Mielenterveys

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja HeZu, 29.06.2009.

 1. spikey-dot

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2010
  Viestejä:
  20
  olisiko kenelläkään vinkkejä tuohon sosiaaliseen ahdistukseen kun jopa naapureiden moikkaaminen tuntuu ylivoimaiselta kun pitäisi ottaa katsekontaktia muihin ihmisiin, intistä luultavasti tulossa vapautus onneksi kun vain saisi vuodatettua paperille perusteluja, pidän asennetta tyyliin: kyllä pärjään
  oma heikkous on enimmäkseen siinä pitäisi osata pyytää apua,
  lääkkeitä en kuitenkaan viitsisi alkaa edes kokeilemaan koska niistä on vaikea päästä eroon.
   
 2. Jaque

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2008
  Viestejä:
  378
  Gonzon jutut kuulostaa jokseenkin tutuilta. Alkoholin olen kyllä jättänyt melkein kokonaan sillä pidemmän päälle olen vain huomannut sen aiheuttavan juurikin näitä itsesyytöksen aaltoja ja rupeaa pakonomaisesti muistelemaan mikä onkaan "pielessä" ja miten kusee vain kaikein. Kaikki arvosteluasteikot ovat kuitenkin oman egon luomia.
  Yritän ahdistavissa sosiaalisissa tilanteissa pitää mielessä sen, ettei kaikkien huomio keskity oikeasti sataprosenttisesti siihen miten väärin tai oikein käyttäydyn. Ihminen on oikeasti aika itsekeskeinen olento, jokainen meistä.
   
 3. jeppejehupoika

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2009
  Viestejä:
  2 334
  Varmaan pienin askelin lähdet liikkeelle, moikkaat vaan naapureita, ei tartte alkuun edes silmiin katsoa. Sama kaupassa, tervehdit vaikka myyjää, ja sanot moimoi vielä kun pakkaat kamat kassiin. Tarpeeksi usein kun toistaa niin sitten voi jo hieman silmiin vilkaista. Joitain ryhmiä varmaan olisi asuinkunnastasi riippuen olemassa, mutta jos ahdistus on kova niin kynnys niihin osallistumiseen on varmaan korkea. Lääkkeitä en nyt ihan heti tyrmäisi, niitä on erilaisia, älä usko kaikkea suoralta käsin mitä netistä luet. Lisäksi lääkkeet toimii eri tyypeillä eri lailla, joillain toimii joillain ei. Apua kannattaa kysyä lääkäriltä.
   
 4. Eläin

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2012
  Viestejä:
  21
  Stressaan aivan vitusti kaikesta, käyn salilla kolme kertaa viikossa ja urheilen saman verran välipäivinä eli ylikunto ei todellakaan himota. Alaikäisenä kuitenkin asun vielä perheen luona ja siitä päästäänkin varsinaiseen ongelmaan. Tarvitsen vitusti sitä yksityisyyttä. Ja omaa huonettahan ei ole.

  Jäin jopa kuukaudeksi koulusta pois jotta saisin olla rauhassa tässä muutama vuosi sitten.

  Esimerkki:
  Olen ottanut tavaksi herätä joka päivä kello 0600, sillä silloin saan herätä yksikseni. Kuitenkin esimerkiksi viikonloppuisin ketään voisi vähempää kiinnostaa nukkumiseni, niin pakosthan siinä menee rytmi sekaisin vaikka nukkuisi korvatulpat + kuulokkeet kombolla. Lepo etenkin tässä iässä on niin vitun tärkeää, joten silloinhan herään neljä viisi tuntia myöhemmin muiden mölinään ja silloin vituttaa ankarasti. Jään tällöin yleensä makaamaan muutamaksi tunniksi sängylle ja loppupäivän pukkaa masennusta jota hoidellaan musiikilla, leffoilla ja lukemisella. Joka päivä koneella kuulokkeet korvilla, jotta pääsee muut unohtumaan hetkeksi.

