Kameran linssien puhdistus?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Vaaksiainen, 17.07.2008.

 1. Vaaksiainen

  Rekisteröitynyt:
  03.05.2007
  Viestejä:
  291
  Yhdellä jos toisella murolla on vähintään perusjärkkäri hyllyssä, näyttää täältä löytyvän myös pro-kuvaajia. Mutta kuinka puhdistaa kameran/kiikarin linssit?

  Oma strategiani on, että kalliit isot linssit eivät ole hetkeäkään turhaan ilman suojuksia (kiikarin linssissä ei ole kierteitä UV-suodattimelle). Objektiivilinssiä ei ole tarvinnut toistaiseksi pestä. Sen sijaan okulaarilinssit keräävät hikeä, kyyneleitä, pölyä ja rähmää.

  Joskus muinoin käytin laimeaa astianpesuainetta, nykyään Swarovskin linssinpuhdistusainetta ja valmistajan mikrokuituliinaa, mutta en vain osaa: vaikka teen kuinka hellävaroen ja huolellisesti, ja vaikka lopputulos näyttää sinänsä onnistuneelta, niin auringon valossa, pienessä kulmassa katsellen saatan aina löytää viimeisen vedon jättämän kuivumisjäljen - juuri ja juuri havaittavan - mutta kumminkin. Laitteen pitäisi kestää myös vesipesu, mutta enpä sitten tiedä...
  [signature]Tipula Maxima[/signature]
   
 2. fella5s

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2008
  Viestejä:
  1 350
  ite käytän videokameran kanssa tollasia Würthin suojalasien pesuliinoja..
  [signature]E8400(4.0+GHz@1.325v), 3870x2 + 3870 OC, GA-X38-DQ6, 4GB DDR2 (534MHz 5-5-5-15)[/signature]
   
 3. Esterhaus

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2008
  Viestejä:
  893
  Puhdistuksen jälkeen pyyhkäise vaan se viimeinen kuivumisjälki tuoreeltaan vielä kuivalla mikrokuituliinalla käyttämättä enää siinä vaiheessa mitään puhdistusaineita. Kyllä linssipinnan pitäisi sen verran kuivaa pyyhkäisyä kestää naarmuuntumatta, mikrokuituliina kuitenkin on varsin hellävarainen.

  Itse pesen vaan niin, että ruikin puhdistusainetta (tällä hetkellä silmälasien putsausaine/optiikan yleisputsausaine, aiemmin jopa lcd-näytön puhdistusaine kun ei muuta ollut) mikrokuituliinaan. Puhdistan linssin sillä liinan märällä kohdalla huolella ja sitten kuivaan hyvin liinan kuivalla osalla. Kuivaan niin hyvin, että ei jää kuivausjälkiä eikä märkiä plänttejä.
   
 4. Jultsu

  Rekisteröitynyt:
  04.02.2007
  Viestejä:
  3 657
  Puhdistat linssin pinnan ensin erikoisvalmisteisella pölysiveltimellä (pullasutikin varmaan kävisi, kunhan vaan harjakset on tarpeeksi pehmeät), jonka jälkeen hönkäiset kosteutta linssin pinnalle ja alat pyörittämään mikrokuituliinaa eestaas. Hönkäiset ja pyörität. Toista kunnes pinta on puhdas.
  [signature]q6600 | DFI LanParty LT X48-T2R | 8GB Transcend 1066MHz | 8800GTX | PC P&C Turbo-Cool 1kW | Dell 3008WFP | VATER KOOLING | HERVANTA, TAMPERE :--D

  Moi tytöt ;)[/signature]
   
 5. Whig Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  6 128
  LensPen ja silmälaseille tarkoitetut pyyhkeet täällä käytössä (ja henkäisy linssiin =).
  Se, että näet linssissä jotain pieniä kuivumisjälkiä tms. ei välttämättä vaikuta kuvaan yhtään mitenkään. Väittävät itseasiassa, että jos etulinssissä on naarmu sekään ei vielä vaikuta kuvaan mitenkään ellei ole todella iso tai niitä ole useampia.

  Edit: RocketAir on myös pop: http://rentkamera.no/images/Rocket-air_l.jpg[signature]Jonkunhan on ne huonotkin kuvat otettava | myydään kamaa | Lohjan Sää Beta
  "Päässäni näytönsäästäjä käynnistyy. Yritän sen sammuttaa, mutten muista salasanaa."[/signature]
   
 6. Jeesus_

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2004
  Viestejä:
  488
  Eikös hönkäsyssä ole jotain syövyttäviä juttuja, että muovilinssiin ei kai kannata syleksiä.
  Tämä siis ainakin rillien kohdalla.
   
