DIY: akryylimuovin lämmitys/taivutus

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Stryx, 26.05.2010.

 1. Stryx

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2003
  Viestejä:
  39
 2. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 531
  Tuon muuntajan teho on 40VA, lähdöt 2*12V, 1,67A. Jos toisiot kytketään rinnan, on max virta 3,34A. Lasketaan tälle.
  Langan resistanssi jolla tuo virta saavutetaan selviää triviaalisti Ohmin säännöllä R=U/I eli 12V / 3,34A = 3,59 ohm.
  Kouluelektroniikka näkyy myyvän Kanthal D-lankoja joiden ominaisresistanssi on 1,35 ohm*mm^2/m. Tästä laskemalla noiden eripaksuisten lankojen tarvittavat mitat olisivat:

  d ohm/m L(4ohm) m
  0,3mm 19,10 0,19
  0,5mm 6,88 0,52
  0,7mm 3,51 1,02
  1,0mm 1,72 2,09


  Vaikuttaisi tuo puolimillinen lanka pituuden puolesta vastaavan parhaiten kuvan kyhäelmää. Sitä en osaa äkkiä sanoa saako tuon mittaisen langan hehkumaan 40VA teholla, voipi olla siihen vähän pitkä. 0,3 mm lanka hehkuu varmasti parikymmensenttisenä pätkänä.
   
 3. Stryx

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2003
  Viestejä:
  39
  Vastuslangan pituus olisi 40-50cm ja 1mm paksuista... tuolle sopivin muuntaja olisi?
  Partcon Verkkokauppa
   
 4. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 531
  Tuossa edellähän oli jo kaikki tiedot mitä tarviit, laske siitä :)
  Noin paksulla lyhyellä langalla jännite jää varsin alas mutta enpä kerkiä sitä nyt laskea.
   
 5. Einstein

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2002
  Viestejä:
  2 453
  Muuntajaa helpompi voisi olla käyttää lampunhimmennintä, jos ei huvita laskeskella. Varovasti nostaa tehoja langalle kunnes sillä saa homman toimimaan ja merkkaa ko. kohdan himmentimen nuppiin :) Tehty ja toimii.
   
 6. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 531
  Kumma kun ei kukaan enää osaa / viitsi laskea yhtään mitään. Se on varmaan mennyt jotenkin pois muodista vai olisko vähän kädettömyyttä nyt ilmassa?

  Jos kaikki pitää olla vaan helppoa niin helpommallahan sen väännetyn akryylinpalankin saisi kaupasta. Mitä turhaa vaivautua tekemään koko konetta.

  Elegantin toteutuksen tunnistaa siitä, että siinä ei ole mitään liikaa, ja kaikki mitä siinä on, palvelee tarkoitusta. Joku himmennin varmaan toimii tässä joo, mutta elegantti ratkaisu se ei ole.
  Jokainen tietty taaplaa tyylillään ja joidenkin tapuleissa ei tyyli paljoa paina...

  P.S. seurailkaahan luottotietojanne ettei tule merkintöjä. Kuulemma aika monelle nuoremman pään veikolle on tullut kun ei huvita laskea mitään...
   
 7. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 318
  Kaikki pitäs valmiina saada, itse ei viitsitä mitään. Huomaa selvästi, että parissa kymmenessä vuodessa on elektroniikan harrastuskin muuttunut suunnittelusta kokoonpanoon tai kasatun elektroniikan ostiskeluun netistä...
   
 8. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 531
  Joo samaa mieltä.
  En nyt halua syyllistää tämän keskustelun osallistujia sen enempää, mutta kyllä minulle just tuo vaivannäkö ja aivotyö on tämän(kin) harastuksen suola. Eli rakennellaan niitä vehkeitä - mitä vaikeampaa niin sen hauskempaa. En mä kalaankaan lähde sen takia että pitää saada pirusti kalaa. Jos sitä tarvitaan niin marketit on keksitty.
  Yleensä se mitä oikeasti tarvitaan ostetaan kaupasta valmiina. Harva meistä tarvii jotain robottia tms härpäkettä, joten juuri semmoisten kyhäämiseen voi käyttää aikaa ja vaivaa kun ei ole mihinkään kiire. Tai näin minä asian ajattelen.
  Myönnetään nyt kuitenkin se, että alkuperäinen kirjoittaja ei ehkä lopulta harrasta akryylintaivuttimien rakentelua vaan akryylin taivutusta, joten suotakoon hänelle valmisratkaisun hakeminen.
   
