Digikuvien arkistointi

Viestiketju alueella 'TaskuMuro: Älypuhelimet ja taulutietokoneet' , aloittaja m1k0, 27.03.2006.

 1. m1k0

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  24
  Minulle on kertynyt digikameralla otettuja kuvia kiintolevylle melkoinen määrä, ja pelkästään jo ajatus siitä, että kuvista ei ole minkäänlaisia varmuuskopioita saa niskavillat nousemaan pystyyn.
  Sain vihdoinkin hommattua polttavan DVD-aseman, ja olen ajatellut, että arkistoin kuvat DVD-levyille.
  Tässä tarvitsisin hieman vinkkejä ja neuvoja, kuinka tuo kannattaa tehdä. Olen ajatellut, että teen kustakin levystä kaksi kopiota jotka säilytän fyysisesti eri paikoissa. Lisäksi olen ajatellut käyttää eri valmistajan levyjä molemmissa kopioissa.
  Miten kuvakansiot kannattaisi nimetä? Kuvien nimiä ei kannattane muutella. Haluaisin säilyttää jonkinlaiset thumbnailit koneella ja tiedon siitä, millä levyllä ko. kuva on. Miten tämä onnistuisi mahdollisimman ohjelmisto ja alustariippumattomasti (HTML, XML?)? Kuinka eri levyt olisi hyvä nimetä?
  Mitä kaikkea muuta kannattaisi ottaa huomioon?
  Yritin etsiä myös netistä tutoriaaleja tai muita ohjeita, mutta laihoin tuloksin. Tietääkö joku jotain hyvää kirjoitusta aiheesta?

  Siinäpä pohdittavaa näin ensialkuun.[signature]Todisteen olemattomuus ei ole olemattomuuden todiste[/signature]
   
 2. Wahit

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2002
  Viestejä:
  847
  Voisit vetäistä vaikka Jalbumilla thumbnailit/html-arkiston jotka jätät koneelle.

  Loogisinta on mielestäni käyttää aikaan perustuvia hakemistoja digikuvien arkistointiin, näin ainakin itse teen. Kaikki kuvat menevät suoraan kamerasta kovolle kansioihin:
  vuosi/kuukausi/vuosi-kuukausi-päivä
  Joissa kuvat ovat alkuperäisillä nimillään. Arkistoinnissa voisit myös käyttää päiväystä, eli levyllä1 on kuvat ""15.02.2005 -> 02.01.2006"" jne. Tähän ei kai mitään erityisempää arkistointia kovalevylle tarvitse, ihan tavalliseen tekstitiedostoon vain laittaa ne levyt ja ajanjaksot jotka levylle on arkistoitu. Yksittäisestä kuvasta sitten katsot päiväyksen -> tiedät missä levyllä se on.[signature]Boikotissa: kaikki Sony BMG, myös muut kopiosuojatut levyt
  Katso: Uusi Murobbs haku Firefoxiin[/signature]
   
 3. m1k0

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  24
  Täytyykin tutustua tuohon ohjelmaan, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Minulla on kansiot nimetty siten, että kansion nimessä on tapahtuma tai paikka josta kuvat on otettu. Mietin vain onko mahdollista jotenkin ohjelmallisesti saada tuota tietoa kuvan exif-dataan. Kuvien exif tieto olisi myös kiva saada kovalevylle talteen, onnistuuko se tuolla Jalbumilla?[signature]Todisteen olemattomuus ei ole olemattomuuden todiste[/signature]
   
 4. JuhaH

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2003
  Viestejä:
  1 773
  Itse huomasin tuon digikuvien DVD-polton niin sopimattomaksi, että pakko oli hankkia ulkoinen kovalevy. DVD:t ovat ihan ok tapa jos kuvia on alle 10 levyllistä, mutta sen jälkeen homma menee liian työlääksi. Nykyisin kuvani ovat RAID-1:n ansiosta kahdella kovalevylla ja lisäksi otan varmuuskopioita ulkoiselle kovolle, joka on kiinni koneessa vain varmistusten aikana. Tarkoitus olisi hankkia vielä toinen ulkoinen kovo jota säilyttäisin kodin ulkopuolella.

  Kuvat ovat hakemistoissa jotka on nimetty tyyliin:
  vvvv-kk-pp mökkireissu lapualla
  tällöin ne pysyvät mukavasti järjestyksessä.

  Vedän kuvat kyllä vielä DVD:llekin, mutta tuota tapahtuu ehkä kerran vuodessa.

  Suurin ongelmahan DVD-poltossa on se, että jo varmistettuihin hakemistoihin tulee muutoksia. Siistin niistä turhia pois, konvertoin kuvia uudelleen, teen kuvista toisia versioita jne. jne ja noiden muutosten tallentaminen järkevästi DVD-levyille menee hyvin vaikeaksi.


  [Edited by: JuhaH on 28.3.2006 16:09]
   
 5. hkultala

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2001
  Viestejä:
  7 438
  Unohda kuvien arkistointi kotipolttoisille levyille.