  Sitten kun pikku Eläin ei lähdekkään sinne mummon luokse syömään, niin aluksi koitetaan syyllistää tunteilla ja lopulta moititaan. Kaikki puhuvat omilla (ei saisi sanoa näin, mutta) paskoilla mielipiteillään eikä tunnu edes kiinnostavan mitä täällä päässä liikkuu. Aivan kuin ihan piruuttaan vittuilisin ja pahoittaisin kaikkien mieliä.

  Näin siis äsken ja uhraan nyt tämän pienoisen aikani tämän viestin kirjoitteluun.

  Kesällä saa onneksi ajella jokaikinen päivä sen 300km vuorien taakse nauttimaan luonnosta, mutta talvella taas, kahden tällä hetkellä työttömän kanssa kotona, ei jumalauta.

  Yksi kokonainen päivä yksityisyyttä viikossa, aah. Todellakin haaveilun arvoista. Istua sohvalla juoden kahvia, ollen tilanteen herrana. Parempaa kuin täydet pisteet kokeista.

  Ja asiahan ihan oikeasti huolestuttaa, kun kerran varsin herkästi mielitilat vaihtelee. Tiedän ettei minulla ole minkäänlaista oikeutta vaatia tällaista, enkä vaadikkaan vaan halusinkin vain jakaa tämän teidän kanssanne. Jos sitä ensi vuonna pääsisi jonnekkin pieneen laatikkoon asumaan.
   
 5. jokkepappa0

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2009
  Viestejä:
  8
  Oletko harkinnut puhumista jonkun terapeutin tai psykiatrin kanssa? Voisi kenties auttaa.
   
 6. Asbjørn

  Rekisteröitynyt:
  14.01.2006
  Viestejä:
  28
  Kuulostaa aika erikoiselta. Et ikääsi kertonut, oletan että olet noin 17 vuotias. Oletko ottanut asian vakavasti esille vanhempiesi kanssa? sillä voihan alaikäinenkin muuttaa omilleen itsenäistymään, etenkin jos asunto on niin pieni, että itsellesi ei löydy sieltä omaa tilaa.
  Varmasti myös koulun puolelta apua löytyisi koulukuraattorilta, kun tämä sinun koulunkäyntiisikin vaikuttaa.
   
 7. Eläin

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2012
  Viestejä:
  21
  Ymmärrän että onhan se vaikeaa kuultavaa kun lapsi haluaa pois kotoa eikä itse meinaa ymmärtää syytä. Viimisenä nyt haluan saada toisille pahan mielen. Valitsin kuitenkin tulevaisuuden opiskelupaikan toisesta kaupungista, joten onpahan jokin tekosyy.

  On puhuttu eikä ollut ensimmäinen kerta kun näissä merkeissä tavattiin . Tiedä sitten ottivatko todesta kun mainitsin vielä jännityksestä kaikissa Oikein sosiaalisissa tilanteissa. Ei vastauksia ei kuulunut. Lääkäri kyllä ilmaisi vanhemmilleni, että olen melkoisen syrjäytynyt. Tosin kyllä en näe itseäni kovin syrjäytyneenä... Ihmiset ovat kivoja sopivina annoksina (no cannibalism), mutta liika on liikaa mulle.
   
 8. dfan

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2003
  Viestejä:
  219
  Itsellä kiinnostais tietää, miten syntymälahjana neurologisen "sairauden" saaneet jaksaa suhtautua positiivisesti elämään, tietäen, että tämän kanssa eletään sitten koko loppuelämä.

  Toki elämässä on aina niitä alamäkiä ja jäävuorenhuippuja. Tuntuu vaan niin paskalta löytää ittensä kerta toisen jälkeen syvältä itse kaivetusta kuopasta.
   
 9. Eläin

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2012
  Viestejä:
  21
  Omaan aikaisempaan:
  Mistä vitustahan sitä repisi ne ~450€ vuokraan ja ruokaan kuukausittain. Pitkän aikaa huokaillut yksiötä, josta pääsisi 300m sisällä kaikkiin tarpeellisiin kohteisiinkin. Saako 17-vuotiaat edes minkäänlaisia tukia tämmöisiin?

  Olo hieman kuin perhosella kotelossa. Ei minkäänlaista otetta elämään.
   