 9. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 531
  Tuolla on 210VA muuntaja joka tuuppaa toisiot rinnan 17,5 A joten voit pistää langaksi juuri sen 40 cm pätkän. Tällöin muuntaja on tapissa ja varmaan alkaa lämmitä melko kivasti, mutta niin alkaa lankakin. Veikkaan että hehkuu iloisesti.
   
 10. KalleHoo

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2008
  Viestejä:
  495
  Puolustukseksi täytyy sanoa että itse mielelläni tekisin itse piirilevyt jos voisin. Ohjeetkin täällä ovat usein "ei kannata itse tehdä" kuten itsekkin olen sanonut. Aika on muuttunut sen verta, että SMD on syrjäyttänyt normi komponentit ja hinta niin alhainen, että kustannussyistä joutuu ostamaan Kiinasta. Esimerkiksi tarvitsemani kivet, joiden ympärille suunnittelin aluksi tekeväni D-vaffarin maksaa yli 4€ ja valmis saman ic:n ympärille tehty levy 8$, eli valmis on halvempi kuin 2*ic Suomesta.

  Vaivaa tuottaa lähinnä kulmahiomakoneella ja pistosahalla nätin kotelon duunaaminen, joka ei liikoja paina. Laskeminen tapahtuu elementille.

  Aivotyö se suola onkin. Einsteinin sanoin vain (siis sen oikean)
  "A clever person solves a problem. A wise person avoids it."

  Tulipa muuten mieleen tästä että piti soittaa työharjoittelupaikkaa tosta viereisestä huollosta. Ei tartte laskeskella, vaan kyllä siinä alkuun päätä tarttee, kunnes viisaus karttuu. ;)

  Mielestäni Einsteinin ehdotus oli yksinkertaisuudessaan hyvä.
   
 11. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 531
  Ei minusta kenenkään tarvii sitä puolustella, että harrastaa mitä huvittaa. Sehän on harrastuksen keskeinen tunnusmerkki ja sillä se eroaa työstä.
  Itse en ole varmaan kyhännyt yhtään projektia joka olisi tullut ainakaan halvemmaksi kuin kaupasta ostettu. Parempia mahdollisesti joskus, mutta ei mitenkään aina. Ostetun kapineen toimiminen ei kuitenkaan aiheuta korvien välissä mitään, mutta itserakennetusta saa fiiliksiä.

  Einsteinin sanonta sopii hyvin maantielle missä se tunnetaan muodossa: taitava kuski selviää tilanteista joihin hyvä kuski ei ikinä joudu. Minulle harrastuksessa tulee kuitenkin vastaan vain haasteita, ei koskaan ongelmia.

  Kuten sanottu, jos tavoitteena on vain päämäärä niin silloin sinne mennään helpointa reittiä. Joillakin tavoitteena on kuitenkin itse matka ja päämäärä on, jollei nyt yhdentekevä, niin ei kuitenkaan se määräävä.

  Onnea duunipaikan saantiin.
   
 12. Einstein

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2002
  Viestejä:
  2 453
  Jos osat sattuu olemaan sitä mitä on käsillä, niin tuolla himmenninratkaisulla saa varmasti toimivan siitä, imi lanka sitten mitä huvitti (kunhan se himmentimen rajoissa on). Lisäksi sillä on helppo tuunata laite kohdilleen, lanka ei saa liian kylmä tai akryyli ei taivu ja toisaalta taas liian kuuma paukahtaa poikki tai polttaa akryylin.

  Voihan sitä proton tehdä himmentimellä ja hankkia sopivan muuntajan sitten kun tietää mitä se lanka vaatii oikealle lämpötilalle. Tuolle kun ei oikein kaavaa löydy että kuinka monta volttia lankaan X pitää tunkea että Y:n paksuinen kappale Z millimetrin päässä langasta kuumenee taivutuslämpötilaan.
   
