Näytönohjain kuumana uusien tahnojen jälkeen

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja Tseh, 15.05.2012.

 1. Tseh

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2006
  Viestejä:
  1 055
  Eli tälläisiä ongelmia ilmeni kun tänään päätin putsata pölyt kopasta ja laittaa uudet tahnat prossulle ja näytönohjaimelle. Tahnana toimi Koenigin kultatahna, ei varmaan mitään kovin erityistä mutta näyttihän prosessorin lämmöt laskevan muutaman asteen niihin vanhoihin verrattuna. Näytönohjaimen kanssa kävi vähän toisin.

  Eli purin näytönohjaimen vakiojäähdyttimestään (HD6870 referenssi), poistin vanhat tahnat ja laitoin uutta väliin. Vanhaa ja samalla myöskin alkuperäistä tahnaa oli tunnetusti laitettu ainakin tarpeeksi, pyyhin kaikki pois, mitä paperilla nyt irti saa. Tämän jälkeen otin tätä kultatahnaa ja laitoin keskelle pienen pisteen kuten edellisellä kerralla olin oppinut internetistä. Kiristin jäähdyttimen takaisin paikoilleen ja laitoin koneen käyntiin.

  Noh, ongelmat ilmenivät kun laitoin Diablon käyntiin, näytönohjaimen lämpötila nousee hetkessä 50C idlestä 100C asti aloitusruudussa. Otin näytönohjaimen jälleen auki ja laitoin tahnaa hiukan enemmän. Ongelma pysyi entisenään, pikainen nousu sellaisiin lukemiin joihin vanhoilla tahnoilla ei koskaan mennyt (80+ rasituksessa). Toisella kerralla tahnaa ainakin piti olla tarpeeksi koska sitä oli levinnyt coren vieressä oleville transistoreille(?) asti. Puhdistin jälleen kaiken ja levitin tahnan tällä kertaa tasaiseksi kerrokseksi muovikorttia käyttäen. Lämmöt olivat edelleen samat.

  Tämän jälkeen aloin googlettamaan kovasti mutta hakusanat olivat hukassa, tulosta ei tullut. Tarkistin tahnan tietoja, niitä ei pahemmin löytynyt koska kyseessä on tälläinen halpismerkki. Otin vielä kerran tahnat pois ja puhdistin näitten pienten piirien välitkin, niissä ei ole enää yhtymiä. Mitään vaikutusta kuitenkaan edelliseen ei ollut.

  Itse en keksi mitään syytä mikä aiheuttaisi tuon nousun, itse jäähdyttimen lämpö nousee nopeasti rasituksessa joten johtavuutta pitäisi löytyä. Kone käy tosiaan muuten ihan normaalisti mutta nuo lämmöt tuskin ovat normaaleja :confused:

  Jos joltaki löytyisi intoa auttaa niin olisin kovin kiitollinen, lisää infoa kysymällä ja myöskin kuvia saa kortista, jos joku niistä osaa vikoja katsoa.
   
 2. jormapaappa1235

  Rekisteröitynyt:
  05.06.2010
  Viestejä:
  722
  Ihan vain arvauksena, mutta olisiko alkuperäinen tahna astetta kovempaa ja sitä olisi ollut vähän paksumpi kerros? Jos tuo coren ja siilin rako olisi ihan oikeasti vähän isompi, niin, että sinne justiinsa tuo pari milliä kovaa tahnaa mahtuisi väliin?

  Muropaketilla 6950:n kanssa ilmeisesti vähän samanlaista oiretta:
  Grafiikkapiirin lämpötilaa mitattiin GPU-Z-ohjelman Sensors-välilehden avulla. Radeon HD 6950 -tulokset on merkitty tähdellä, sillä jäähdytysratkaisu on purettu Muropaketin artikkelia varten ja sen seurauksena rasituslämpötilat nousivat kolmella aseella. Pelkkä stream-prosessoreiden käyttöönotto ja korkeampi käyttöjännite nostivat lämpötilaa seitsemällä asteella ja kun grafiikkapiiri ja muistit ylikellotettiin Radeon HD 6970:n tasolle, nousi lämpötila 88 asteeseen eli selvästi korkeammalle kuin Radeon HD 6970 -näytönohjaimella.

  Tee-se-itse: AMD Radeon HD 6950 -> 6970 ? Muropaketti

  Jos koko komeus ei ota lopulta toimiakseen, erillisen jäähdyttimen hommaaminen ei varmasti ole huono idea.
   
  Viimeksi muokattu: 15.05.2012
 3. Tseh

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2006
  Viestejä:
  1 055
  Saatat olla oikeassa. Tuo nykyinen tahna on hyvinkin notkeaa ja tartunta on pistemäinen irroittaessa, vaikea sanoa millainen se kosketus on siilin ollessa paikoillaan. Mitähän tahnaa se kovempi olisi vai löytyykö markkinoilta yhtään pätevää jäähyä alle 30 eurolla?
   
 4. jormapaappa1235

  Rekisteröitynyt:
  05.06.2010
  Viestejä:
  722
 5. Tseh

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2006
  Viestejä:
  1 055
  Tilasin tuon Twin Turbon tänään, perjantaiksi pitäisi saapua.

  Voisiko olla mahdollista että tuossa vakiojäähdyttimen siilissä on jotain vikaa, esimerkiksi lämpöputkista karannut nesteet? Sen metalliosat kuitenkin reagoivat rasituksessa nopeasti, eikös tämä tarkoita sitä että lämpö siirtyy corelta siiliin? Tällä hetkellä pelkkä siili kiinni kortissa ja 12cm kotelotuuletin hyrrää täysillä kyljessä, lämpötilat edelleen rasituksessa yli 100 astetta.

  Toinen joka tuli mieleen on jonkinsortin oikosulku tai hajonnut osa näytönohjaimella jonka takia virtaa menisi enemmän kuin normaalisti ja sen takia jäähdyttäminen ei ole edes mahdollista. Tietääkö kukaan näistä jutuista?
   
 6. jormapaappa1235

  Rekisteröitynyt:
  05.06.2010
  Viestejä:
  722
  Pyöriikös tuo radiaalituuletin millä kierroksilla? Luulen kuitenkin, että on jonkin sortin kontaktiongelmaa jäähyn ja coren välillä.
   
 7. Tseh

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2006
  Viestejä:
  1 055
  Radiaalituuletin 100% niin core edelleen sen 100 astetta. Tällä hetkellä tosiaan kiinni pelkästään vakiosiili ja 12cm tuuletin täysillä kierroksilla, ei eroa. Siili lämpenee erittäin kuumaksi joten kyllä sitä lämpöä siis siirtyy ainakin jonkinverran.

  Edit: Tosiaan, radiaalituuletin reagoi välittömästi 3D-käyttöön, tämähän puolestaan kertoisi ettei kosketusta siiliin juurikaan ole, koska lämmöt pomppaavat välittömästi ylös eivätkä hitaasti nousten. Noh, toivottavasti tästä on kyse joten huomenna pitäisi olla ratkaistu.
   

Jaa tämä sivu