 10. Hobitton

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2007
  Viestejä:
  451
  Mistä saa yksiön 200e/kk? Täällä halvimmat 650e. 17-v vanhemmillasi on elatusvastuu joten et taida tukia saada.
   
 11. HeZu

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  632
  Oli osasto reissu tossa tammi-maaliskuussa ja laittoivat lääkityksen: Efexor depot 150mg, risperdal injektio 50mg, zyprexa 30mg, deprakine 1500mg.

  Olo on aika huono, psykoottisia pakkoajatuksia ja vainoharhaisuutta ilmenee suht usein.

  Tossa tänään mietin 10 tunnin yöunien jälkeen, että joku tässä mättää kun tuntuu ettei ole nukkunut ollenkaan.

  Ajattelin zyprexaa vähentää, jos vaikka aiheuttaisi liian kemiallista unta.
   
 12. jeppejehupoika

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2009
  Viestejä:
  2 334
  Ihan itsekkö ajattelit vähentää vai lääkärin ohjeiden mukaan? Toivottavasti kuuppa nyt edes jonkin verran selkeä, kokeile sitä päihteettömyyttä edes kesän yli .
   
 13. HeZu

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  632
  Ite aattelin vähentää. Päihteettömänä oon ollut tässä parisen viikkoa ja aijon jatkaakkin. Vähän epävarma tän olon kanssa oon kyllä.

  Olisko toi 30-20mg liian suuri pudotus?
   
 14. SuperEgo

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2001
  Viestejä:
  6 879
  Soita ajanvaraukseen ja pyydä soittoaika lääkärille. Jos ei muuten irtoa, sano suoraan, että vähennät muuten omin päin.
   
 15. maraz

  Rekisteröitynyt:
  17.10.2000
  Viestejä:
  53
  Skitsofreenikoiden sekä ahdistus-, paniikki- ja stressihäiriöisten (miksei muidenkin) kannattaisi välttää tupakkaa [1, 2, 3], kahvia [4, 5, 6] ja alkoholijuomia [7, 8, 9], sillä kaikki mainitut sisältävät vaihtelevia määriä MAO-estäjiä (harmaania ja norharmaania), jotka lisäävät mm. serotoniinin, dopamiinin, noradrenaliinin ja adrenaliinin määrää elimistössä estämällä niitä hajottavien entsyymien normaalia toimintaa.

  Korkeat serotoniini- ja dopamiinitasot ovat yhteydessä skitsofreniaan ja maanisiin psykooseihin, korkeat noradrenaliini- ja adrenaliinitasot taas ruokkivat kaikenlaisia ahdistus-, paniikki- ja stressioireita.

  En ole lääkäri enkä neuropsykofarmakologi, mutta kymmeniin aihetta käsitteleviin artikkeleihin ja tutkimuksiin tutustuttuani pidän todennäköisenä, että harmaania ja norharmaania sisältävät tuotteet saattavat pahentaa tai jatkuvasti käytettyinä jopa aiheuttaa ja ylläpitää em. oireita.

  Toisin sanoen, liikaa harmaania -> ahdistus -> pakko dokata ahdistus pois -> lisää harmaania -> lisää ahdistusta -> pakko dokata lisää -> noidankehä...

  Laskin seuraavaa [9]:ssä julkaistun taulukon ja [10]:n arvioiden perusteella: 0,4l annoksessa olutta on 800–1360 ng norharmaania ja 400–960 ng harmaania. Jos 80 kg henkilö juo vaikkapa kuusi tuoppia, luontainen norharmaanitaso (50–100 ng/kg/d) kasvaa 6*800/80 ng/kg/d:llä, jolloin päivän kokonaisnorharmaaniannos vähintään kaksinkertaistuu (110–202 ng/kg/d). Harmaaniannoksen tuo kuusi tuoppia 2,5–4,5-kertaistaa, 20 ng/kg/d -> 50–92 ng/kg/d.

