Etäluettavan kWh-mittarin toiminta

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja SyntaxError, 27.12.2010.

 1. SyntaxError

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2010
  Viestejä:
  105
  Osaako joku kertoa, millä tavalla verkkoyhtiö lukee etäluettavat mittarinsa?

  Vuosia sitten sähköverkkoa kaavailtiin hyödynnettäväksi internetliittymiin, mutta se ei tainnut oikein soveltua kovin suuriin bittinopeuksiin. Ehkäpä se pystyy paremmin välittämään kWh-mittarin id-tunnuksen ja kWh-lukeman (ym. nippelitietoa).
   
 2. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  4 140
 3. härski

  Rekisteröitynyt:
  Viestejä:
  0
  PLC on yksi tapa, mutta käsittääkseni nykyisin käytetään myös GSM kautta tapahtuvaa luentaa jossa yksi mittari toimii ns. master mittarina johon on sitten x määrä slave mittareita kytketty. slave mittarit ovat yhteydessä tähän master mittariin joka sitten GSM verkon välityksellä sitten siirtelee tietoa. Tietenkään välimatkat master ja slave mittarien välillä ei voi olla mahdottoman pitkiä koska ei noissa lähetystehot ole valtavia. joten ei sovellu haja-asutus alueelle kovin hyvin.

  vaihtoivat minulle tuollaisen etäluettavan mittarin viikko pari sitten. slave mittari tuo näytti olevan minkä laittoivat. datayhteysvalo ei vielä pala koska alueelta puuttu tämä master mittari.
   
 4. Slepi

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2007
  Viestejä:
  441
  härski, mikä on mittarin mallimerkintä?
   
 5. SyntaxError

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2010
  Viestejä:
  105

  Eri tiedonsiirtotapoja näyttää olevan n+1 kappaletta. Se ei vastaa kysymykseeni, mitä tapoja käytetään Suomessa, jossa on kaksi suurta ja lukuisa määrä pienempiä verkkoyhtiöitä.

  Varsinkin pientaloissa käytetään usein talon ulkoseinälle asennettavaa peltistä mittauskeskusta, jonka sisässä sijaitsevat mm. päävarokeet ja kWh-mittari. Vaikka pelti ei mitään paksua olekaan, se muodostaa sellaisen Faradayn häkin, jonka lävitse eivät niin gsm- kuin mitkään muutkaan rf-signaalit pääse tunkeutumaan. Tässä tapauksessa sähköverkko lieneekin ainoa mahdollisuus datatienä.

  Etäluettavan mittarin hyöty asiakkaalle on hyvin kyseenalainen. Lainaus alempana mainitusta blogikirjoituksesta:

  ”Jutussa esiintyvä asiantuntija pitää etäluettavia sähkömittareita konkreettisena merkkinä kehityksestä älykkäämpään suuntaan. Niiden asentamista on perusteltu sillä, että kuluttaja saisi tarkempaa tietoa omasta sähkönkulutuksestaan ja voisi sen avulla muuttaa kulutustaan säästävämpään suuntaan. Kuluttajien on luvattu saavan jopa tuntitasoista tietoa mutta tietenkin vain internetin välityksellä, eli kuluttajan pitää kirjautua verkkoyhtiön sivulle, jotta hän voisi nähdä tuntikulutuksen ja kWh-lukeman.

  Moni kuluttaja pystyy nykyisinkin näkemään kWh-lukeman joko eteisen seinältä tai mökin ulkoseinässä olevasta mittarikotelosta. Kuluttajien hyöty etäluettavista mittareista on siten mitätön tai jopa täysin hyödytön. Hyödyn kerää sitä vastoin verkkoyhtiö, joka pysty tarkkailemaan jokaisen asiakkaansa sähkönkulutusta reaaliaikaisesti.”


  http://oulun1.blogspot.com/2010/07/verkossa-on-alya.html
   
 6. anagram3

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2006
  Viestejä:
  503
 7. härski

  Rekisteröitynyt:
  Viestejä:
  0
  Mittari on Aidon 5530 + RF-päätelaite 5463sre (eli Aidon MeshNet Radio slave)
   
 8. härski

  Rekisteröitynyt:
  Viestejä:
  0
  Pari linkkiä tuosta Aidonin AMM tekniikasta. Aika moni sähköfirma on tähän kuitenkin sijoittamassa joten minusta kovasti tuntuu että tämä on nyt se IN oleva tekniikka:

  Langatonta mesh-verkkoa viedään sähkömittarilukuun / Mobiili / Digitoday

  Uutisia Aidonilta
  Uutisia Aidonilta

  Joten ilmeisestikkään metallinen sähkökaappi ei riitä vaimentamaan tuota tai sitten ainahan sitä voidaan ulkoista antennia käyttää kans.
   
