Hyvä kannettava kuvankäsittelyyn ja pelaamiseen?

Viestiketju alueella 'Kannettavat tietokoneet: PC & Mac' , aloittaja algebraisti, 15.01.2010.

 1. algebraisti

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2010
  Viestejä:
  7
  Hei kaikki paremmin inventaariot tietävät..
  Osaisitteko laittaa jakoon vinkkejä kannettavan hankintaan?

  Nykyinen kannettava on Fujitsu-Siemensin kone jossa on 4 GB, Vista Home Premium 32bit, AMD Turion 64 X2 TL-58 1.9 GHz, 17" ja 250GB 5400 rpm levyä. Vista ilmoittaa tehoksi 4.7. Seuraava kone ei todennäköisesti ole Fujitsu-Siemens..

  Valokuvauspuolella tulee käsiteltyä RAW-kuvia niin Lightroomilla kuin Photoshopillakin. Erioten Lightroomissa nykyään tulee hitaus vastaan. Vaikuttaa siltä että kovalevy, vaikka kuvat ovat ulkoisella USB-levyllä, tai IO tulee eteen kerran jos toisenkin. Eli kuvien läpikäynti on paljon hitaampaa kuin mitä toivoisi.

  Pelipuolella kiinnostuksen kohteet ovat olleet Fallout 3, Mass Effect ja Dragon Age: Origins. Dragon Age uusimpana toimii maltillisilla asetuksilla, mutta esim lataukset kestävät ja kestävät. Jatkossa Dragon Agen lisäksi lienee Mass Effect 2 lienee seuraava peli mitä tulee pelattua jos vain koneen rahkeet riittävät.

  Koska tuo kuvankäsittely on minulla pelaamista suuremmassa roolissa, olenkin etsimässä kannettavaa joka hoitaisi sen puolen nopeammin ja säästäisi itseltäni yhdelläkin istumalla helposti tunnin-pari odotteluaikaa joka ikävästi pirstoutuu jokaisen kuvan välille.

  Olen tässä katsellut minkälaisia myllyjä tuolla maailmalla on. Eteen on tullut niin AMD tuplaytimiä, Intelin Core Duoa, Centrinoa, ja jotain muitakin. Jos lähtisi siitä että nopeutta olisi 2.5 GHz tai enemmän vähintään kahdella ytimellä..
  Muistia ainakin 4 GB, mielummin 6 GB pohjilla. Sitä en osaa sanoa mikä ero on muistin nopeuksissa 800/1066 käytössäni.. Olisiko arvauksia?

  Levyt tuntuvat olevan yleensä tuota 5400 rpm nopeutta kannettavissa. Osaatteko sanoa minkälainen ero nopeudessa käytössäni voisi olla verrattuna 7400 rpm levyyn? Levyn koko on ihan ok 500GB tai suurempi, kuvat ovat jokatapauksessa ulkoisilla levyillä. Ai miksi? Koska täytän helposti 500+ GB ulkoisen levyn vuodessa kuvilla (kuvaan satunnaisammattimaisesti).

  Näytön koko olisi ainakin 16" tai suurempi. Pikseleitä ainakin 1400x900, mutta mielellään kyllä enemmänkin.

  Muita vaatimuksia on ainakin 3 USB 2 porttia, bluetooth ja wlan. Wlan nyt lienee on jo jokaisessa nykyään, mutta USB-porttien ja bluetoothin kanssa saa olla jo selkeästi tarkkana.

  Hintahaarukka.. sanotaan nyt että mieluiten jäisi luokkaan 800-1400 euroa, mutta hyvillä perusteluilla voi miettiä hiukan kalliimpaakin.

  Käyttiksenä Windows-koneessa tulisi olla 64bit Windows 7. Biteillä muuten niin väliä mutta saa muistia enemmän käyttöön.