 7. hauki-kala

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2002
  Viestejä:
  408
  Olet katsonut liikee pokemonia. Ei hönkäisy mitään pilalle syövytä. Ja kunnon kameralinssit ovat lasia.
  [signature]futuuri: Ilmoitin juuri poliisille sinusta.[/signature]
   
 8. Jeesus_

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2004
  Viestejä:
  488
  Arvasin että se 5 minuuttia animea on liikaa.
   
 9. Upp3

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2002
  Viestejä:
  495
  Mutta pinnoitteet eivät.
   
 10. fotomik

  Rekisteröitynyt:
  07.11.2001
  Viestejä:
  957
  Samaa huudan.
  LensPenejä ollut käytössä jotain kahdeksan vuotta, itsellä ja kollegoilla, firmoilla ja sanomalehdillä. Voittamaton tuote, löytyy suurimmasta osasta valokuvaustarvikekauppoja.

  Ja toi naarmu etulinssissä pätee sitten vain järjestelmiin, pikkudigin linssissä oleva sormenjälki tuntuu todella reilusti.
   
 11. Vaaksiainen

  Rekisteröitynyt:
  03.05.2007
  Viestejä:
  291
  Huhun mukaan puhdistettu bensiini haihtuu täydellisesti lasin pinnasta jättämättä kuivumisjälkeä. Oletuksena on tietenkin, että liuonneet rasva-aineet on ensin imeytetty mikrokuituliinaan. Onko joku kokeillut? Vai liuottaako se myös linssin liimaukset? Olen nimittäin yrittänyt myös kuivaamistaktiikkaa, enkä sittenkään onnistu täydellisesti.

  [signature]Tipula Maxima[/signature]
   
 12. Dervish

  Rekisteröitynyt:
  09.05.2001
  Viestejä:
  2 833
  Kynnellä tulee raavittua obiskasta isommat paskat pois (liima&kumi) ja ehkä paskaisen paidanhelmalla loput sen jälkeen kun on räkässy lasiin...
  ;)
  [signature]--
  Kuvia moottoriurheilusta sun muusta...
  http://www.partanen.net/
  HUOM!
  Sivusto muuttaa syksyllä, uusia kuvaajia kaivataan tuottamaan sisältöä![/signature]
   
 13. Kotikenraali

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  70
  Liian hifistelyä. Flanellipaidan helmaan niin hyvä tulee.
   
 14. Ne°tem

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2002
  Viestejä:
  509
  Järkkäristä ruuvailee objektiivin irti bajonetistaan ja kaataa koneistoon 93% pirtua, putki takaisin ja 30 sekuntia tiukkaa ravistelua irroittaa pahimmatkin pinttymät.
  Pirtun voi myös purskutella suun kautta koneistoon, jos tahtoo saada luovia kuvausideoita - ammattilaisten suosima kikka sotakuvausalueilla.

  No ei vaan, mikrokuituliina ja kuiva pumppuilma for teh ultimate win \o/
  [signature]""Olen suunnattomalla shakkilaudalla ja suunnaton pallo vyöryy minua kohti""[/signature]
   
 15. AntiSwappi

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2004
  Viestejä:
  25
  Itse putsaan linssit hanan alla ja tiskiharjaa + pikkusen fairyä niin hyvin on tullut puhtaaksi.
   
 16. BillyB

  Rekisteröitynyt:
  22.01.2008
  Viestejä:
  739
  Faija (ammattikuvaaja isossa lafkassa) kertoi kyllästyneensä, kun kaikki duunipaikan räpsijät rupes roudaamaan sille kameroita puhdistettavaksi. Kerran se sit otti yhen ukon järkkärin handuun, räkäs linssiin ja pyyhki paidanhelmaansa. EI tullut enää puhdistettavaa....
   
 17. Kooderi

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2001
  Viestejä:
  105
  Henkilökohtaisesti en usko että mikään pieni "rasvatahra" tai pölyhiukkaset näkyisi lopputuloksessa mitenkään merkittävästi.
  Näyttäkää mulle hyvä valokuva joka on mennnyt pilalle pienen tahran takia... Jos onnistuu napsimaan kehuttavan kuvan jostain niin ei siinä nyt luulis jonkun marginaalisen vääristymän haittaavan. Eri asia tietenkin on hääkuvat, studiokuvat yms. joista asiakas joutuu jo joitain roposia makselemaankin.
  Järkkäreissä kennon puhtaus on objektiivia suurempi huoli. Itselläni ei koskaan ole objektiivien tahrat näkyneet kuvissa mutta kennon roskat ovat näkyneet häiritsevästi sadoissa kuvissa. En ole prookuvaaja mutta kalustoa on kumminkin jo 4000e verran.
  Jos ei ihan kuralätäkköjä kuvaile niin ilmapumppu riittää jo pitkälle myös kennon puhdistuksessa. Isommat mällit poistaa vaikkapa isopropanoli ja mikrokuituliinat. Itse ostin kennonpuhdistusta varten setin K2-litkua ja puhdistusliinoja. Objektiiveissa käytän samoja liinoja isopropanolin kanssa. Tuhansien eurojen laseista en sitten tiiä miten tykkäävät vahvoista litkuista..
  [signature]Some day I will find peer and reset his connection![/signature]
   
