3G-modeemien, nettitikkujen ja mokkuloiden speksit - mitä näistä on syytä tietää?

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja Kemeris, 29.05.2009.

 1. Kemeris

  Rekisteröitynyt:
  05.01.2006
  Viestejä:
  323
  Haku ei juurikaan tuottanut tulosta, joten kysytään. Sukulaisille olisi tarkoitus hommata laajakaistaa, luultavimmin nyt langatonta sellaista. Valintaa tahtoo hieman vaikeuttaa aukko sivistyksessä, sillä mobiilidatan ja nettitikkujen kanssa ei aiemmin ole juurikaan tullut puljattua. Tarkoitus olisi nyt vähän tutkia mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, toisaalta mokkulaa ja toisaalta itse laajakaistaa hankkiessa.

  Useimmitenhan mokkula taitaa nykyään tulla 3G-paketin kylkiäisenä, mutta mielessä on käynyt selvittää myös mahdollisuus ottaa mokkula ja datasopimus erikseen jos sillä voisi mm. välttää määräaikaisen kytkysopparin. Mitään erityistä ei sinänsä kytkyä vastaan ole, mutta jos hinta/laatu menee vaihtoehdoissa tasan niin mieluiten aina ilman.

  Tähtäimessä luultavimmin olisi noin 1 Mbps nopeusluokassa oleva liittymä. Siispä:


  -Mokkula vs. nettitikku

  Onko näillä nyt oikeasti jotain teknistä eroa? Vahva käsitys on ollut että molemmat ovat periaatteessa 3G-modeemeita, joita ainoastaan myydään operaattorista riippuen vähän erilaisella markkinointinimellä. Honka, mänty, petäjä.

  -Tuki UMTS 900/2100 verkoille?

  Näemmä tuki ainakin ysisataselle UMTS-verkolle vaihtelee eri mokkulamallien kesken, ilmeisesti uudemmat tukee ja vanhemmat ei. Onko tarpeen? Vaikuttaako signaalin laatuun vai mihin? Ainakin Elisan kuuluvuuskartta listaa molemmille maksiminopeudeksi 5 Mbit/s.

  -HSPA, HSDPA, HSUPA?

  Ilmeisesti jonkinasteinen perussiirtonopeus 3G-verkossa on luokaa 384kbit/s mutta HSDPA:n avulla päästään jo 3.6Mbit/s nurkille tai paikoitellen ylikin, operaattorin verkosta/liittymästä/mokkulasta jne. tietysti riippuen. Jälleen uusimmat tikut näyttävät tukevan 7.2Mbps nopeuksia kun vanhemman polven laitteilla kattona on 3.6Mbps. Periaatteessahan noin 1 megan liitymän kaveriksi riittäisi vanhempikin malli, mutta olisiko pitemmällä tähtäimellä viisasta harkita mokkulaa josta löytyy tuki sekä HSUPA:lle että korkeammille siirtonopeuksille?

  Entä muuten itse HSDPA:n kattavuus - onko turvallista olettaa että 3G-peittoalueelta löytyy aina HSDPA, vai onko sekin operaattorin verkosta kiinni kuten GSM vs. EDGE ?

  -Ulkoinen antenniliitin?

  Jos sattuu huono säkä ja käyttöpaikka paljastuu katvealueeksi, niin voiko ulkoisella antennilla saada rajatapauksissa signaalin laatuun merkittävää parannusta? Eli kannattaako unohtaa tikut joista antenniliitin puuttuu?

  -Kuuluvuus

  Suunniteltu käyttöpaikka on ainakin nimellisesti suurimpien operaattorien kuuluvuuskartalla 3G-peiton alueella, mutta kuitenkin pitkästi kehä kolmosen ulkopuolella. Kokemusta siitä toimiiko langaton ratkaisu pienemmissä kaupungeissa suhteessa paremmin/huonommin kuin suurkaupungeissa yleensä?

  (Sivumennen sanoen muuten ihmetyttää miksi Soneran kuuluvuuskartassa 3G-peittoalueella on maininta Tiedonsiirto max 2 Mbit/s (3G/HSPA), jopa Helsingin keskustassa. Samaan aikaan kuitenkin palvelu ehdottaa 3.6Mbit/s liittymää. Vanhentunutta tietoa vai pienellä präntätty koira haudattuna?)