  Sony Vaion yksi malli pyörisi tuolla budjetin ylärajalla
  VGN-FW51MF/H (VGNFW51MF/H) : Tekniset tiedot : VAIO : Sony

  Sitten Acerilla oli yksi malli, mutta jonka prosessori ei ollut ihan niin nopea:
  LapTech - ACER AS8735G 18.4"/T6600/GT240M/6/640/B-RAY/W7HP kannettava
  Karsimalla vähän olisi reilusti edullisempikin Acer
  LapTech - ACER AS7736ZG 17.3"/T4400/HD4650/6GB/640GB/W7HP kannettava

  En osaa sanoa kuinka paljon 2.2 vs 2.5. loppujen lopuksi käytössäni vaikuttaa.

  Budjetin toisella puolella kummittelee Macbook Pro 17" jossa olisi 2.8 GHz prossu. Hintaa kuitenkin on sen 2300 euroa + softat, joka on todellakin hinnakasta. Mac-puoli hiukan 'pelottaa' koska ikinä en ole niitä käyttänyt mutta pariin otteeseen olen nähnyt kuinka vilkkaasti kuvat uusilla Maceilla (oli ihan Macbook eikä edes pro) pyörivät. Siihen saisi ilmeisesti asennettua rinnalle Windows 7:n jolla voisi pyöritellä pelejä + niitä Windows-ohjelmia mitä ei mac-puolelle saisi. Miten tuo macin teho oikeasti riittää Windows-puolella käytettynä? Spekseistä katsoen pitäisi olla riittävä mutta hintaa on niin paljon että sen pitäisi olla vähintään erinomainen. Mac vaikuttaisi todella olemukseltaan laadukkaalta, hiljainen, akkukesto enemmän kuin loistava (8h luvattu) mutta tuohon hintaan sen pitäisi sitten kestääkin useampi vuosi. Onko tuosta minkälaisia kokemuksia?

  Yksi vaihtoehto olisi ostaa Windows 7 päivityspaketti ja kokeilla riskillä mikä jää toimimatta jos sen asentaa nykyiseen koneeseen. Koska 64bit versioon siirtyminen vaatisi tyhjästä asentamisen jäisi se kyllä tekemättä.. Toisaalta tuo loppu muisti (3 GB:n ylimenevä) on jaettu näytönohjaimen kanssa muutenkin joten mitään huippuhyötyä siitä ei kyllä saisi. Ratkaisu olisi varsin edullinen verrattuna muihin, mutta ei tohtisi laittaa kuitenkaan päivityspaketin hintaa menemään jos se ei paranna lopputulosta edes niin että sen havaitsee..
  Olisiko jollakin heittää kokemuksia siirtymisestä Vistasta Windows 7:aan?

  Haussa on siis läppäri, joka on kuitenkin niin hyvä että sillä pärjää seuraavat 3 vuotta mieluiten, eikä niin että se jää jo toisena vuotenaan tuntumaan liiankin hitaalta (kuten tämä..). Pöytäkoneella toki pääsisi edullisemmin mutta kuvia tulee hoideltua matkankin päältä jonkin verran, kunhan tällä nykyisellä koneella on vain pistorasia saatavilla, eikä sähkökatkot haittaa. :)

  Löytyisikö täältä suuntimia ja vinkkejä tähän questiin? :)
   
 2. Dudem

  Rekisteröitynyt:
  29.07.2004
  Viestejä:
  3 106
 3. algebraisti

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2010
  Viestejä:
  7
  Kiitoksia vinkistä. Äkkiseltään ei näkynyt Suomessa myynnissä tuota olevan, joten hintaan on mahdotonta kommentoida.
  Mielummin sitä etsii koneen jolla on tulevaisuutta edes sen 3 vuotta kuin sellaisen joka käy harmittamaan puolentoista vuoden jälkeen..

  Puusilmäisenä huomasin tässä jälkikäteen että täällä on kannettaville ihan oma aluekin + thread näille ikuisuuskysymyksille.. Eli pahoitteluni väärälle alueelle tulleesta viestistä!
   