 18. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 927
  Kalliiseen linssiin ehkä kannattaisi ostaa keulille parin kympin suojafiltteri, ainakin jos meinaa mennä jotain lätkämatsia tai motocrossikisaa kuvaamaan, tai lastenkutsuille. Pennuilla on kumma tapa hieroa tuttavuutta työntämällä sormensa linssiin (tai silmään).


  [signature]Politiikan näkymätön käsi ohjaa yksilöt, jotka haluaisivat edistää yleistä etua, ajamaan yksittäisten eturyhmien etuja, jota heillä ei ole aikomustakaan edistää.
  Lakia noudattavalla kansalaisella ei ole mitään pelättävää.
  Koneeni
  [/signature]
   
 19. lapsus linguae

  Rekisteröitynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  1 480
  Halpaa vodkaa ja pehmeä liina.
  [signature].[/signature]
   
 20. Röntgen

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2005
  Viestejä:
  37
  Se on totta etteivät linssien pinnoitteet kestä kaikkia aineita.
  Kerran pilattu on lopullisesti pilalla.
  Rungon sisäpään linssit ovat tärkeitä, ulkolinssien virheet harvoin heijastuvat kuvaan.

  [signature]_______________________________
  Joskus luulisi olemisen olevan elämän tarkoitus.[/signature]
   
 21. Drinkkeri

  Rekisteröitynyt:
  08.09.2003
  Viestejä:
  1 154
  Jos siihen suojafiltteriin kiekko tai kivi kolahtaa niin, että se menee rikki niin on silloin optiikan etulinssikin pilalla.


  [signature]Auringonlaskun ratsastaja[/signature]
   
 22. Chimera

  Rekisteröitynyt:
  20.05.2003
  Viestejä:
  433
  Tuollainen puhdistuskynä on metrin mittaisen kameratarvikkeiden hankintalistan kärkipäässä sitten, kun olen rahoissani. Tällä hetkellä t-paidan helma toimittaa sitä virkaa, kun ei ole tullut kunnon mikrokuituliinoja hankittua. Olen tosin kamerani kanssa melkoisen tarkkana (suojus paikallaan suunnilleen joka sekunti silloin kun en kuvaa), joten linssille ei ole koskaan juuri likaa edes kertynyt siinä määrin, että olisin sitä erikseen huomannut etenkään etsimen kautta tiiraillessani.[signature]Se on ihan hyvä.[/signature]
   
 23. hkultala

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2001
  Viestejä:
  7 439
  Ei välttämättä, lasilla on tapana usein hajota siten että siihen tulee särö/halkeama mutta ei mene kokonaan palasiksi. Yhdelle suojalasilleni kävi niin että suojalasi hajosi siististi n. 4ään eri osaan, jotka pysyivät paikoillaan suojalasin metallirenkaassa. Alla oleva objektiivin etulasi säilyi täysin ehjänä. Yli kolmensadan putki selvisi parinkympin suojalasin uhrilla.  [signature]Hei. Olen signaturevirus. Sinulle tulee vastustamaton halu kopioida tämä rivi sigusi jatkeeksi. [/signature]
   
 24. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  9 947
  Suojaa se varmasti monessa tapauksessa siltä linssin hajoamiselta. Vähän sama kuin sanoisi ettei hitsatessa / metallitöitä tehdessä kannata käyttää suojalaseja, koska jos suojalaiseihin mäjähtää tarpeeksi ne se on silmä paskana silti.

  Ei tässä nyt mitään titaanisuojaa linssille rakenneta vaan edes auttavaa suojausta ympäristöä vastaan.
   
 25. Arska2

  Rekisteröitynyt:
  27.07.1999
  Viestejä:
  364
  Ei tarvitse muuta, kuin kastaa vanupuikko kevyesti isopropanoliin ja pyyhkiä linssi. Aine haihtuu samantien ja jälki on täydellistä.
   

Jaa tämä sivu