 9. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  4 140
  Oikeasti kysymyksessäsi ei ollut mitään mainintaa Suomesta, mutta hyvä että nyt tarkentui.

  Uskon että suomessakin on aika montaa tapaa tiedonsiirtoon käytössä jos otetaan huomioon kaikki asiakasryhmät (kaupungit, haja-astusalueet, yksityiset, yritykset, jne) ja kaikki verkkoyhtiöt.

  Tai sitten on antenni "häkin" ulkopuolella.

  No ihan tuossa mainitussakin tilanteessakin, jossa asiakas näkee oman mittarinsa, asiakas hyötyy aika paljon työaikaa verrattuna siihen että kerran tunnissa vuorokauden ympäriinsä kävisi rustaamassa sen lukeman omaan excel-taulukkoonsa. Sitten on lisäksi paljon kotitalouksia (esim. valtaosa kerros- ja rivitaloista), joissa kuluttaja ei helposti edes pääse lukemaan omaa mittariaan.

  Lisäksi asiakas yleensä hyötyy siitäkin, että ei tarvita isoja tasauslaskuja.

  Ei kai kukaan ole väittänytkään että etäluettavista mittareista ei olisi hyötyä verkkoyhtiöille? Mikäs sen parempi ratkaisu kuin sellainen, josta on hyötyä SEKÄ myyjälle ETTÄ asiakkaalle.

  Jos hyöty olisi pelkästään asiakkaalle niin kai se silloin menisi niin, että asiakas voisi lisämaksusta vaihdattaa oman mittarinsa. Nythän käsittääkseni mittarin vaihdon kustantaa verkkoyhtiö ja kuolettaa kustannuksen jatkossa saatavilla säästöillä ja hyödyillä.
   
 10. härski

  Rekisteröitynyt:
  Viestejä:
  0
  Ja tietenkin tästä on vielä verkkoyhtiöille sellainen etu, että ainakin näiden Aidon mittareiden tapauksessa on mahdollista etäyhteydellä katkaista/kytkeä asiakkaan sähköt esim. siinä tapauksessa ettei asiakas ole maksanut laskua. Tämähän on tietenkin huomattava säätö/asikkaiden patistus keino yhtiölle koska enää ei tarvitse kallista asentajaa lähettää katkaisemaan kiinteistöstä sähköt. Tosin tästä ei ole syystä tai toisesta näitä mittareita hehkutelleissä jutuissa yleensä mainittu.

  Eli jos tulevaisuudessa joku meinaa jättää sähkölaskunsa maksamatta, niin kannattaa siihen mittarin(tai mahdollisen ulkoisen antennin) ympärille vaan kunnossa foliota kääriskellä ja toivoa ettei sähkölaitos saa yhteyttä mittariin katkaistakseen sähköt.

  Edit: Tuli vielä mieleen, että tässähän on sähköyhtiöille oiva kalu siihen jos sähköä pitää jostain syystä alkaa säännöstelemään. koska etäluettavat mittarit mahdollistavat kuormanohjauksen laajasti, alkaako sähköyhtiöt myymään jotain kysyntäjousto tai muita "halpaliittymiä" joista on tarpeen vaatiessa mahdollista katkaista etänä isommat kuormat pois jos sähköverkko meinaa ylikuormittua. Tähän suostumalla asiakas sitten saisi sähkönsä halvemmalla.
   
  Viimeksi muokattu: 28.12.2010
 11. Einstein

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2002
  Viestejä:
  2 453
  Tulee väistämättä mieleen, että mikä noiden mittareiden ja niiden yhteyksien tietoturvataso on? Ts., millä varmistetaan ettei pennut niihin ota yhteyttä ja pätki sähköjä huvin ja urheilun kannalta?
   
 12. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  4 140
  Ainakin niissä mitä olen itse käpistellyt on aika mielivaltaiset pitkät avaimet, joilla noita administratiivisia operaatioita pääsee tekemään. Ja luulisi sähköverkossa ja/tai radiotiellä liikennöitäessä liikenteen olevan salattua.

  Toki tuollaisella foliovirittelyllä saattaa hetken saada sähköjen katkaisua viivästettyä, mutta kyllä sieltä asentaja lähtee liikenteeseen jos mittari ei pariin päivään kommunikoi verkon kanssa.


  Tällaisiahan on myyty jo pitkään teollisuudelle, tosin ne ilmeisesti usein polkaisevat ko. tilanteessa oman voimalan käyntiin. Mutta olisihan tuo ihan jees jos moinen valinnanvapaus saataisiin myös kotitalouksille.
   