  Törmäsin näihin artikkeleihin selvitellessäni Google Scholarista, miksi kahvi pistää ahdistamaan mutta esimerkiksi energiajuomat eivät, vaikka kofeiinia olisi miten. On mielenkiintoista, ettei harmaanista ja norharmaanista ole juurikaan julkisesti keskusteltu, vaikka niillä on todettu olevan osaa mm. Parkinsonin taudin, vapinan, riippuvuuksien ja syövän kehittymisessä [10]. Aiemmin mainittujen alkoholistien lisäksi myös heroiiniriippuvaisilla on epätavallisen korkeat harmaani- ja norharmaanitasot [11]. Sattuupa olemaan niinkin, että norharmaani lievittää morfiinin vieroitusoireita [12] – harmaani ja norharmaani kun vaikuttavat myös bentsodiatsepiini- eli GABA-A-reseptoreihin ja opioidireseptoreihin [4].

  Esimerkiksi nikotiini ei ole juuri lainkaan koukuttavaa sellaisenaan, mutta MAO-estäjien kera annosteltuna se koukuttaa voimakkaasti. [13]
  Että ei muutaku rairai vaan. :kippis: :smoke::rolleyes:

  Lähteet:
  [1] Monoamine oxidases and tobacco smoking
  [2] Brain monoamine oxidase A inhibition in cigarette smokers
  [3] Inhibition of monoamine oxidase B in the brains of smokers
  [4] Human monoamine oxidase enzyme inhibition by coffee and ß-carbolines norharman and harman isolated from coffee
  [5] Norharman and harman in instant coffee and coffee substitutes
  [6] Identification and occurrence of the bioactive ß-carbolines norharman and harman in coffee brews
  [7] Harman in Alcoholic Beverages: Pharmacological and Toxicological Implications
  [8] Harman and norharman in alcoholism: correlations with psychopathology and long-term changes
  [9] Determination of ß-carbolines in foodstuffs by high-performance liquid chromatography and high-performance liquid chromatography—mass spectrometry
  [10] Exposure to β-carbolines norharman and harman
  [11] The role of beta-carbolines (harman/norharman) in heroin addicts
  [12] The inhibitory effect of norharman on morphine withdrawal syndrome in rats: Comparison with ibogaine
  [13] Transient behavioral sensitization to nicotine becomes long-lasting with monoamine oxidases inhibitors
   
 16. Shufflin

  Rekisteröitynyt:
  30.09.2011
  Viestejä:
  300
  Myöhässä mutta; mainitsit opiskelupaikan, joka tarkoittaa että saat itsesi elätettyä opinto -ja asumistuilla Kelalta. Ja kaupunkisi opiskelijasäätiön kautta saat halvan kämpän, jonot yksiöihin tosin ainakin suurimmissa kaupungeissa tuppaa olemaan pitkiä ( Tre 1-2 vuotta ). Jos opiskelupaikkaa ei ole, ei hirveesti alaikäiseni ole tehtävissä. Täysikäiseni sitten heti sosiaalitoimistoon ja sitä kautta.
   
 17. soulcaptain

  Rekisteröitynyt:
  10.06.2009
  Viestejä:
  9

  Ihan normaali reaktio ahdistua jos 17-vuotiaana asuu vanhempien kanssa, eikä ole omaa huonetta. 17-vuotiaana tarvitsee omaa tilaa. Mitä tuo tunteilla syyllistäminen tarkoittaa? Onko vaarallista vaikka vanhemmat pahoittaisivatkin mielensä? Eivät ne siitä rikki mene. 17-vuotiasta nuorta ei todellakaan välttämättä kiinnosta lähteä mummolaan syömään, olivat vanhemmat sitten mitä mieltä tahansa. Saatko ilmaistua tunteesi ja tarpeesi? Vanhmepien tehtävä on säilöä kaikki paska mitä nuoruusikäinen heidän niskaan kippaa, se on osa nuoruusiän kehitystä.

  "Ymmärrän että onhan se vaikeaa kuultavaa kun lapsi haluaa pois kotoa eikä itse meinaa ymmärtää syytä."

  Voitko puhua tästä vanhemmille? Tarvitset omaa tilaa ja aikaa, yleensä lapset muuttavat jossain vaiheessa kotoa, kuuluu aikuistumiseen. Mielialan vaihtelut voivat liittyä suoraan tähän ahdistukseen/tilan tarpeeseen.
   