  -Mokkuloiden laatuerot

  Huawei näyttäisi merkkinä olevan yleisin, myös Optionia eri versioineen on näkynyt. Uusimpana näyttäisi olevan esim. Soneran kytkypaketeissa tarjolla ZTE (?) MF636+, joka näytti vähän lähteestä riippuen olevan ihan ok tai ei mistään kotoisin. Löytyykö käytännön kokemuksia kannattaako jotain tiettyä merkkiä/mallia suosia tai etenkin välttää? Tähän tietysti vaikuttanee raudan lisäksi myös valmistajan softan käyttökelpoisuus ja ajurien päivitystahti. Olisihan tulevaisuuden kannalta suotavaa että mokkula olisi käyttökelpoinen vielä puolen vuoden päästäkin kun Windows seiska ilmestyy.

  Näin. Myös muita huomioita asian tiimoilta kuunnellaan mielellään.
   
 2. ShK

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2000
  Viestejä:
  1 363
  Saunalahden nettitikkua kun muutaman kerran kannettavasta irrottaa ja laittaa kiinni, niin tältä näyttää:

  [​IMG]

  Hankkimisen jälkeen on ollut vain muutaman päivän käyttökelpoinen kotinurkan 3G -verkossa (3G/HSPA). Pakottamalla 2G-tilaan, toimi jollaintapaa. Syynä lähin linkki, jossa oli jotain vikaa. Viime torstain ukonilman jälkeen se hajosi uudelleen ja eilen lakkasi toimimasta kokonaan. No ainahan sitä autolla pääsee toisen maston kuuluvuusalueelle. Ja kyllä, vikailmoitus on taas ollut jätettynä...

  Lisäksi se herjaa: "Yhteys () ei ole muodostettu kumppaniverkon kautta ja voi olla kalliimpi. Suorita verkon valintatyökalu Verkko-valikosta, jos haluat tarkastella kaikkia käytettävissä olevia verkkoja". Tämä voi johtua siitä, että Saunalahden liittymä käyttää Elisan verkkoa ja joskus yhteysohjelma tulkitsee tämän vieraaksi verkoksi. Liittymässäni on kytketty roaming-esto, käyttö estyy ainakin ulkomaisissa verkoissa kokonaan.
   
  Viimeksi muokattu: 29.05.2009
 3. paveq

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2005
  Viestejä:
  466
  Tuki 900 MHz alueelle kannattaa olla, sillä 900:lla rakennetaan parhaimmillaan uutta verkkoa kaupunkien ulkopuolelle. 900:lla on suurempi peittoalue. Hyvähän nuo HSUPAt jne. ois olla, sillä niillä on vaikutusta mm. pingeihin. Ei toki pakollisia.

  Ulkoinen antenni toki saattaa parantaa kuuluvuutta huimasti, eipä tuki moiselle haittaa. Tuntuu jopa että kaupungeissakin on katvealueita, ja kaista myyty ihan loppuun. Omassa kämpässä ei 3G toimi juuri ollenkaan, tiuhaanrakennetulla kaupunkialueella.
   
 4. Tege

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2005
  Viestejä:
  33 853
  Ja olet varmasti iskenyt samaan USB:n kiinni? Etkä ole käyttänyt mitään USB-jakajia?
   
 5. Tege

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2005
  Viestejä:
  33 853
  Eipä näillä mitään eroa ole. Samaa kamaa eri nimellä.

  Kannattaa katsoa, että molemmat on koska sitten varmasti taat parhaimman kuuluvuuden siellä missä on NMT-verkkoa, koska sitähän tuo 900MHz on. Elisalla on ainakin tietoisesti koko verkkon max nopeus 5 Mbit/s muista en osaa sanoa. Mutta tuotahan ei tulla kuin teoriassa saavuttamaan kun pitää huomioida muut käyttäjät jne.

  Tämä on sitten se 3.5G verkko mikä näkyy joissakin kännyissä tuolla 3.5:llä.

  HSPA on vain lyhenne ja senkun isket Wikipediaan saat selville, että se on vain protokolla. Mutta enemmän sinun kannattaa huomioida HSDPA ja HSUPA.

  High Speed Downlink Packet Access (HSDPA)
  Tällä parannetaan downloadia kuten nimestäkin jo näkee. Eli saadaan normi 3G:tä paremmaksi. Tikut mitä Suomessa näkyy tukevat tuota 7.2Mbit/s mutta Suomen verkossa Elisalla on 5Mbit/s -verkko ja varmaan soneralla 3,6Mbit/s.

