GSM toistin

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja LassiVV, 08.10.2012.

 1. LassiVV

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2001
  Viestejä:
  1 928
  Aattelin kysyä asiaa täällä kun googlella ei käyttökokemuksia juuri löytynyt, eikä liiemmin muutakaan infoa Suomen tilanteesta.

  Kyseessä on siis työpaikan peltivuorattu halli ja kuuluvuus on todella huonoa tietyissä paikoissa. Näin ollen mietin että löytyykö mitään kohtuu hintaista GSM toistinta mikä parantaisi tilanteen. Hallin ulkopuolella 3g verkko ja täydet tolpat eli kentän heikkoudesta alueella ei johdu.

  Hallin huonon kuuluvuuden pahin alue on noin 312m2 kooltaan. Onkohan tämä korjattavissa millään kohtuu hintasella toistimella vai meneekö johonkin tuhansien eurojen tukiasema systeemeihin?

  Mahtaakohan tälläisille laitteille tarvita jotain lupia Suomessa? Tuntuisi hieman sellaiselta alueelta, että ainakin aktiiviset mallit voisi tarvita jotain lupia.

  Toivottavasti joltain löytyy kokemuksia, vinkkejä asiaan liittyen.
   
 2. June74

  Rekisteröitynyt:
  18.12.2006
  Viestejä:
  296
  Lainaus viestintäviraston sivuilta :
  Viestintvirasto - Radiolaitteet ja -luvat - Usein kysytyt kysymykset

  Voiko matkaviestinverkon toistimelle saada luvan?

  Viestintävirasto ei myönnä radiolupia matkaviestinverkon toistimien hallussapitoon ja käyttöön, koska matkaviestinverkkojen taajuusalueita ei ole tarkoitettu yksittäisten toistimien käyttämiseen, vaan toimiluvanvaraisille matkaviestinverkoille. Muiden toistimien kuin operaattorin verkkoon kuuluvien toistimien käyttö voi häiritä tai rajoittaa toimiluvanvaraisten matkaviestinverkkojen toimintaa.

  Passiivinen toistin saattaisi auttaa asiaa tässä tapauksessa.
   
 3. Jultsu

  Rekisteröitynyt:
  04.02.2007
  Viestejä:
  3 657
  Eikö edes 2G verkolla ole kuuluvuuksia hallitiloissa? Millä liittymillä olette koittaneet? Entä puhelimilla? Oma n900 toimii huomattavasti luotettavammin töissä kuin muiden luurit, 2G verkko löytyy aina.
   
 4. härski

  Rekisteröitynyt:
  Viestejä:
  0
  Joo, kuten jo tuli esille niin viestintävirasto ei myönnä toistimiin lupia muille kuin teleoperaattoreille. Niinpä ollen ainoaksi vaihtoehdoksi jääneekiin pyytää operaattoria asentamaan halliinne toistin, tämä tosin käytännössä aina vaatii sen että firmanne on edes jonkin kokoinen(ei siis mikään 2-miehen pulju) ja kyseinen kuuluvuusongelma vaivaa juuri sitä operaattoria miltä firmanne on hommannut liittymät.

  Passiiviset toistimet eivät juurikaan toimi isommissa tiloissa mainittavasti.
   
 5. muro321

  Rekisteröitynyt:
  02.04.2011
  Viestejä:
  106
 6. härski

  Rekisteröitynyt:
  Viestejä:
  0
  Nuo halvat pilipaliaktiiviset kannattaa unohtaa. Niillä ei saa kuin häiriöitä aikaan. Lisäksi ovat vielä laittomia(kyllä, teleoperaattoreita kiinnostaa jos jokin heidän verkkoonsa aiheuttaa häiriötä. Jos jää kiinni, ficoralta tulee sakkoja). varsinkin kun niitä yleensä vielä kötöstävät henkilöt joilla ei ole mitään käsitystä RF-tekniikasta tai matkapuhelinverkon toiminnasta.
   