 18. ton1k

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2002
  Viestejä:
  68
  Tarkoittaako tämä että MAO-estäjä kuurilla on hankalampi päästä eroon nikotiinista kuin ilman MAO-estäjiä?
   
 19. Ruka

  Rekisteröitynyt:
  03.08.2008
  Viestejä:
  6
  Kenen mielestä? Jos itse tunnistat ajatuksesi psykoottisiksi se olisi todella erikoista. Yleensä nuo ajatukset ovat potilaalle täyttä totta ja sairaudentunto puuttuu kokonaan.

  Kiintoisa ketju moderoinnin kannalta. Itse olin bannissa kun epäilin erään käyttäjän mielenterveyttä. Paljonhan moderointi-ilmoituksia tästä ketjusta lähtee?
   
 20. HeZu

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  632
  Ihan itse huomaan pakkoajatukset ja harhat. Kyllä ne oppii tunnistamaan. Tietty jos ne tuntuu todelta niin alkaa mennä psykoosin puolelle.


  Jaaha, taas samanlainen päivä kuin eilen. Nukuin 23-9.30 ja tuntuu ettei olis nukkunut riittävästi. Zyprexaa vähensin 3 tabletista 2 tablettiin.
   
 21. ton1k

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2002
  Viestejä:
  68
  Tuossa tarkoitetaan luultavasti vainoharhaisia ajatuksia.
   
 22. Disturbia

  Rekisteröitynyt:
  14.11.2011
  Viestejä:
  990
  Ite lopetin tuon efexorin kolmisen viikkoa sitten. En ihan seinään, vaan pikkuhiljaa vähentämällä. Paska lääke, ei toiminu mulla. Aluks tuli sellasia sivuvaikutuksia että "hurisi" päässä, kuulosti ku jatkuvasti ois jossain lähellä imuroitu. Sit sai sähköiskuja jos käänsi pään nopeaa. Ja se jatkuva haukottelu.

  Ketipinor mulla unilääkkeenä, vaihettiin aiemmasta melatonista. Harmi sinänsä, en haluais tätä ketipinoria käyttää, tätähän käytetään mm. skitsofrenian hoitamiseen. Mutta haluavat että käytän tätä koska on mieliala lääke ja pitäis muka ahdistukseen auttaa - ja paskan vitut. Auttaa ahdistukseen / mielialaan yhtä paljon ku pahvin syöminen.

  Vituttaa tää lääketieteen suuri rulettipeli muutenkin. Harvoin tässä asiakas voittaa. Tuputtavat vaan noita lääkkeitä ikään ku se ois ratkaisu kaikkeen. Seronil oli pelkkää paskaa kans, melkeen pari vuotta sitä tuli käytettyä kans.
   
 23. HeZu

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  632
  Ketipinor ei sentää oo samaa sarjaa ku tämä zyprexa, josta epäilen oman ongelmani johtuvan.
   
 24. Olli-Pekka

  Rekisteröitynyt:
  03.12.2002
  Viestejä:
  426
  Mulla on kanssa paniikkihäiriön kanssa ongelmia ja unettomuuden, eikä sitä ainakaan selkäkipu auta.

  Lääkeenä käytän Rivatril 2mg x 2, Propral 40mg x 2, Teneox 20mg x 1 - 2 nämävain paniikkiin ja unettomuuteen päivässä, sekä on vielä Panacod 3 x 3 päivässä selkäkipuun. Ovat auttaneet hyvin mutta ihmetyttää tämä masennus lääkeiden tyrkytys jopa selkäkipuun tms, koska en ole masentunut vain nuori joka on kovassa työnhaussa mukana, ja paikka toivottavsti tärppää luulisi koulutuksen puolesta!
   
 25. Disturbia

  Rekisteröitynyt:
  14.11.2011
  Viestejä:
  990
  Tohtoreille ym. psykaitreille voi toki kertoa ettei pidä siitä tai tästä lääkkeestä mutat monesti ne vaan kannustaa jatkamaan...
   

Jaa tämä sivu