 13. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 531
  Joo saa varmaan, en minä sitä nyt niin veren maku suussa vastusta. Ja kuten sanottu, jos sen tarvii vain toimia niin silloin mikä vaan toimiva on OK.

  Kyllä tuohon kaavatkin löytyy mutta kun ei jaksaisi alkaa. Melko suoraan saa vielä laskettua minkä verran se kanthal-lanka lämpiää kun tunnetaan syötetty teho/pinta-ala ja oletetaan lanka mustaksi kappaleeksi. Sehän lähtee suoraan kvantittuneen säteilyn lausekkeesta:

  u(v,T) = 2hv^3/c^2 * 1/(e^[(hv/kb)T] -1)

  tosta integroimalla koko taajuusalueen yli saa Stefan-Boltzmannin josta rupeaa jo lähtemään lämpötiloja:

  P = s * A * T^4 ; -->

  T = [P/s*A]^-4 missä

  T = lämpötila Kelvineinä
  P = lämmittävä teho watteina
  A = säteilevä pinta-ala neliömetreinä
  s = Stefan-Boltzmannin vakio 5,6704*10^-8 Wm^2K^-4

  ei ole vaikea laskea.

  Noilla lähtöarvoilla, olettaen lanka mustaksi kappaleeksi ja olettaen, ettei ilmavirta mainittavasti sitä jäähdytä, lanka lämpiää 1101,7 K lämpötilaan. Celsiusasteina tuo on sama - 273 eli palttiarallaa 828 astetta.
  Kyllä hehkuu. Eli voitanee päätellä, että syötetty teho säteilee tehokkaasti lämmitettävään kohteeseen.

  Lämmittimen rakenteesta riippuu miten iso osa tuosta lämpötehosta itse asiassa kohdistuu siihen taivutettavaan kappaleeseen. Jos lanka on alustan urassa ja akryylipala peittää uran kokonaan, lämmitys kohdistuu uran seinämiin ja työkappaleeseen niiden langan akselille projisoitujen peittokulmien suhteessa. Oletetaan helppouden vuoksi, että lanka on 10mm x 10mm uran keskellä, jolloin 3/4 säteilystä osuu uran seinämiin ja 1/4 suoraan työkappaleeseen. Jos ura on sen 40cm pitkä, työkappaleeseen osuva suora säteilyteho on 1/4*210W/0,4m per metri, eli 131 W/m. Eli 10 sentin kappaletta lämmittää tällöin 13,1W suora säteilyteho. Tämän lisäksi tulee vielä lankauran seinämistä säteilevä heijastusemissio joka riippuu uramateriaalin albedosta sekä terminen emissio uran lämmetessä. Oletetaan aine valkoiseksi ja albedoksi vaikka 0,8 jos paikat pidetään siisteinä. Tällöin heijastusemissioteho on 3/4*210*0,8/0,4 W/m eli 315 W/m jolloin 10cm kappaletta lämmittää lisäksi 31,5W heijastunutta säteilytehoa, yhteensä siis 44,6W. Termistä emissiota ei huomioida koska kaveri taivuttaa pleksin niin nopeasti ettei työkalu ehdi mainittavasti kuumeta :)
  Jos taivutetaan mustaa pleksiä niin voitanee aika turvallisesti olettaa, että lähes kaikki teho menee pleksin lämpiämiseen ja sen oma terminen toisioemissio on merkityksetön. Jos taas lämmitetään kirkasta pleksiä pitää laskussa huomioida säteilyn suora transmissio työkappaleen läpi. Jotta tuo voidaan laskea, pitää tietää pleksin transmissiospektri, eli kuinka paljon se läpäisee mitäkin aallonpituutta ja verrata sitä 828-asteisen säteilevän kappaleen spektriin. Koska transmissiospektri ei välttämättä noudata mitään polynomikäyrää, joudutaan säteilytehon absorptio työkappaleeseen todennäköisesti laskemaan numeerisesti integroimalla. Tässä kohtaa iskee laiskuus enkä jaksa ruveta kaivamaan enempää.