 7. Tukemon

  Rekisteröitynyt:
  14.06.2008
  Viestejä:
  785

  Hallin katolle kunnollinen antenni, peltikattoinen halli on aivan optimaalinen paikka mobiiliantennille, huonossa kentässä esim. tukiasemaan suunnattuna LP27 LOG PERIOIDIC YAGI - www.RXTX-TUOTE.fi


  ja vähän paremmassa riittää vaikka TRIBAND GSM - www.RXTX-TUOTE.fi

  Hallin sisälle sen ulkoantennin perään eli samaan johtoon kiinni ympärisäteilevä antenni esim. LPA-MULTI FME - www.RXTX-TUOTE.fi
   
 8. muro321

  Rekisteröitynyt:
  02.04.2011
  Viestejä:
  106
  aktiiviset vahvistaa signaalia ja kohinaa. Passiivi on varmin tapa jos kuuluvuus on hallin ulkopuolella hyvä.
   
 9. LassiVV

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2001
  Viestejä:
  1 928
  Jotain tällästä lupien kannalta arvelinkin. Tuo passiivi on tietysti yksi vaihtoehto esim. noista rxtuotteen kamoista kasattuna, jossain vaan lueskelin että sitten pitää kyykkiä toss 3-8metrin päässä tost sisäantennista että toimii sekin on taas melkosen turha laite siinä tapauksessa :S

  Operaattorilta kysytty aikoinaan toistinta, mut ihan älytön hinta tipautti sen kokonaan pois harkinnasta.

  Sehän täällä yleisesti erikoisinta onkin että huonoissakin kohdissa on monesti joku 1-3tolppaa ehkä jopa 3g verkko. Mutta välillä taas koko verkko on katki eli ei saa edes yhteyttä puhelimeen käytännössä samassa paikassa. Monesti tuon huomaa parhaiten kun vastaat puhelimeen katot pikasesti että ok 3tolppaa, mut sitten puhelusta huomaa äänenlaadusta äkkiä ettei oo kaikki ok sitten puhelusta ja paikasta riippuen voi koko puhelu katketa kesken. Sisälläkin tuntuu olevan selvästi paikat missä on huono kuuluvuus. Uusissa laajennustiloissa kuuluu huonommin johtunee myös ikkunoiden puutteesta ja täydestä peltihallista. Yleisesti ottaen ongelmat on isommat seinien vieressä, mutta poikkeuksiakin on.

  Tänään pakotin oman puhelimen g2 verkkoon vaikak sekään mikään mieluisa vaihtoehto ole sähköpostin yms takia. Mut katsotaan tekeekö samaa toisaalta tuntuis että johtuis koko verkon katkeemisesta kun koko puhelu katkeaa täysin suhteellisen monesti. Luulis että vaikka g3 verkko häviää välillä niin ei katkaise koko puhelua.

  MItäs ootte mieltä kannattaako tälläsellä lähteä testaamaan?

  ulos: TRIBAND GSM - www.RXTX-TUOTE.fi

  sisälle: LPA-MULTI FME - www.RXTX-TUOTE.fi

  Tuo passiivinen systeemi on siis ilmeisesti täysin lupavapaa systeemi?
   
 10. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 136
  Puhelimien välilläkin on aika hemmetin isoja eroja kuuluvuudessa.
   
 11. Zou

  Rekisteröitynyt:
  08.11.2006
  Viestejä:
  29
  Tarkoitus olisi tehdä passiivinen toistin. Suora näköyhteys (yöllä näkee valot) linkkimastoon 10 km päässä. Eli sisälle ympärisäteilevä antenni ja ulos suunta-antenni

  Kummalla saa paremman kuuluvuuden.

  Valmis harava 3G suunta-antenni - www.RXTX-TUOTE.fi

  vai vanhaan 80cm lautasantenniin mikropään tilalle pieni piiska (vaikka jonku pellitörpön sisään).

