Lenkkeilyn aloittamisesta

Viestiketju alueella 'Urheilu' , aloittaja PekkaM, 26.10.2005.

 1. alternative_nickname

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2009
  Viestejä:
  168
  Täällä ainakin menee pakki sekaisin aina yli 30min juoksuissa ellei sit juokse about täysin tyhjällä vatsalla. Siksi suosinkin aamulenkkejä. Nyt näin aamupakkasten aikaan huomaa taas ettei ole keuhkot/kurkku whatever tottunut kylmään ilmaan, kauheaa tuskaa tuo juokseminen, mutta taas tottumuskysymys.
   
 2. Qlli

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2003
  Viestejä:
  21
  Ekoilla pakkasilla on tärkeätä juosta kevyesti juuri hengityselinten tottumattomuuden vuoksi. Turha sairastuttaa itseään heti alkuunsa.
   
 3. marsulammas

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2008
  Viestejä:
  25
  Ei ole hyvä tämä Suomen ilmasto. Kiva olisi juoksennella vuoden ympäri, mutta ei minusta ole talvipakkasilla juoksemaan, kun jo eilen illalla ~5 asteen ulkolämpötilassa tehty lenkki meinasi olla liikaa keuhkoille ja kurkulle. Lisäksi pukeutuminen kylmän sään lenkeille on varsin hankalaa - aina on lenkin alussa liian kylmä ja lopussa liian kuuma. Kesää odotellessa...
   
 4. aop

  Rekisteröitynyt:
  02.03.2001
  Viestejä:
  6 335
  Itsekin olen tänä syksynä kokeillu alootella lenkkeilyä, 4km lenkeillä alottelen. Vauhtia vissiin noin 8km/h, eli aika hitaasti mennään vielä, kun tuossa tasan 4km lenkissä menee tuo 30min. Itse olen tosiaan ihan nollista aloitellut tässä, kun en ole ikinä pätkääkään juossut ja inttiinkään en ole vielä mennyt, vaikka ikää onkin 22 vuotta. Onneksi ei ole ylipainoa, helpottaa homman aloittamista kummasti.

  Ei kyllä kärsi lenkkipäivänä juoda yhtään kahvia, kerran join joku 0,5l pari tuntia ennen lenkkiä ja tuli kyllä ihan stanan hirveä olo lenkillä.
   
 5. kalakaveri

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2003
  Viestejä:
  369
  Juokseminen talvella on harvoin kivaa, mutta jos on tavoitteita niin siinähän ne punnitaan. Mulla oli/on pakkasrajana -15 astetta, kun pari vuotta sitten juoksentelin maratonia varten. Pahinta on kova tuuli ja jäätihku.
   
 6. Kuningashillo^2

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2003
  Viestejä:
  1 798
  -15 ei vielä tunnu missään kunhan tottuu juoksemiseen. -25:ssä on alkanut allekirjoittaneella tuntua ikävältä intervallien vetäminen. Jos +5:ssa on jo ongelmia kuten aiemmin kylmyyttä valitelleella postaajalla keuhkoissa lienee jonkinasteista vikaa.
   
 7. Myocyte

  Rekisteröitynyt:
  26.07.2008
  Viestejä:
  472
  Taivun samalle kannalle, ihan mukava sää tuolla vielä on lenkkeillä.
   
 8. SL9SM

  Rekisteröitynyt:
  18.05.2007
  Viestejä:
  104
  Onko mitään vinkkejä miten pakkasella lenkkeilystä saisi sitten mukavampaa? Varsinkaan kun ei mikää himourheilija ole, niin vaikea motivoitua talvella lenkkeilemään montaa kertaa kuussa juuri sen takia.

  Edit. Yleisesti vinkkejä myös aloittelijalle, eli kannattaako tehdä niinkuin aop yllä, että määrää jonkun tietyn pituisen reitin? Mikä olis hyvä matka alkuun jos aikoo aloittaa säännöllisen lenkkeilyn nollasta? Voisihan tuota 4km itsekin kokeilla, tosin kuulostaa suht. pitkältä ihan alussa kokoajan juosten.
   
 9. Kuningashillo^2

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2003
  Viestejä:
  1 798
  Jaa a. Ei se minusta vaadi sen kummempia valmisteluja kuin kesälläkään. Sään mukainen varustus päälle, tossut jalkaan ja ulos. Suosittelen käymään säännöllisesti lenkillä syksyn mittaan niin siihen pakkasella juoksemaan tottuminen tapahtuu lähes huomaamatta. Se voi olla tuskaista, jos istuu syksyn sisällä ja yrittää sitten lähteä parin kuukauden tauon jälkeen -10c pakkaseen.
   