  Mutta kaavojahan siis on aina ja joka tarpeeseen :)
   
 14. Einstein

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2002
  Viestejä:
  2 453
  Kremmen, anna mä veikkaan että sä olet dippainssi/teekkari? :D Joo, aattelin kyllä että aivan varmasti tuonkin pystyy jotenkin laskemaan, mutta en ihan tullut ajatelleeksi loppuun sitä että Murossa joku sen vielä tekeekin :D Noh, kiitokset tuosta, oli mielenkiintoista luettavaa :)
   
 15. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 531
  Jämeräpartaisen jalanjälkiä tallataan joo, mutta opiskeluajoista on jo kauan...

  Ja eihän tuo laskuharjoitus nyt mitenkään vaikea ollut, nelilaskimella pärjäsi hyvin siihen asti kun ruvettiin tarvitsemaan numeriikkaa. Siinä tulee tietysti käyttöä kompuutterille ja se nyt vaatii oikeasti vähän vaivannäköä. Mutta olis siihenkin konsteja kun jaksaisi vaan ruveta. Eiköhän me voida kumminkin jo arvata että kyllä tuo toimii näinkin.
  Kiva jos siitä irtosi hupia.
   
 16. teu_vo

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2009
  Viestejä:
  246
  Esimerkin mukainen laite on mitä ilmeisemmin uusiokäytetty vanhasta, puretusta.

  Improvisiointi onkin näissä pienissä jutuissa yleensä se oikea.

  Minä lähtisin kokeilemaan lämmityselementtiä hitsauskoneella. Säätäis vaan koneen kaikkein pienimmälle ensin ja paksuin puikko mitä löytyy, niin se voisi olla jo siinä.

  Asia jota ei kysytty ja joka kuitenkin on tärkein: miksi akrylmuovia, miksi ei polykarbonaattia.

  Pleksinähän puhutellaan kaikkea läpinäkyvää muovilevyä. Akryl-levy on halvempi ja hauraampi kuin polykarbonaatti. 3mm polykarbonaatti pevyä voi kantata jo vaikkapa ruustukissa ilman esilämmitystakin. Esilämmittää ja työaikana voi esim. hiukan kuumailmapuhaltimella.

  Polykarponaatti on hieno levy joka sopii moneen. Veneen ikkunoiden lisäksi olen käyttänyt sitä mitä erillaisimmissa askarteluissa, näitä nimen omaisia elektroniikka harrastuksiani myöten.
   
 17. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  2 723
  Akrylillä (PMMA) ja polykarbonaatilla (PC) on aika paljon erilaiset ominaisuudet, toinen sopii toiseen asiaan ja toinen toiseen. PC ei kestä esim kuumaa vettä (yli 60⁰) tai monia liuottimia. PMMA kestää huomattavasti paremmin esim UV-valoa jne. PMMA:stakin saadaan aikalailla kestävää, jopa 8x iskunkestävyys lasiin verrattuna joten ei sekään heikkoa ole kun vaan valitsee oikean laadun. Akryyli läpäisee paremmin valoa kuin polykarbonaatti, tosin ero ei ole ihan hirveän suuri, PC läpäisee noin 88% valosta kun PMMA taas noin 92%. Akryylia voi muokata matalammassa lämpötilassa kuin polykarbonaattia.

  Eroja siis on aika monessa asiassa hinnan lisäksi, joten aina se PC ei ole parempi vaihtoehto, varsinkin kun aika moneen hommaan kelpaa tuo halvempi muovilaatukin. Toki esim Vink myy luodinkestävää polykarbonaattia tuotenimellä Lexan Margard EX mutta hinta onkin jo moninkertainen akryyliin verrattuna. Itse olen noiden ihmeellisyyksiä oppinut aika paljon kaverin kautta, se kun on teollisuusmuovifirmassa duunissa ja siltä olen aina kysäissyt jokaiseen käyttötarkoitukseen sopivimman muovilaadun. Ihan kivasti tietoa löytyy myös vaikkapa VINKin sivuilta tuotekatalogista, siellä on selitetty aika hyvin eri muovilaatujen eroja.

  edit:
  Niin, ja onhan sitä muitakin kirkkaita muovilaatuja, vaikkapa polyesteri (PET) tai polystyreeni (PS). Eli oikea muovi oikeaan käyttötarkoitukseen.
   