  Noita valmiita piiskojaki on noiden +10db lisäksi myös joku +20db, mutta hintakin oli sitten yli 100e. Ja pelkkä kaapelihan maksaa 5e/m

  Ja tarvehan ei ole kuin vahvistaa 900 Mhz
   
 12. JeSuS

  Rekisteröitynyt:
  25.02.2001
  Viestejä:
  318
  Tossa pistää silmään "Mukana vähähäviöinen kaapeli 10 m", ilman mainintaa kaapelin varsinaisesta tyypistä. Kannattaa katsoa kunnon kaapelia noitten antennien välille, jos etäisyyttä on yhtään enempää ja/tai aikoo saada korkeampia taajuuksia menemään lävitse.

  Laskurin mukaan noissa olevan 5m RG-174 kaapelin vaimennuksen suuruusluokka pelkästään 900Mhz taajuudella yli 5db eli hukkaa noin 2/3 tehosta. Vastaavasti 2100Mhz taajuudella 9db eli 7/8 tehosta hukkuu. Parempia vahtoehtoja kokeilulle kannattaa etsiä, mutta kerro toki kokemuksista jos olet jo testaillut.

  Suht asiallinen ebaykauppa noille RF-romuille, jos haluaa kiinasta tilailla. Tuolta tuli joskus tilailtua LMR-400 kaapelia wlania varten.
  items in chinarf store on eBay!
   
 13. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 136
  Mä suosittelisin sisällekin suunta-antennia. Se ympärisäteilevä kuitenkaan ei yleensä oikeasti ole tarpeen.

  Joskus kattelin yhdessä pommarissa olevaa passiivi toistinta. Siinä oli 2 paneliantennia, sisällä sellainen 20x40cm ja katolla 30x150cm, ja niiden välillä 20m sellaista peukalon paksuista touvia. Ilmeisesti se toimi, kun puhelut kulki.
   
 14. MikkiK

  Rekisteröitynyt:
  01.06.2002
  Viestejä:
  682
  Ittellä on varastossa 2kpl Kathreinin dualband antenneja (1710-2170 tjsp), ja 4kpl ~30m ½"RF-kaapelia + liittimet. Noista pitäis rakennella, joskus kun jaksaa, mökille 3G-kuuluvuutta parantamaan passiivitoistin. 1800 vähä turha, tuskin on ihan lähiaikoina tulossa LTEtä sille aluelle, mutta samalla senkin kytkee.
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2013
 15. ttaure

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2005
  Viestejä:
  1 391
  Kaveri asuu melko lähellä lentokenttää, joka kait häiritsee kuuluvuuksia. Eli vaikka ei olla ollenkaan kaukana isosta taajamasta, siltikään minkään operaattorin kanssa ei talon sisällä ole kuuluvuutta (edes 2G). Ulkona on 4G jokaisella operaattorilla 1-2 palkkia ja sillä netti toimii hyvin asentamallani suunta-antennilla.

  Onko kokemuksia millainen suunta-antenni ja sisäantenni oikeasti toimisivat puhelukäytössä? Noita näyttää olevan monenlaisia eikä viitsisi satasia hukata turhaan... Voiko asentaa samaan tolppaan muiden kanssa? Mihin kohtaan omakotitalon sisälle sisäantenni?

  T
   
 16. EMC

  Rekisteröitynyt:
  17.06.2015
  Viestejä:
  41
  Tehkää siihen ruosteisen hallin kylkeen sopivan kokoinen reikä, jonka tiivistätte matalan permeabiliteetin omaavalla aineella, vaikkapa muovilevyllä silikonilla sivuista liimaten.

  Tulee GSM-taloon muovilevyn lävitse.
   
 17. gamelprutt

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 983
  Eikö ikkunan laittaminen ole järkevämpi ratkaisu?
   
 18. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  9 101
  Sisäantennina tuskin toimii minkäänlainen.

  Ulkoantennina melkein mikä tahansa oikean taajuuden ulkoantenni. GSM ja 3G-verkossa oikea taajuus lienee 900 Mhz. Hinta noin 50 euroa kaapeleileen.