 10. marsulammas

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2008
  Viestejä:
  25
  Mielestäni parempi on tarkkailla aivan alussa pikemminkin juostua aikaa kuin matkaa. Jos on täysin rapakunnossa, kuten itse olin aikoinaan lenkkeilyn aloittaessani, jo viiden minuutin yhtäjaksoinen hölkkääminen tuntui saavutukselta. Siitä sitten pikkuhiljaa pidentämään juostua aikaa. Niinkin voi tehdä, että juoksee jonkin aikaa, kävelee välillä, juoksee sitten lisää ja niin edelleen.
   
 11. Kuningashillo^2

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2003
  Viestejä:
  1 798
  Jos kunto on ihan nollassa voi aloittaa kävelemällä kilometrin tai pari ja sitten hölkätä vaikkapa kilometrin päälle. Kannattaa joka tapauksessa välttää itsensä piippuun vetämistä - kunto nousee tuosta tilassa muutenkin kohisten ilman kohtuutonta itsensä rääkkäämistä. Siitä sitten lisäilemään juostua matkaa sen mukaan miten jaksaminen paranee.

  Itse aloitin kesällä parin vuoden spurguamisen jälkeen lenkkeilyn ja nyt hölkkäilen kevyesti sellaisia 10-15km lenkkejä ja välillä sitten kovavauhtisia lyhyempiä tai intervalleja sisältäviä lenkkejä. Tosin aikanaan on tullut lenkkeiltyä ja kolisteltua painoja sen verran että pohjakaan ei liene ollut mikään huonoin.
   
 12. Rubbish

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2003
  Viestejä:
  3 666
  Talvella on hyvä ostaa juoksimatto jolla käveleskellä tai sitten käydä salilla käyttämässä vastaavaa laitetta.
   
 13. empeh

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  1 076
  Tosiaan kannattaa seurata aikaa eikä matkaa. Pyri pitämään lenkkien kesto vähintään 40 minuutissa, ja kerran viikossa voit vetästä jonkun pidemmän matkan. Jos itsekuria riittää 2-3 kertaa viikossa lenkillä käymiseen, kunto nousee parissa kuukaudessa jo kohisten; ja kun alun vaikeudet on voitettu, lenkkeily alkaa tuntumaan myös mukavalta. Jos ei jaksa koko matkaa hölkätä, niin välillä kävelyä ja sitten taas hölkkää.

  Talvella juostessa kannattaa yrittää valita sellainen reitti, joka on mahdollisimman puhdas lumesta ja jolla on vähän mäkiä. Liukkaalla juokseminen on ikävää puuhaa. Toinen vaihtoehto on hommata nastat. Joka tapauksessa ulos kannattaa mennä, ellei keli ole ihan hirveä.
   
 14. Jopz

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2006
  Viestejä:
  277
  Itsekin kävin äsken lenkillä toisen kerran 1,5 vuoteen.Syyskuussa vietettyä ½ vuotta todellista hunninko elämää, totesin että 113 iloista painokiloa alkaa haitata elämää. Eräänä päivänä sitten laitoin lenkkarit jalkaan ja lähdin kävelylle, tuloksena paluu 20min jälkeen kun jalat olivat aivan rikki.

  No, muutin ruokavaliota, tiputin jokailtaiset sipsit ja karkit pois, limun vaihdoin light malliin ja ruoaksi pääasiassa lihaa & kasviksia (jerkyä mennyt monta kiloa :P). Paino tänä aamuna punnituksessa 95kg eli -18kg 3kk takaisesta. Tosin tuossa alkuperäisessä painossa oli kyllä 6 päivän ryyppyputki takana.

  Tänään sitten laitoin uudestaan lenkkarit jalkaan ja lähin lenkille, pääasiassa kävelyä mutta tuli hölkkääkin testattua. 45min lenkki, matkaa kertyi 5,6km ja kieltämättä nyt on senverta winwin olo että piti tänne tulla mainostamaan. Tuo Nokian Sportstracker on helvetin hyvä palvelu, meni kävely todella nopeasti kun sieltä selaili samalla reittivaihtoehtoja ja näki helposti kuljetun matkan ja ajan.

