hedelmiä unohtamatta?
   
 6. Camel Carlino

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2010
  Viestejä:
  451
  deleted.
   
  Viimeksi muokattu: 21.05.2013
 7. adhocz

  Rekisteröitynyt:
  03.08.2004
  Viestejä:
  130
  Noh eipä se hyvä ruokavalio ihan virallisesti mikään karppauslinja ole. Kyllä virallisesti energiasta huomattava osa pitää hiilareista tulla. Lähinnä kyse on siitä, että kiinnittää huomiota hiilareiden glykeemiseen indeksiin eli siihen, että suosii täysjyvätuotteita yms. Rasvan koostumus on myös sitten se toinen kohta johon on kiinnitettävä huomiota. Mutta kyllähän näistä keskusteluja löytyy muualtakin.

  Tärkeintä tuon sokeriaineenvaihdunnan häiriön kehittymisen estämiseksi olisi kyllä mahdollisen ylipainon hoito ja erityisesti viskeraalisen vyötärörasvan vähentäminen. Toinen yhtä tärkeä asia olisi myös riittävästä liikunnasta huolehtiminen, joka paitsi laihduttaa, myös ylläpitää sydän- ja verenkiertoelimistöä (tyypin 2 diabetes on valtimosairaus, johon tyypillisesti liittyy myös muita verenkiertoelimistön riskitekijöitä). Näin keskustelupalstan kautta on kuitenkin vaikea ottaa kantaa, kun ei ole tietoa mm. iästä ja muista esitiedoista (lue DM2:n riskitekijöistä).

  Tosiaan tuollainen 6,0 ei mikään edes koholla oleva vielä ole, mutta ilman sokerirasitusta asiaa on paha syvemmin analysoida. Lähinnä siksi toin nuo elämänmuutokset esiin, että mikäli on riskissä sairastua, on nyt helpompi tehdä muutoksia ja säästyä lääkitykseltä kymmenen vuoden kuluttua. Jatkospekuloinnin voisi varmaan myös siirtää murolääkärit-ketjuun.
   
 8. SuperEgo

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2001
  Viestejä:
  6 809
  Onko suvussasi esiintynyt paljonkin diabetesta?
   
 9. tuskan parahdus

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2011
  Viestejä:
  0
  Tervehdys,

  Suvussani ei tietääkseni kenelläkään ole ollut diabetesta.

  BMI = 28 (vyötärölihavuutta ei hirveästi ole, joten olen kait "voimakasrakenteinen"). Mielestäni ruokavalioni on kunnossa, liikun lisäksi päivittäin...tällästä lisätietoo.
   
 10. Koomi

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2000
  Viestejä:
  35
  Diabetesliitto - Riskitesti

  Diabetesliiton nettisivuilla (varmaan löytyy monesta muustakin paikasta) voi tehdä diabetesriskitestin. Pari viesti ylempänä jo fiksusti kirjoitettiinkin, että nyt niitä sairastumista estäviä elämäntapamuutoksia ehtii vielä tekemään.
   

Jaa tämä sivu