Asuntokauppa, ennakkomaksun menetys

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja RK62, 16.08.2011.

 1. RK62

  Rekisteröitynyt:
  12.04.2011
  Viestejä:
  0
  Olen ostamassa asuntoa, jossa myyjä haluaa 20% ennakkomaksuna heti ja joput huoneiston vapautuessa. Varsinaista käsirahaa ei ole ja tämä on todettu myös tarjouksessa/kauppakirjassa.

  On todettu, että ostaja menettää tuon 20%:n ennakkomaksun, jos peruu kaupan (tai esim. ei maksa loppuosaa kauppahinnasta syystä tai toisesta).
  Ei ole todettu mitään, mitä tapahtuu jos myyjä peruu kaupan omasta aloitteestaan. Saako ostaja silloin lain mukaan vastaavan 20% suuruisen korvauksen. Ymmärtääkseni käsirahassa näin on mutta miten tässä kun kyseessä ei ole käsiraha?
   
 2. vgran

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2004
  Viestejä:
  737
  Miksei kyseisiä kysymyksiä pohdittu jo silloin kun sopimukset tehtiin?
   
 3. John Troll

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2001
  Viestejä:
  10 206
  Kuulostaa harvinaisen idioottimaiselta mennä laittamaan nimeään tuollaiseen paperiin. Noh höynäytettäviähän tässä maassa riittää.
   
 4. Zener

  Rekisteröitynyt:
  05.10.2001
  Viestejä:
  34
  Kyseessä on siis ilmeisesti asunto-osake, eikä kiinteistö?

  Noissakin jutut voi mennä eri tavalla.

  Asuntokauppa - Asunnon myynti ja osto | Asuntokauppaopas.com osoitteesta löytyi tuollaista settiä:

  Käsiraha asuntokaupassa

  Asuntokauppaa valmistellessa asunnosta maksetaan käsiraha. Tämä summa on enintään 4% kauppasummasta, se voi olla esimerkiksi 3 prosenttia. Tästä yli menevä rahamäärä ei ole enää varsinaista käsirahaa, vaan muuten asunnosta maksettavaa ennakkomaksua. Jos tämän maksun suuruus on esimerkiksi 10% kauppasummasta, 4% kauppasummasta on siis käsirahaa ja 6% muuta ennakkomaksua. Ostaja menettää käsirahan, jos hän vetäytyy kaupasta ilman myyjästä johtuvaa syytä. Käsirahaa ei pidä sekoittaa asunnosta maksettavaan varausmaksuun. Varausmaksu on maksu, joka maksetaan sellaisesta asunnosta jota ei vielä ole edes rakennettu tai joka on rakenteilla. Jos asunnon tuleva ostaja päättääkin omista syistään vetäytyä kaupasta, hänelle kuuluu palauttaa varausmaksu. Toisin on käsirahan kanssa.

  Käsirahan maksusta kuuluu tehdä kirjallinen sopimus. Tämä sopimus ja maksu tehdään ostotarjouksen vakuudeksi. Käsirahasopimus velvoittaa myös myyjää. Jos myyjä peruu asuntokaupan, hänen tulee välittömästi palauttaa ostajan maksama käsiraha ja lisäksi maksaa ostajalle käsirahan suuruinen summa.

  Jos asuntokauppa peruuntuu käsirahan maksamisen jälkeen joko myyjän tai ostajan taholta, käsirahan menetystä ja hyvitystä voidaan yksittäistapauksessa sovitella. Jos asiasta syntyy riita, eikä toinen osapuoli suostu sovitteluun, voidaan asia viedä käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

  Jos käsirahan suuruista summaa ei pysty maksamaan omista säästöistään, voi tämän rahamäärän lainata pankista jolloin se voidaan kirjata osaksi asuntolainaa.

  Kysymys siis kuuluu, että tulkittaisiinko tuo 20 % ennakkomaksu käräjillä niin, että 4% on käsiraha ja 16 % ennakkomaksua, vaikka sitä ei ole sopimuksessa mainittu. Eli olisit saapa takaisin sen 20% + 4 %.
   
  Viimeksi muokattu: 16.08.2011
 5. RK62

  Rekisteröitynyt:
  12.04.2011
  Viestejä:
  0
  Siis tässä ollaan juuri pohtimassa näitä kysymyksiä eikä mitään ole vielä sovittu tai allekirjoitettu tietenkään.

  Kyseessä on asunto-osake.

  Jos erityisesti todetaan että "Käsirahaa ei ole" niin ei kai silloin voi olettaa että 4% osuus tulkittaisi käsirahaksi. Kai kauppaa voi tehdä ilman käsirahojakin.