 13. härski

  Rekisteröitynyt:
  Viestejä:
  0
  Joo, itsekkin mietin että jos joskus piruuttaan vetäisi pääkytkimestä mittarin pimeäksi päiväksi tai pariksi, niin tulisikohan sieltä joku sähköyhtiön mies kyselemään että mikä on mittariin ei saada yhteyttä.

  Lisäksi jos miettii tuon tietoturvan kannalta, niin itsellä kyllä eniten mietityttää tämän meshnet verkon tietoturva. Varmaan tuo master mittarin ja sähköyhtiön tietojen kerääjän välinen yhteys voikin olla ihan hyvinkin salattu, mutta kuinka on sitten master - slave mittarin välissä. Tähän varmaan pitäisi vähän tarkemmin tuntea tuota mittarin softa puolta mutta en epäile etteikö joku vähän RF-tekniikkaa tunteva haxori sopivaa trx:ää + softaa osaisi värkätä ja pienen kuuntelu operaation jälkeen saisi murrettua tuota koodia. Tämä tosin saattaisi vaatia pientä kenttäkoetta eli kuunneltaisiin vastaanottimella kun sähköyhtiö jostain mittaria määrää sähköt katkaisemaan. no, ei muuta kuin odottelemaan koska alkaa sähköt pätkiä.
   
 14. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  4 140
  Voi olla ettei tule ketään kovin pian, paitsi jos mittari vaatii toimenpiteitä. Toimenpiteitä voi olla esim. sähköjen katkaiseminen, tariffitaulukon päivitys tai lukeman nouto laskutusta varten. Ja tietysti jos asiakkaalta on tullut ilmoitus että sähköt on poikki.

  Niin ja tariffitaulukon päivittämisellä tarkoitan lähinnä sitä jos esim. päivä/yö-sähkön kellonaikarajat muuttuu.
   
 15. Einstein

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2002
  Viestejä:
  2 453
  Pitkät avaimet ja salaus ei vielä kerro mitään turvallisuudesta, kun ei tiedä käytettyjä salausalgoritmeja (taitaa olla paska/poropietari jos sitä ei kerrota). Onhan kännykkäyhteydetkin ilmateitse salattu, mutta tunnettu fakta on että ko. poropietarijärjestelmä on murrettu ja on helppo.
   
 16. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  4 140
  Miten niin ei kerrota? Sen mittarin, josta minulla on tietoa, salaus on RC4.

  Joo, eipähän tuo mikään huimaavan hyvä ole. Tässä tapauksessa riskiä vähentää liikenteen pieni määrä. Matalamman turvatason liikenne (esim. lukematiedot) menee vielä eri avaimella kuin korkeammat turvatasot (asetusten muuttaminen, sähköjen katkaiseminen)
   
 17. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  4 932
  Ihmettelin, miksei minulle tullut pitkään aikaan sähkölaskua, niin sähköyhtiö vaihtoi etäluettavan mittarin uuteen. Tämä etäluettava mittari lähti takaisin valmistajalle.

  Vaihtaja sanoi, jos mittari ei vieläkään lähetä tietoa kunnolla, niin asentavat lisäantennin etäluetttavaan mittariin.
   
 18. velleri

  Rekisteröitynyt:
  27.02.2005
  Viestejä:
  13 427
  Kyllä ovat taas vaihteeksi sellaiseen paskaan näppinsä tunkeneet, että riittää. On se varmaan kiva vaihtaa noita jokaisen ukkoskelin jälkeen. Toivottavasti noissa on "älyä" edes hieman, eli kontaktori niin päin kärjiltään, että kytkee ilman ohjausta. Olisi varsin ikävää, kun moisen poweri kypsyy ja sähköt katkeavat.
   
 19. Nervous

  Rekisteröitynyt:
  19.01.2003
  Viestejä:
  2 055
  Kaverille alkoi tulemaan nelinkertaisia sähkölaskuja tuommoisen etäluettavan mittarin takia.
  Sattumalta ollut joku sähkökatkokin samaan aikaan, mutta aika paskasti toteutettu jos siitä sekoavat.
  Riittävän väännön jälkeen saivat uuden mittarin ja sähköä sai taas vanhaan hintaan.
  Vaikuttavat melko päteviltä vehkeiltä juu.

  (Samalla alueella yksi jamppa valitteli 800 euron sähkölaskua vuodessa. 42 neliöinen vuokrakämppä jossa hän asui yksin ja mitään sähköä rohmuavaa vehjettä siellä ei ollut.
  Sähköyhtiön täti kyseli:
  "Oletko viimeaikoina ostanut uusia sähkölaitteita?"
  "Läppärin olen pelkästään ostanut."
  "No semmoiset kuluttavat paljon sähköä!"
  Samaa ongelmaa oli ollut jollain naapureillakin, mutta enpä muista tarkemmin.
  Itse sain identtisessä kämpässä 170e laskun vuoteen.
  Ei mitään hajua, että oliko noissakin etäluettavat vehkeet, mutta joku sielläkin kusi.)
   