  Ongelmallisinta on löytää puhelin mihin saa ulkoisen lisäantennin kaapelilla kiinni. Taitaa tulla lähinnä kyseeseen pöytä-GSM-puhelin ja sitten vanhat autopuhelimet ja muut retrovehkeet. Siihen sitten liittymä samalta operaattorilta jolta kännykän liittymäkin on ja puhelusiirrot toimimaan maksutta.
   
 19. Algron28

  Rekisteröitynyt:
  25.04.2015
  Viestejä:
  261
  Tässä taidettiin nyt hakea passiivista toistinta? Sellainen vaati edes jollainlailla toimiakseen hyvän kentänvoimakkuuden ulkoantennilla. Ulos mahdollisimman suurella vahvistuksella oleva antenni ja sisälle hyvällä vahvistuksella oleva paneeliantenni niin hyvässä lykyssä saattaa toimia jotenkuten jos väkissä oleva kaapeli on lyhyt ja vähähäviöinen.
   
 20. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  9 101
  Passiiviset toistimet eivät pääsääntöisesti toimi mitenkään.

  Ainoa missä passiivinen toistin toimii lienee joku kellari talon alla paikassa jossa operaattorin tukiasema on ulkona vieressä ja kentät tapissa mutta raudoitetussa kellarissa maan alla ilman toistimia nolla.

  Muualla maailmassa käyttävät tuollaisia femtocell-tukiasemia kodeissa:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Femtocell

  Suomessahan tuollainen lienee rikollista tai ainakaan operaattoreita ei kiinnosta tuollaisia tukea.

  Aktiiviset toistimet ovat suosittuja ja toimivia, mutta Suomessa laittomia. Ei kannata varmaan lentokentän läheisyydessä riskiä ottaa ja kokeilla hoksaako operaattori tai joku viestintävirastosta sitä. Voi olla nimittäin aika kallis kokeilu.

  Operaattoreita ei taas kiinnosta hitustakaan huono kuuluvuus yksittäisissä omakotitaloissa tai pienissä firmoissa.
   
 21. demu

  Rekisteröitynyt:
  16.09.2002
  Viestejä:
  2 568
  https://www.viestintavirasto.fi/vie...ttelussamatkapuhelimensisatilakuuluvuus.html0
  ...
  Omakoti- ja rivitaloissa verkon rakentamisesta aiheutuvat kustannukset ovat käytännössä liian suuret, jotta verkon rakentaminen olisi kannattavaa.
  ...

  Itse olen tilauttanut minitoistimia tiettyjen (yritys)asiakkaiden koteihin, mutta kuluttajapuolella voi olla hiukan hankalampaa.
  Ja yleensä nuo toistimet ovat 2G/3G-versioita. 4G-puolella suosittelen mokkulaa / ulkoantennia -> Wlan sisäverkoksi.
  Hinnasta en sano mitään tarkkaa, kun nämä ovat tapauskohtaisia kustannuksia (kodin koko/kerrokset/sisäantenniverkon tarve, asennustyö yms). Verollinen hinta nousee tavallisesti kuitenkin nelinumeroiseksi.

  Kysele omalta operaattoriltasi / asiakaspalvelusta. Ja jos liittymäsi on avattu y-tunnuksella niin voi olla helpompaa.

  ps. Jos joku asentaa oman aktiivisen toistimen niin poliisi on yllättävän pian ovella. Tarvittaessa ei edes koputa vaan tulee sisälle vaikka ketään ei olisikaan paikalla (siihen on lailliset oikeudet).
  Viime viikolla viimeksi keskustelin firman lakimiehen kanssa näistä asioista...
   
 22. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  9 101
  Lentokentän lähellä riski lienee vielä suurempi. Verkonrakentajia ja Viestintävirastoa voi kiinnostaa muutenkin mittailla millaisia häiriöitä radiotaajuuksilla lentokentillä esiintyy. Siellä sitten saattaa näkyä mielenkiintoisena piikkinä oma aktiivinen toistin.