  Tietekin kauppakirjaan otetaan jonkinlainen ehto (sopimussakko tms). jos myyjä peruu kaupan ellei laissa ei ole selvää vastausta tähän mutta kysymykseni olikin nimenomaan onko tästä laissa jotain tulkintaa.
  Jos kauppakirjassa sovitaan että myyjällä oikeus ottaa tuo 20% ostajan purkaessa kaupan, niin eikö silloin voisi olettaa että ostajalla täytyisi olla oikeus saada sama 20% myyjän purkaessa?
   
 6. savuläski

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2009
  Viestejä:
  178
  Turha olettaa mitään, vaadit tuon siihen kauppakirjaan.
   
 7. Spede

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2000
  Viestejä:
  2 681
  Kyllähän kauppakirjan allekirjoituksen jälkeen kaupat on jo tehty eikä niitä pureta ilman erityisen raskauttavaa syytä. Koko kauppasummakin on tässä vaiheessa jo vaihtanut yleensä omistajaa.

  Nyt pitäisi tietää mitä tarjouslomakkeessa lukee.

  Tässä osa mutua ja osa kokemusta: Jos tarjousta tehdessä maksetaan 20% kauppasummasta etumaksuna niin tuosta käsirahaksi katsotaan kuuluvan 4% ja loput etumaksuksi. Jos kaupat peruuntuvat (ostajasta johtuvasta syystä) niin ostaja menettää tuon 4% ja loppusumma pitäisi saada takaisin.
   
 8. mauge

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2005
  Viestejä:
  206
  Tarjousta tehdessä ei makseta kauppasummasta mitään, koska kauppaa ei olla tehty. Toki voi yrittää tarjota käsirahaa, mutta käytännössä se katkaisee myynnin. Tästä syystä välittäjät ei ota käsirahaa.
  Kun kaupat on tehty sovitaan luovutus. Kauppahetkellä voidaan sopia, että maksetaan vaikka se 20% kauppahinnasta ja loput luovutuksen yhteydessä. Voidaan myös sopia, että kaupanteossa maksetaan koko kauppahinta.
  Lähinnä tässä nyt on kyse siitä, että vapautuuko asunto kuukauden sisällä vaiko esim. 6 kuukauden päästä.
   
 9. RP

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2009
  Viestejä:
  4
  Siis 20% kaupan tapahtuesa ja 80% huoneiston vapautuessa myöhemmin? Kyllähän ne kaupat on silloin tehty vaikka sitten vapautumista vähän odettaisiinkin, eikä sitä voi vain "perua".

  Jos jokin luonnosteksti on jo olemassa, niin voisi olla parempi kopioida oleellinen osuus tänne sanatarkasti väärinkäsitysten välttämiseksi.

  Ainakin minä haluaisin sopimukseen (jo kirjalliseen tarjoukseen) kohdan paljonko myyjä maksaa sakkomaksua, jos asunto ei ole määräpäivänä vapaa. (esim X euroa kertamaksuna + Y euroa jokaiselta alkavalta viikolta)

  (tai siis kaikkein mieluiten tekisin sopimuksen, jossa omistus- ja hallintaoikeudet samaten kuin rahat siirtyvät kaikki kauppakirjan allekirjoitustilaisuudessa)
   
 10. RK62

  Rekisteröitynyt:
  12.04.2011
  Viestejä:
  0
  Onko sellainen menettely yleinen, että kauppakirjan allekirjoituksessa ei makseta vielä mitään vaan koko kauppahinta maksetaan vapautumisen yhteydessä? Vapautuminen on n. 6-7kk päästä kauppakirjan allekirjoittamisesta.
  Samalla kauppakirjaan tulisi sopimussakkoehto, jossa ostaja joutuisi maksamaan esim. 20% (kauppahinnasta) suuruisen sakon kauppahinnan maksamatta jättämisestä.

  Onko tällainen menettely mahdollinen/yleinen ?
   
 11. Kvarkki

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2001
  Viestejä:
  4 488
  Älä nyt ole hullu ja suostu tuollaisiin vapautumisaikoihin.
   
 12. mendoza

  Rekisteröitynyt:
  04.08.2009
  Viestejä:
  281
  Eikö se jo tullut tuossa ylhäällä, sopimussakko voi olla max 4% kauppahinnasta ja hulluhan sitä olisi jos sitä ei sopisi symmetriseksi.
   
 13. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 203
  Asian voisi hoitaa esim niin, että heti maksetaan 20% ja tässä yhteydessä huoneiston omistusoikeus siirtyy uudelle ostajalle. Ostaja sitoutuu luovuttamaan osakekirjat välittäjälle (tai muulle luotetulle taholle) loppusumman pantiksi. Huoneiston hallintaoikeus siirtyy siinä vaiheessa kun ostaja maksaa loppusumman ja tässä yhteydessä ostaja saa itselleen osakekirjat.