 4. Clavickle

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2001
  Viestejä:
  1 476
  Itse meinasin ehdottaa käyttöösi 17" MacBook Prota, mutta hintaluokka tuli "hieman" eteen. Mäkkien hyvä puoli on, että jos huhuihin on uskominen, tammikuun lopulla julkistetaan i5-prussulla olevat kannettavat.

  Teho on tehoa riippumatta siitä onko alla omppukone vai ei. Windows asentuu natiivisti Intel-mäkkeihin joten sekään ei tuo ongelmaa. MBP:n puolesta puhuu myös unibody-rakenne ja valaistu näppis. Hopeisesta omenasta löydät enemmän tietoa asiasta, mutta se kannattaa ensin suodattaa Apple-lasien lävitse...

  Ps. pärkkele kun tuli kirjoitettua sekavasti
   
 5. algebraisti

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2010
  Viestejä:
  7
  Hei!

  Hintaa on mutta täytyy sanoa että on tuo Macbook Pro tuossa mietinnässä kovasti.. Eli se ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto.

  Kiitoksia ajatuksista!
   
 6. TonyM

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2002
  Viestejä:
  9 016
 7. JuhoP

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2002
  Viestejä:
  394

  No, tuossahan kyllä ihan itse sanot, miksi kovalevy on hidas: USB-levy helposti paljonkin hitaampi kuin sisäinen levy, jopa tuo 5400rpm levy on lähes 100% varmasti nopeampi kuin usb. Usb-levyt ovat kaikkeen muuhun kuin varmuuskopiointiin kirotun hitaita. (ja varmuuskopiontiinkin vähintään ärsyttäviä...)

  Tehottomammillakin koneilla kuin tuolla kykenee kyllä kuvankäsittelyyn ihan kohtuudella, kunhan levypuoli on kunnossa. Toisaalta usb3 ja neliydinprosessorit (joista kummastakin olisi juuri kuvankäsittelyssä oikeaa hyötyä, viimeistään tulevaisuudessa) ovat vasta tulossa: uuteen 2-ydinprosessoriin päivittämällä ei kuitenkaan saa käytännössä edes tuplatehoa tuohon verrattuna.... mielestäni juuri nyt ei siis kannata päivittää kannettavaa, jos vaan edellisellä voi vielä pärjäillä.

  Odotellessa (joku 0,5-1v) ostaisin (tai siis olenhan jo ostanut...) ehkä hieman nopeamman sisäisen levyn tai ainakin asentaisin windowsin uudelleen, ja siirtyisin ulkoisissa levyissä esata -levyihin: cardbus- tai exprescard (kumpi koneesta löytyy?) -paikkaan vaan ohjainkortti ja sopiva kotelo/kotelot ulkoisille levyille. Ainakin cadrdbus/pcmcia paikkaan meneviä ohjaimia saa myös sellaisina (viimeistään ebaysta) että ne eivät ulkone ollenkaan koneen sivusta asennettuina ollessaan: Kannettavuus ei hankaloidu tippaakaan.

  Pelitehon suhteen en sitten kommentoikaan... muuta kuin että siinäkin suhteessa (prosessorit!) yrittäisin vielä hetken odottaa. Näytönohjaimia en ole jaksanut seurata.
   
 8. Deltaco

  Rekisteröitynyt:
  03.01.2010
  Viestejä:
  102
  Jos aoit pelata ihan uusimpia ja tehoa vievimpiä pelejä niin hommaa pöytäkone, kannettavissa kun ei näyttiksellä paremmin leuhkita. Muistia kyllä saa ja jos vain kuvankäsittelyyn niin 6GB olisi aika sopiva määrä DDR3-muistia.
   
 9. algebraisti

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2010
  Viestejä:
  7
  Kiitoksia ajatuksista jälleen.
  Pöytäkone ei oikein herättänyt tässä, vaikka sitäkin mietin. Viimeisimpiä pelejä tässä ei haeta, ainakaan täysillä herkuilla. Se että Dragon Age pyörii tässä koneessa siedettävästi lukuunottamatta lataustaukoja (jotka ovat pöytäkoneeseen verrattuna pitkiä) riittää. Pelit on asennettuna sisäiselle levylle luonnollisesti, eikä ulkoisille.