  Tässä täytyykin nyt googletella että miten tuo lenkkeily olisi ns. "tehokkainta" ihan rasvanpolttoa ajatellen. Tarkoituksena olisi tammikuuhun mennessä päästä sinne 84-86kg väliin ja aloittaa sitten salilla käynti. Tavoitteena päästä kevääksi kuntoon jotta pääsee taas samanlaisen putken vetämään :D

  Edit: Laitetaas nyt senverta vielä että saisi tuo nokia prkl tehdä jotain jotta tuo sykeominaisuus sportstrackeriin tulisi oikeasti käyttöön. Tuossa kun matkalla perus käsi kaulalle ja kellosta aikaa metodilla mittailin niin reippaasti kävellen syke oli 115, hölkkäyksen jälkeen 165.
   
 15. Myocyte

  Rekisteröitynyt:
  26.07.2008
  Viestejä:
  472
  Olen samaa mieltä, en voi ymmärtää miksi ihmeessä pitäisi juosta sisätiloissa jollain juoksumatolla (pl. terveydelliset syyt), ulkoilu on aina mukavaa.

  Suosittelen aloittelemaan aamulenkeillä ja kunnon hieman noustua tekemään aamulla myös HIIT-harjoitteen lenkin lisäksi. Kokeiltu on ja toimii.
   
 16. Damless

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2008
  Viestejä:
  820
  Jopz, itse ajattelin vasta kun parveketupakointi kielletään ja viinaa tulee liian kallista. Jos silloin sais nokialta joku sädesuihku mitä pakottais juoksemaan se ehkä helpottais.
   
 17. lolapua

  Rekisteröitynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  207
  "Tehokkainta" on varmaa että et vedä itteäs piippuu ja iske lenkkareita naulaa taas puoleks vuodeks ku innostus hiipuu :rolleyes: Yhen lenkin jälkee varmaa vähän turha käydä mitää hiittejä jne suunnittelemaa, vaan hakea vähän tuntumaa ja hilata sitä peruskuntoa sit pikkuhiljaa ylöspäin. Tärkeintä on ettei viikon jälkee siirry takas sinne sohvan pohjalle kun ensimmäisen kerran alkaa kyllästyttää.
   
 18. Maaster-

  Rekisteröitynyt:
  18.02.2008
  Viestejä:
  1 309
  Itse tässä aloittelen varovasti lenkkeilyä, reippaalla kävelyllä tietenkin aloittelen kun en oikeastaan koskaan ole lenkillä käynyt. Tavoitteena saada kuntoa kasvatettua, ja olisihan se kiva saada hieman painoakin pudotettua. Täytyy nyt katsoa miten intoa riittää...

  Eniten kuitenkin ehkä huolettaa selkäni. Minulla on siis välilevyn pullistuma, mikä ei hirveästi ole nyt enää vaivannut, mutta kun pari juoksuaskelta koitin niin hieman ikävästi tärähti selkään. Pitäisi siis varmaankin hommata kunnon tossut, mutta saako halvalla (~50€) hyviä kenkiä? Tärkeintä varmaankin olisi hyvä jousto, jottei selkä rasittuisi. Osaisiko joku suoraan jotain merkkiä/mallia suositella, joka olisi selkäystävällinen?
   
 19. alternative_nickname

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2009
  Viestejä:
  168
  Tuon alustuksen jälkeen ootko aivan varma että se kenkien laatu on se missä kannattaa alkaa säästämään? Ja halvalla ei kyl saa hyvää se nyt on vaan fakta. Suositeltavaahan on mennä jonnekin kesporttiin juoksuklinikalle jossa siis katsotaan mikä askelluksessa mättää ja kengät sen mukaan. Kyllä niistä hyvistä lenkkareista kannattaa se 100e+ maksaa, on se sen arvoista jos meinaa säilyttääkin sen juoksuinnon.
   
 20. Maaster-

  Rekisteröitynyt:
  18.02.2008
  Viestejä:
  1 309
  Onhan se tietysti niinkin. Taidan nyt ainakin vähän aikaa kävellä noilla halpis-lenkkareilla, ja jos tuntuu että innostus ja motivaatio säilyy niin sitten lenkkarikauppaan. Kaippa niihin sitten täytyy sijoittaa, ja menisihän se raha jokatapauksessa jonnekkin...
   
 21. Out of Office

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2002
  Viestejä:
  1 867
  50e budjetti on vähän tiukka. jos 100e otat budgetiksi kenkiin, niin silloin on vähän enemmän valinnan varaa. Varsinkin kun nyt monet liikkeet myy viimekesän kenkiä poistohintaan. Jos malli ja koko on tiedossa, niin ulkomaalaisista nettiliikkeistä saa myös kengät kotia tuotuna n. puoleen hintaan siitä mitä ne maksaa täällä.