 18. retale76

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2008
  Viestejä:
  947
  hitsikone ja paksuin puikko oikoseen .. ei huoh ja dibbadai vielä päälle

  (jos omistaa vaihtovirtaa sylkevän, niin tietää hinnan ja ymmärtää koneelleen parempaakin käyttöä)
   
 19. teu_vo

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2009
  Viestejä:
  246
  Sinäkin olisit tietysti voinut kirjoitella kehittäviä, eikä mollata toisien hyviä.

  Minulla on kyllä "jos omistaa vaihtovirtaa sylkevän," ja olen käyttänyt sitä moneen - tuohonkin olisin kokeillut - ja voin vielä kokeillakin kun johonkin tuonkaltaista tarvitsen.
   
 20. retale76

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2008
  Viestejä:
  947
  huoh. kun nyt vaan keskittysit tekemään nuita kotisivuja kun sen näköjään osaat. Einstein antoi jo helpoimman ja juuri tähän tarkoitukseen sopivan vastauksen, joten turha toistella arvoisa tu_vvo

  se että sinä olet valmis tuhoamaan vaihtovirtaa puskevan tämmöisen takia, ei edellytä yllyttämään tekemään toisia niin. käytetään niitä koneita siihen mihin se on tarkoitettu. ps: kerroppa mitäpä hitsailet sillä vaihtiksellasi?
   
 21. teu_vo

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2009
  Viestejä:
  246
  Kun jo asia jotenkin kiinostaa, kokeilin hiukan hitsauskoneellani 3mm polykarbonaatti kappaleelle.

  Säädin hitsauskoneeni pienimmälle eli 20A ja löysin 3mm hitsauspuikon. Koneeni kyljessä olevan kilven mukaan koneeni antaa 20V - 40V jännitteen joten tuossa lienee kysymys jostain n. 400VA lämmityksestä koko puikon matkalta.

  Taivutettavaa kappaletta pitäisi luultavasti pitää "parimilliä" irti tauvutettavasta kappaleesta jotta lämpö "säteilisi" hiukan laajemmalle säteen saamiseksi.

  Tuo 400VA oli vieläkin pieni lämpö, en "jaksanut" jatkaa koettani pitempään ( n. 10min).

  Ajattelin kokeilleeni jo alkuperäisen kysymyksen verran: 40VA on liian pieni tehomäärä jossakin käsitettävän ajan kuluessa voitavaan taivutukseen. Ja että langan ja taivutettavan kappaleen välissä pitää olla jotain "parimilliä" väliä.
   
 22. teu_vo

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2009
  Viestejä:
  246

  Kun kerran mielestäsi osaan kotisivuja tehdä niin ylpeänä esitä niistä löytyvää hitsautanikin http://www.elisanet.fi/teuvon.kinneri/IMG_7309.jpg

  Tuo näytöntakainen happoteräksestä tekemäni nivel vastannee osin.
   
 23. Stryx

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2003
  Viestejä:
  39
  itseasiassa pleksi olisi ollut vieläkin helpompi sana käytettäväksi, kun joku kysyi että miksei polykarbonaattia... no kaikki ei tuota tunnista. ;)

  Kremmenille kiitos vaivannäöstä ja kommentoin sen verran että itseäni en ainakaan nuoreksi laskisi, pikemminkin liian vanhaksi = vanha koira ei uusia temppuja opi, etenkään silmät ristissä.

  anteeksi offtopic
   
 24. htwt

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2008
  Viestejä:
  992
  Se on kaarijännite. Oikosulussa jännite on paljon pienempi ja ihan koneesta tyypistä riippuvainen.
   
 25. retale76

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2008
  Viestejä:
  947
  jos todellakin vaihtovirtaa puskeva ja elektroniikka vähäänkään kunnossa niin puikko ei kerkeä lämmetä. sytytysvirta kyykkää ja suojat estää oikosulun. toisekseen tuon hapokkaan hitsauksessa et tee mitään vaihtovirralla. muuntaja siis lienee kyseessä kumminkin.jos kumminkin peräti inventteri aikaan siirrytty niin se 300 eken raapaisu tikillä varustettu kempin puikkokone ei puske kuin tasuria..
   

Jaa tämä sivu