  Nykyinen kone on Amilo XA 2528. Express card slotti lienee tuossa kaukosäätimen paikalla. :)
  https://sp.ts.fujitsu.com/dmsp/docs/ds_amilo_xa_2528_29.pdf

  Toiselle sisäiselle levylle olisi kyllä paikka olemassa.
  Mahdontonta ei lienee olisi muuttaa työnkulkua niin että käyttäisi (uutta) sisäistä levyä kuville ja kopioisi sitten kerran-pari vuodessa sen tyhjäksi ulkoiselle levylle (varmuuskopiot ovat toisella ulkoisella). Alunperinhän käytin tämän sisäistä levyä kuvien kanssa, mutta valitettavasti USB-levyjen puolesta sanon sen että yhtä hidasta se käsittely on ollut niilläkin kuin tämän nykyisellä sisäisellä levyllä.

  Tuosta Dellistä on kysyttävä Studio 1747 : Intel i7-720QM(1.6GHz) Mobile CPU
  Miten tuo alhainen kellotaajuus sitten on käytännössä näkyvissä? 4 corea on varmasti tehokasta mikäli softat niitä tukevat, mitä kaikki eivät varmasti vielä tee.. Jos pysyisi vain server-puolella ottaisin toki heti 4 coren. :)

  Muutoin tuossa Dellissä on toki mukavat speksit + optiot käytettävissä. Mitens, onko TonyM se kone pystynyt pystyssä (siinä oli jotain kaatumisongelmia?).

  Nykyisen koneen yksi todella kehno puoli on kyllä se että tämä on käytännössä raahattava joka on suojattu sähkökatkoksilta. Akku ei kestä tuntiakaan.. Sleep-tilaan konetta ei voi jättää hirveän pitkäksi aikaa jos tämä ei ole sähköissä kiinni.

  Pitää siis jatkaa mietintöjä, puoliin ja toisiin!
   
 10. TonyM

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2002
  Viestejä:
  9 016
  Hyvin on toiminut. Ei minkäänlaisia ongelmia, ainakaan toistaiseksi. Saa tähän nopeammankin prossun jos haluaa, mutta eihän Hz:t nykyään kerro kaikkea. Juuri pelailin COD - MW2:sta ja hyvin pyöri 1920x1080.

  Muuta prossutehoa vaativaa en olekaan tehnyt. Lähinnä virtualisoinnin takia halusin tälläisen prossun. Jaa niin, tuolla foorumeilla on puhuttu että täydellä teholla rasittaessa kone alkaisi throtlaamaan. Osa on "korjannut" ongelman hankkimalla 130watin laturin ja poistamalla koko "rajoittimen". Dell kyl tiedostaa nämä ongelmat ja lupailevat tutkia ongelmaa.

  Kai sitä joskus voisi kokeilla onko koneessa tuollainen ongelma, vikahan se on eikä ominaisuus joten takuu kutsuisi.
   
 11. JuhoP

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2002
  Viestejä:
  394
  Yllättävän hitaalta vaikuttaa tuo sisäinen levy, tai sitten sitä joku hidastaa... (itse tosin olen aina omissa koneissani vaihtanut 7200 levyn heti kättelyssä.)

  ...Tuli mieleen, että eräässä koneessa eräs "ystävällinen" virustorjuntaohjelma päätti yllättäen alkaa tarkistamaan kaikki jpg-tiedostot aina käytettäessä virusten varalta. Asian huomasi kyllä normaalikäytössäkin, kun sen oli ensin muuten havainnut, mutta asia havaittiin kuitenkin vasta varmuuskopioidessa: Oli epätodellisen pitkäveteistä puuhaa.
   