 20. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  2 721
  Tuosta tulikin mieleen että joskus noin pari vuotta sitten juttelin erään asiakkaan kanssa niitänäitä ja tuli sähkö puheeksi. Asiakas kertoi että heilläkin sähkölasku kaksin- tai nelinkertaistui etäluettavan mittarin myötä ja sitä sitten ihmettelivät. Mittari vaihdettiin ja seuraava lasku oli ok mutta sitä seuraava oli taas moninkertainen. Tämän jälkeen mittari vaihdettiin ainakin toistaiseksi takaisin vanhanmalliseen. Epäilivät ilmeisesti että kun rakennus oli syrjäisellä paikalla sähkölinjan päässä että pitkän linjan takia tulisi jotain häiriöitä mittariin. Nykytilannetta en tiedä kun en ole aikoihin kyseisen asiakkaan kanssa jutellut. Ei herätä oikein luottamusta tuollainen.
   
 21. SyntaxError

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2010
  Viestejä:
  105
  Jos puheet mittareiden virhetoiminnoista ja vääristä lukemista pitävät paikkansa, verkkoyhtiöt ovat suurten vaikeuksien edessä viimeistään 2014, kun kaikkien mittareiden pitäisi olla vaihdettuja etäluettaviin.

  Asiakkaan pitäisi pystyä osoittamaan, että mittari näyttää väärin (ja tietenkin liikaa). Jos mittari vaihdetaan aiheettomasti toiseen, asiakkaasta taitaa tulla vaihdon maksumies.

  Tässä ollaan ehkä hieman liian hätäisesti siirtymässä uuteen tekniikkaan, jota ei ole testattu riittävän kauan. Kyse on taloudellisesti suurista summista eli kaikkien kotitalouksien sähkölaskuista.

  Verkkoyhtiö piittaa tuskin tuon taivaallista, vaikka mittari näyttää liikaa. Se sopii hyvin myös sähkönmyyjälle, joka myöskin hyötyy ”kasvaneesta” myynnistä. Se sopii myös valtiolle, joka saa näin suuremmat verotulot.
   
 22. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  4 140
  Jos nuo lukemat saisi kerran tunnissa tai vaikka useammin talteen, niin sittenhän mahdolliset poikkeamat olisi aika helppo huomata. Käytännössähän esimerkiksi mittarin vaihdosta tai sekoamisesta aiheutuva muutos tulisi yhden tunnin ajalle.

  Tietenkin jos mittari jatkuvasti "pyörii" nopeammin kuin mitä pitäisi, niin tilanne on vaikeampi. Tosin käsittääkseni samat tarkkuusvaatimukset koskevat noita uusia mittareita kuin vanhojakin. Oikean toiminnan "todistaminen" on tietenkin mekaanisessa helpompaa.
   
 23. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  4 932
  32neliön yksiössä pitäisi tulla korkeintaan 20e kuukautta kohti sähkölasku. Varsinkin, jos lämpöpatterit ovat vesikiertoisia. Jos alkaa mennä kauheasti tuon yli, niin silloin on mittarissa selvästikkin jotain vikaa.
   
 24. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 136
  Etelä-Suomen energian (eli Keravan energia) äijät kävivät ruuvaamassa työmaalle tuon etäluottevan mittarin. Ulkoseinässä olevan sähkökaapin kylkeen laittoivat sellaisen paneelimallisen gsm antennin kiinni kulmaraudan, porakärkiruuvien ja popniittien hässäkällä. Kylkeen porasivat reijän ja kumin läpi menee koksu mittarin kylkeen.
   
 25. mixo

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2000
  Viestejä:
  721
  Porukoiden okt:sta laukesi tariffikello kuukausi takaperin (ei vaihtanut enää yösähkölle). Fortum kävi asentamassa tilalle Telventin etäluettavan mittarin mutta tuossa ei ainakaan ollut mitään erillistä antennia. Mittari ei ole kylläkään metallikotelossa vaan tuulikaapissa ihan näkösällä. A4-pikaohjeessa ei mainittu etäkommunikointitavasta mitään mutta mittarin etupaneelissa on paikka langattomalle tiedonsiirrolle infrapunalla. Eli IR-ledi ja -vastaanotin. Mahtaako tuo siis pelittää jollakin lyhyen kantaman radioyhteydellä?
   

Jaa tämä sivu