  Muista myös aloittaessasi pitää lenkkeilyvauhti tarpeeksi hitaana, ettet heti riko paikkoja
  ja tapa innostusta. PPP, eli pitää pystyä puhumaan, on hyvä nyrkkisääntö vauhdille. tämä voi tuntua yllättävänkin hitaalta. vaihtoehtoisesti sykemittari hyvä kaveri määrittelemään sopiva vauhti.

  varsinki alussa (eikä välttämättä myöhemminkään) sillä lenkin pituudella ei ole merkitystä. tärkeämpää on lenkkeilyyn käytetty aika.
   
 22. SheikYerbouti

  Rekisteröitynyt:
  31.01.2003
  Viestejä:
  4 564
  Onko palstan lenkkeilijöillä tietoa, mistä syystä kipeytyi juostessa tuo vasemman jalan ulkosyrjä, kantapään kohdilta? Jos astuu sisäsyrjälle, ei mitään kipua. Tai jos astuu päkiälle, varpustaen, ei mitään kipua. Mutta jos kunnolla astuu ulkosyrjälle, tuntuu pistävä kipu. Varsinkin kengät jalassa ei pysty kävelemään kuin päkiällä vasemmalla jalalla.

  Aloittelin juoksemisen noin 4 kk tauon jälkeen ja tuo jalka kipeytyi neljännellä lenkillä, noin 35 minuutin juoksemisen jälkeen. Pisin lenkki siihen asti, aiemmat noin 20-25 minuuttisia. Alkoi vähän kuin lihaksen väsymisen tunteena jalan ulkosyrjässä. Sitten pari päivää huomasi illalla ulkosyrjän olevan kipeä ja viimein eilen, kaksi päivää lenkin jälkeen, iski kunnon pistävä kipu jalan ulkosyrjään, kun kengät jalassa yritin luennolle käpytellä.

  Mitään kipua ei ole muuten jalassa ja sitä saa pyöritellä ja puristella täysin vapaasti, kipua ei tunnu.

  Kengät on aika uudet, taisi olla viides lenkki vasta niillä. Juoksukengät, hinnaltaan olivat 149 euroa.
   
  Viimeksi muokattu: 27.04.2010
 23. Juholmi

  Rekisteröitynyt:
  20.08.2006
  Viestejä:
  389
  Kyllähän tuo vaikuttaa jonkunlaiselta rasitusvammalta. Väärästä juoksutyylistä johtuen tuo paikka ollut jotenkin puristuksessa tms. En ole mikään lääkäri, mutta itselläni on ollut aikoinaan lenkkareilla juostessani samantapaisia väsymisoireita säären etuosassa ja kipua jalkapohjan kaaressa, jotka sitten molemmat ovat pikkuhiljaa hävinneet kun olen hankkiutunut lenkkareista eroon.

  Nyt kun on kesä tulossa, on hyvä aloittaa paljain jaloin juoksu. Lueskeleppas täältä: Vibram Fivefingers -'tossut' - MuroBBS - Plaza
   
 24. SheikYerbouti

  Rekisteröitynyt:
  31.01.2003
  Viestejä:
  4 564
  Kiitoksia vastauksesta, sama tuli itselle mieleen. Täytyy antaa levätä ja yrittää uudelleen eri vehkeillä. Ajattelin jonkinlaisia pohjallisia käydä teettämässä, mutta nuo Vibramit vaikuttaa kyllä kiinnostavilta myös. Suomesta ei taida noita juoksuun tarkoitettuja vielä saada?
   
 25. Juholmi

  Rekisteröitynyt:
  20.08.2006
  Viestejä:
  389
  Kyllä niitä saa varmastikin, mutta pikaisella vilkaisulla näyttää Fivefingersien varastotilanne olevan aika huono suomalaisissa nettikaupoissa. Idun's Applelta saa Terra Plana Vivo Barefoot EVO -juoksukenkiä, joissa on sama idea kuin noissa Fivefingerseissä, eli mahdollisimman lähellä paljain jaloin juoksua.

  Niin ja jos/kun paljain jaloin juoksun aloittaa, kannattaa varautua siihen, että pitää aloittaa lenkkeily ikään kuin täysin alusta. Juoksutekniikka menee uusiksi, lenkkien pituutta täytyy taas alkaa kasvattaa nollista jne.
   

Jaa tämä sivu