 12. algebraisti

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2010
  Viestejä:
  7
  Onhan se toki niin että kun on yksi levy käytössä niin windowsille, swapille ja kuville niin ei tuo silloin IO:lla hurraa. Nyt (vihdoinkin) Windows Updatesta sai asennettua (jostain syystä aikaisemmin tuli failurea) päivitetyt näytönohjaimen + wlanin ajurit tähän koneeseen. Tähän mennessä olen varovaisesti toiveikas että osa ongelmista ehkä katosi. Tuntui myös nopeuttavan ainakin himpun Lightroomia. Kuvan sisään zoomaus (eli 100% tila) kestää silti aikamoisesti.

  Pitääkin katsoa tuo virustorjuntapuoli. Tässä on Normanin mukana tullut paketti taustalla. Jos ottaisi pois käytöstä tuon reaaliaikaisen tarkistuksen seuraavaan kuvankäsittelysessioon niin näkee onko sillä vaikutusta.

  USB-väylien kanssa olen miettinyt tuota että onko näissä koneissa jo valmiiksi jaettu väylä, vai onko jokainen portti omassaan? Kamera (5DmkII, eli RAW-kuvat on 30 megaa kappale jos joku tuota hitautta ihmetteli) kun käyttää CF-kortteja on yhdessä portissa oltava CF-lukija, toisessa ulkoinen kuvia varten ja kolmannessa sitten vielä backup-ulkoinen jonne raw-kuvat menevät. :)

  Mahdollisesti uuden koneen sijaa tässä nyt miettii tuota että hankkisi isoimman mahdollisen läppärikoon SATA(2)-levyn jossa on 7200 rpm. SATA2 pitäisi mennä SATA-paikkaan heittämällä ilmeisesti, nopeus vain on käytössä pienempi. Muistia tähän ei enempää saa.

  Toinen vaihtoehto on sitten uusi kone edelleen. Macbook Pro mietityttää.. Kuvankäsittelyssä se olisi vikkelä (uskoisin..) mutta sitten tämä yhteensopivuus windows-maailman kanssa onkin eri luokkaa. Kaikki ulkoiset levyt mitä minulla on ovat NTFS-formaatissa ja niitä on kertynyt 8 kappaletta jo. :) Maksullisella lisäpalikalla saisi Macin ymmärtämään noita ilmeisesti ihan ok (siis myös kirjoituspuoli). Ilmeisesti uusi Macbook pro on tulossa joten pitää katsella mitä käy.

  Siten Windows-maailmassa pysyminen voisi kuitenkin olla helpompaa. Dellin Studio 17 vaikuttaisi 4-ydin prossun kanssa aika hyvältä ja mitä olen tuossa lueskellut 4-ytimisyydestä olisi minulle paljon hyötyä kuvien kanssa. ESata-portti valmiina olisi myös hyvä asia noiden ulkoisten levyjen kanssa ja riittävän iso kovalevy ettei ehkä tarvitsisi käyttää yhtä ulkoista kuvien 'online' säilytykseen vaan kopioisi nuo kuvat esim puolvuosittain tai kerran vuodessa ulkoiselle levylle (RAW-kuvathan menevät jo kopioidessa talteen toiselle ulkoiselle).

  Kuinka äänekäs tuo Dell on käytössä? Tämä vekotin huudattaa tuuletinta aika rajusti koko ajan ja joskus pistää siinäkin turbon päälle. Hiljainen tämä ei ole koskaan normaalikäytössä.

  Toivottavasti nämä ajatukset auttavat myös muita jotka kannettavaa itselleen etsivät.
   
 13. TonyM

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2002
  Viestejä:
  9 016
  Hiljainenhan tämä on. Normaalisti lähes äänetön ja välillä tuo tuuletin humisee hieman enemmän. Tietysti pelatessa tms. tuuletin humisee enemmän, muttei minusta ollenkaan ärsyttävästi. Paha sanoa muutakaan kun ei ole mitää vertailukohtaa.

  Notebookcheck: Review Dell Studio 1747 Notebook
   

Jaa tämä sivu