  Lisäksi kannattaa sopia että jos huoneiston hallintaoikeuden siirto viivästyy myyjästä johtuvasta syystä, tämä maksaa korvauksena 1000€ jokaiselta alkavalta viikolta. Jos loppukauppahinnan maksu viivästyy ostajasta riippuvasta syystä, hän maksaa xx prosenttia viivästyskorkoa. Lisäksi sovitte siitä että myyjä vastaa yhtiövastikkeista, vesimaksuista yms siihen asti kunnes huoneiston hallinta siirtyy ostajalle.

  Ostajan kannalta tuossa on sitten se etu (jos kämpän varmasti halaua), että kauppaa ei ole enää mahdollista peruuttaa sen jälkeen kun 20% on vaihtanut omistajaa. Osakirjat kannattaa tuossa järjestelyssä saada jonkun luotettavan tahon haltuun, jotta välttyy sotkuilta. Asian voi sumplia varmaan monella tavalla, todennäköisesti joku välittäjäkin jollain 500-1000€ korvauksella hoitaa paperit ja panttauksen. Tai ehkä pankki voi toimia tuossa luotettavana kolmantena osapuolena.

  Tuollaista summaa ei mielestäni kannata luovuttaa myyjälle ilman että saa vastineeksi jotain. Jos tulisi ongelmia asian suhteen ja myyjä esimerkiksi heittäytyisi hankalaksi, kieltäytyisi palauttamasta rahoja ja antamasta osakekirjoja niin siinä olisi käsissä kaikkien sotkujen äiti. Toki se sitten oikeudessa aikanaan selviäisi, mutta parempi minimoida riskit.
   
 14. Eelis

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2001
  Viestejä:
  387
  Mitataanko asunnon hinta sadoissa tonneissa vai tonneissa? Jos kyse on jälkimmäisestä niin 20% vakuus voi olla perusteltua sillä myyntikulut tai muu vahinko tulee maksettavaksi sopparia purettaessa ja ne on sen hintasessa kämpässä ovat varsin suuret verrattuna hintaan.
   
 15. Ekaros

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  1 800
  Itse suosittelen oman selän turvaamista myös vaatimalla pykälät kauppakirjaan eli viivästysmaksu jos asunto ei vapaudu+kauppa hintaa ei makseta ennenkuin asunto on vapaa(riippuu ostajasta). Myös sakko jos myyjä peruu kaupan, sisältäen mahdolliset kulut.
   
 16. Tomppa5000

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2005
  Viestejä:
  2 935
  Tämän pitäisi olla vähiintään itsestäänselvyys. Ei asuntokaupassa tarvitse antaa myyjän vetää kuivana perseeseen, vaan voi sitä vähän järkeillä omaakin etua. Tietenkin eri asia jos siitä tykkää. Jos sopimus vaikuttaa kohtuulliselta (jota 20% sopimusrike kauppahinnasta ei ole), niin vaadit paperiin samat sanktiot vastapuolelle.

  Ja 6-7kk vapautumisaika? Meinaat siis että annat myyjälle 20% asunnon arvosta lapaan ja hän saa vielä reilu puolivuotta rellestää kämpässä? Sano että palataan 6kk päästä uudelleen asiaan, kun myyjä on oikeasti asuntoaan myymässä, eikä jauhamassa paskaa. Nauraisin itseni kippurassa ulos tuommosen "myyjän" kämpästä.
   
 17. Sotakoira

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2004
  Viestejä:
  137
  Minä odottaisin puoli vuotta, kysyisin sitten mikä on hinta, onko pudonnut, ja keskusteltaisiin kaupoista uudelleen jos myyjää kiinnostaa.
   
 18. G-MIES JERRY COTTON

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2001
  Viestejä:
  7 802
  Jengi pelaa itseään käsittämättömiin kusisiin rakoihin kun ei viitsitä ottaa asioista selvää tai kysyä kokeneemmilta. Kun lisätään vielä tuo huutonetistä tuttu "emmä tarviikkaan niin en viittiny lunastaa postiennakkoo" -asenne niin soppa on valmis.

  Kun asuntoa ostetaan:

  1. Tehdään tarjous
  2. Myyjä hylkää tai hyväksyy (mene kohtaan 3.)
  3. Maksetaan käsiraha (se alle 4%) kaupan takeeksi. Sen menettää jos peruu
  4. Kirjoitetaan kauppasopimus (ts. tehdään kaupat) ja maksetaan kauppasumma
  5. Odotetaan vapautumista (ei mitään 6-7kk vaan 1-2kk) ja muutetaan

  Edellinen asukas tarvitsee kuitenkin rahat voidakseen tehdä tarjouksen seuraavasta asunnosta. Tietty jotain sijoituskämppää ostaessaan voi ehkä vinkua että rahat kun vapautuu kun edellinen omistaja häviää vain parin kuukauden tuotot tuolle summalle.
   