  Pahempi toki on jos oma aktiivinen toistin on viallinen ja jollakin mekanismilla häiritsee lentokoneiden radioliikennettä, tutkia tai GPS-taajuuksia.

  Toisaalta jos onnistuisi löytämään aktiivisen toistimen jonka lähetysteho on oikeasti niin pieni kuin noissa femtocell-vehkeissä (kuuluvat 10-15 metriä) niin aivan mahdotonta niitä on käytännössä millään kilometrin päästäkään havaita.

  3G/4G-netin kuuluvuus sisällä on helppo saada kuntoon kun hommaa 3G/4G-reittimen ja ulkoisen antennin ja jakaa sen wlanilla taloon. Hinta luokkaa 300 euroa vaikka kalleimmat vehkeet ja antennit laittaa.

  Puhelinten puheominaisuutta ei saa oikein toimimaan muuta kuin laittamalla eriilisen pöytä-GSM-puhelimen ulkoisella antennilla ja sille oman liittymän ja numeronsiirroilla kikkailemalla. Tai sitten ip-puhelimella joita Suomessa on aika vähän ja maksuttomat numeronsiirrot ei välttämättä toimi.
   
 23. Algron28

  Rekisteröitynyt:
  25.04.2015
  Viestejä:
  261
  mitä itsekkin olen näiden kanssa hommaillut niin monesti pienten yritysten halukkuus asennuuttaa toistin toimipaikkaansa toppaa siihen kun operaattori alkaa puhua siitä kuinka asiakas osallistuu kustannuksiin.  Yrityspuolella noita "tilaus tukiasemia" näkee. toteutuksen koko riippuu aivan yrityksen koosta ja liittymä määrästä. alkaen ihan femto tukareista päätyen ihan kokonaisiin oikeisiin. Tiedämpä kans tapauksia joissa yksityisten ihmisten kotiin on operaattori asentanut matkapuhelin toistimia mutta nämä ovat olleet tapauksia joissa asiakas on (operaattorin mittapuulla) ollut todella iso ja merkittävä ja nämä yksityishenkilön kodit ovat olleet ns etätoimipisteitä joissa yksittäinen henkilö on tehnyt töitä ilman firman tarjoamaa toimistotilaa. Paljonko yritys joutuu osallistumaan kustannuksiin riippuu paljolti siitä minkälainen sopimus ja liittymämäärä yrityksellä on operaattorin kanssa.

  Suomessakin operaattorit ovat pyöritelleet ajatusta femto tukiasemien laajemmasta käytöstä mutta noiden tarjoaminen suuremmassa mittakaavassa ei ole ihan ongelmatonta.
   
 24. MikkiK

  Rekisteröitynyt:
  01.06.2002
  Viestejä:
  682
  Useampi kunnan/kaupungin/valtion kiinteistöjä ja kauppakeskuksia tullut vastaan, mihin kaikki operaattorit sijoittaneet omat tukiasemansa. Kunta puolella enemmän minkä operaattorin asiakkaana ovat, on pelkästään ko. operaattorin laitteet.

  Mutta kyllä rahalla saa, jos löytyy se y-tunnus. Tulipa vastaan 100mb/s radiolinkki todella syrjäisellä teollisuuskiinteistöllä. Asennus >10,000€ + ~1000€/kk, ei hajuakaan mitä se maksoi, mutta varmasti ihan vitun kallis kun, molemmissa päissä oli 3h akustovarmennus.
   
 25. LM2

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2010
  Viestejä:
  666
  Tuli mieleen noista aktiivisista tukiasemista. Jos se kenttä vaimenee tullessaan halliin ulkoa, niin kyllä se vaimenee saman verran myös ulos mennessään. Eli ei se aivan hirveästi kuulu ulos. Mutta mittaamatta paha sanoa varmasti. Eli minä en maksa sakkoja.
   

Jaa tämä sivu