  Kotipolttoiset levyt eivät kestä, kelpaavat kyllä varmuuskopiointiin pahan päivän varalle, mutta EIVÄT pääasialliseksi säilöntämuodoksi.

  kahdelle kovalevylle vaan datat, joko manuuaalisesti tai RAID1llä/5lla.
  [signature]Hei. Olen signaturevirus. Sinulle tulee vastustamaton halu kopioida tämä rivi sigusi jatkeeksi. [/signature]
   
 6. R-Pelle

  Rekisteröitynyt:
  20.08.2001
  Viestejä:
  1 006
  Meilläkin digikuvat mirroroidaan ulkoiselle kovolle. Ja lisäksi meillä tilataan n. kerran vuodessa parhaimmista kuvista paperiversiot joltain Ifiltä tai vastaavalta.[signature]Nuked![/signature]
   
 7. m1k0

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  24
  Uskoisin että kotipolttoiset levyt kestävät sen minkä tarvitseekin. Valmistajat lupaavat jo yli viidenkymmen vuoden säilyvyysaikoja. Suurempi ongelma tuossa tekniikan vanheneminen, kuin levyjen kesto. Jos minulla on samat kuvat kahdella eri merkkisellä levyllä, kahdessa eri paikassa, valolta ja suuremmilta lämmönvaihteluilta suojassa, uskon että kuvani ovat melko hyvin turvassa.

  Kovalevyarkistoinnissa ongelmana on, että levyt pitää saada fyysisesti eri paikkoihin, eikä tuo vakuuta siinäkään suhteessa, että levy on mekaaninen kapistus. Ei ole mitään takeita siitä että kymmenen vuotta hyllyssä maannut levy pyörähtää enää käyntiin, ja ovathan nuo jokseenkin herkkiä staattiselle sähköllekin...

  Tuommoista Googlen ohjelmaa kuin Picasa2 testailin tuossa, vaikutti aika mielenkiintoiselta. Tällä ohjelmalla saa liitettyä kuviin helposti avainsanoja, ja tämä osaa tehdä myös XML-muotoisen dokumentin kuvista. Onko muilla kokemusta tästä ohjelmasta? Vinkkejä?

  [Edited by: m1k0 on 29.3.2006 8:52][signature]Todisteen olemattomuus ei ole olemattomuuden todiste[/signature]
   
 8. JuhaH

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2003
  Viestejä:
  1 773
  Tuon vuotuisen DVD-polton idea on se, että jos huomaamattani teen esimerkiksi nettikokoiset kuvat orkkisten päälle, niin hyvällä tuurilla ne on vielä jollain levyllä tallessa siinä vaiheessa kun mahdollisesti kuukausien/vuosien kuluttua huomaan mokani. Full backupit kun tulee vetästyä yleensä vanhojen varmistusten päälle.
   
 9. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 203
  ?? Eri lähteistä on kuulunut, että säilyvyysajat olisivat lähempänä kymmenesosaa tuosta, halpalevyjen kohdalla ei välttämättä edes sitä.

  Edit:

  Ei löytynyt mitään kunnon artikkelia aiheesta pikaisella googlettelulla. Jotain epämääräistä tietoa kylläkin; osa levyistä on laadukkaita, osa ei. Jos aikoo säilöä useita vuosia niin sitten ei kannata valita sitä halvinta merkkiä, vaan joku tunnetumpi. Näyttääpä noista olevan vielä erikseen nimenomaan arkistointiin tarkoitettuja versioita.

  Pelkkä RAIDaus ei suojaa inhimilliseltä virheeltä. Jos oikeasti haluaisi säilytellä kuvia niin ehkäpä vaihtoehto olisi 1) Raidatut levyt 2) kopiot laadukkaille DVD-levyille. Koko arkisto säilytetään myös kovalevyllä. Aina uuden tallennustekniikan tullessa (blue-ray, hd-dvd) otetaan koko roskasta uudet kopiot siirrettävälle medialle. Raidauksen sijaan voisi olla parempi käyttää jotain replikointia, jolloin saadaan turvaa myös niitä inhimillisiä virheitä vastaan. Lisäksi toista levyä ei periaatteessa tarttis edes huudattaa jatkuvasti -> vähemmän käyttötunteja sille -> pienempi riski että molemmat levyt paukkuvat samaan aikaan.

  [Edited by: jjx on 29.3.2006 10:04]
   
 10. m1k0

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  24
  Valmistajien sivuilla tuohon DVD:n kestävyyteen viitataan näköjään lauseella ""superior archival life"" tjms. Voi olla että tuo säilyvyysaika on jäänyt mieleeni CD-levyistä.
  Luulen kuitenkin, että isompi ongelma on tosiaan tuo tekniikan vanheneminen, kuin DVD:n säilyvyys. Käytännössä nuo pitäisi kuitenkin muutaman vuoden välein uudelleenkopioida.
  Alkuperäinen ongelma kuitenkin vaatii edelleen ratkaisun.
  Kuinka tuo tiedonhallinnalinen puoli kannattaisi hoitaa? Tuli mieleen, että myös joku tietokantaratkaisu olisi mahdollinen...

  [Edited by: m1k0 on 29.3.2006 11:30][signature]Todisteen olemattomuus ei ole olemattomuuden todiste[/signature]
   
 11. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  2 277
  Itsekin poltan koko kuvakansion levylle aina kun varmistuksen teen. Vanhat levyn pistän talteen siltä varalta että uudempi levy hajoaa tai hukkuu. Näin aivan koko kuva-arkisto ei tuhoudu samalla, vaan ""vain"" viimeisin satsi.

  Nimeämisessä käytän ""vvkk tapahtuman nimi"" -tyylistä tekniikkaa, silloin kuvia on helppo selata sekä ajankohdan että kuvien aiheen perusteella.[signature]Oletko jo rikkonut uutta tekijänoikeuslakia, edes törkeän huolimattomuuden johdosta?[/signature]
   

Jaa tämä sivu