 19. JerryKannu

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2008
  Viestejä:
  1 442
  Sama. Ei voi olla niiiiin loistava kämppä etteikö toista vastaavaa tästä maasta löytyisi. Kun kyse on vielä osakkeesta eikä mistään Alvar Aallon suunnittelemasta design-omakotitalosta.

  Ehkä myyjä ennakoi mahdollista, vielä kirjaamatonta remonttia (tiedon pimitys on toki petos, mutta ainahan sitä voi "ennustaa" itsekseen) tai sitten hintojen romahdusta tms. jos haluaa kaupat tehdä nyt pikaisesti ja vasta 7kk päästä asunto vapautuu...

  Kyllä normaali ihminen löytää uuden asunnon 1-2kk sisällä!
   
 20. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 203
  Asian voi nähdä myös niin päin, että jos on taloudellisesti mahdollista lyödä käteen samantien se 20% (edellä mainitsemallani tavalla) ja antaa myyjän asua kämpässä 6kk niin se voi olla hintaneuvotteluissa aika kiva valttikortti.

  Yhtä hyviä kämppiä tulee varmasti aikanaan vastaan ja tässä tilanteessa ehkä jopa halvemmalla. Jotain painoarvoa voi kuitenkin laittaa sille asunnon metsästämisen vaivalle. Se että kuinka paljon hyviä vaihtoehtoja tulee vastaan riippuu tietenkin omista kriteereistä. Itse katselin uutta kämppää aika pitkään ja todella kauan sai varttua että tuli mieleinen vastaan.
   
  Viimeksi muokattu: 29.09.2011
 21. Rawhide

  Rekisteröitynyt:
  19.01.2011
  Viestejä:
  4
  Toisaalta, jos kämppä on tällä hetkellä vuokrattuna, myyjä ei pääse vuokralaisesta niin vain eroon.

  Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden.

  Luulisi kyllä että myyjä olisi voinut ennakoida tuon myynnin ja irtisanonut sopparin hyvissä ajoin.
   
 22. JerryKannu

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2008
  Viestejä:
  1 442
  Toivottavasti ei ole vuokrattu, sinne kuitenkin joku sossutapaus jää asumaan eikä lähde kirveelläkään (montakos kuukautta se häädön toteuttaminen nykyään kestää? kaverille kävi joskus noin asuntoa ostaessa, onneksi se vuokralainen ei kostoksi rikkonut mitään mennessään)
   
 23. Kerhard

  Rekisteröitynyt:
  30.09.2006
  Viestejä:
  1 632
  Minä ostin aikoinaan kämpän ja koska vapautuminen oli vasta 6kk päästä niin sovimme, että alennamme hintaa 6000€ ja entinen omistaja asui asunnossa vuokralla tuon 6kk. Eli maksoin asunnon heti ja edellinen omistaja asui vuokralla seuraavat 6kk.
   
 24. Sotakoira

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2004
  Viestejä:
  137
  Kun asuntoa ostetaan:

  1. Tehdään tarjous
  2. Myyjä hylkää tai hyväksyy (mene kohtaan 3.)
  3. Kirjoitetaan kauppasopimus pankissa (ts. tehdään kaupat) ilman välittäjänvenkulaa ja maksetaan kauppasumma (samalla kertaa pankin tädin luona), asunto vapautuu

  Lyhensin tuota hieman, käsiraha ei ole mikään pakko.

  Epäilyttää ja haiskahtaa jos myyjä haluaa käyttää "myymäänsä" asuntoa vielä seuraavat 6kk. Onko asuntomarkkinoilla jotain ongelmia vai mikä nyt on?
   
 25. Otsonalle

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2011
  Viestejä:
  162
  Ihan yleistä on myös ostaa noita sijoitusasunnoiksi jolloin se vuokralainen pidetään ihan tarkoituksellakin siellä.
  Vaikka tuolla ennustellaan että saattaapi hinnat laskea, kuten luultavasti tekevät, niin tuollainen asunto kumminkin pysyy vaikka euro romahtaisi, eli hajauttelevat sijoituksia eri kohteisiin. Ei tietenkään kannata ostaa tämän päivän hinnalla ja muuttaa itse sinne puolen vuoden päästä, kun saattavat olla halvempia silloin.
   

Jaa tämä sivu