  High Speed Uplink Packet Acces
  Tällä saadaan normaalia uppia parannettua koska ennen vakiona se oli vain 384kbit/s, niin nyt ollaan se saatu Suomessa 1,4Mbit/s. Teoriassa päästään jonnekin yli 5Mbit/s ja toimii 900MHz verkkoalueella.

  Tulevaisuutta ajatellen jos tulet tarvitsemaan parempaa nopeutta kuin jokin 1M ja sen pitää olla lähemmäs 5M niin osta uusinta tikkua.

  HSPA ? Wikipedia

  Operaattoreilla on netissä aika kattavat tiedot netissä ainakin Elisalla, että miten heidän verkkonsa toimii.

  No jos olet esim. talon sisällä ja 3G ei toimi siellä kunnolla niin voit laittaa antennin ulos niin saat paremman signaalin. Tämä edellyttää, että olet varmasti 3G alueella.

  Itse täällä Riksussa olen päässyt 384 kaistalla noin 45kt/s nopeuteen.
  Sonerasta ei tiedä laita joko mailia tai soita.

  Itseläni käytössä E169, joka on Huawein valmistama ja hyvin on toiminut.
   
 6. ShK

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2000
  Viestejä:
  1 363
  Nope. Olen käyttänyt sitä lähinnä muistitikun tapaan, kun usbiporteilla on ollut välillä muutakin käyttöä. Kaksi valintaa pitää pysäyttää, ennen "turvallista" poistamista.
   
 7. erihyva

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  2 288
  Vuonna 2009 ei kannata harkitakaan muuta datatikkua kuin 900MHz/HSUPA-tikkua.

  http://palsta.saunalahti.fi/index.php/board,39.0.html

  tuota palstaa kannattaa lukea, sieltä esim. huomaa, että HSUPA-tikulla pingit noin 60-70ms, HSDPA-tikulla noin 220ms.

  Ja nuo 900MHz tikut toimivat tarvittaessa myös 1800MHz.

  Toinen hyvä foorumi:
  http://www.matkapuhelininfo.com/keskustelu/forumdisplay.php?f=10

  DNA ja Elisa (myös siis Saunalahti) ovat päivittäneet tukiasemansa HSUPA-aikakaudelle, Sonera (ja Tele Finland) empivät vielä.

  Erillinen antenniliitin on kätevä, jos asuu esim. rivitalossa tai omakotitalossa, voi suunnata suunta-antennilla signaalin suoraan tukiasemaan, kuin satelliitin tai armeijan viestiyhteydet konsanaan. Näin voi saada kymmenien kilometrien kantaman.

  ja jos käyttää yhteyttä kotona/toimistolla, se onnistuu parhaiten WNAP:illa:

  http://palsta.saunalahti.fi/index.php/topic,11883.0.html

  Tällä hetkellä ylivoimaisesti halvin datatikkutarjous on Saunalahden turbopaketti:
  http://saunalahti.fi/internet/turbo.php

  # Saunalahti ADSL2+ Full Rate (max. 24M/1M) tai Saunalahti Kaapelimodeemi 30M/1M laajakaistaliittymä

  # Kotiboksi-ADSL-modeemi tai Wideband-kaapelimodeemi 0 €

  Nettitikku max 1/1 megaa....
  39e kuussa-

  Normaalisti pelkästään tuo nettitikku tuolla nopeudella on 19,80e kuussa.
  24kk kytky.
   
 8. Tege

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2005
  Viestejä:
  33 853
 9. Kemeris

  Rekisteröitynyt:
  05.01.2006
  Viestejä:
  323
  Kiitoksia vastauksista, näyttää siltä että varteenotettavimmat vaihtoehdot taitaa tällä hetkellä löytyä Elisa/Saunalahti-linjalta.

  Miten muuten, onko operaattoreilta yleensä mahdollista pyytää mokkulaa ns. koekäyttöön vai onko näissä normaali kuvio tilata liittymä netistä ja soveltaa postimyynnin palautusoikeutta jollei bitti liiku? Tekisi vielä mieli kokeilla kuuluvuus käytännössä ennen kuin pistää kytkysoppariin nimeä alle. Tokihan kytkystäkin luulisi pääsevän eroon jos palvelun taso ei ole sitä mitä on tilattu...
   
 10. erihyva

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  2 288
  Elisa Shopit-myymälöistä saa 14 vrk testiin, netistä ei saa. Elisa Shopit-myymälöistä saa sekä Elisan että Saunalahden paketteja, ovat samaa firmaa.
   
 11. Tege

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2005
  Viestejä:
  33 853
  Tuossa luin uutisen jokin aika sitten, että kuluttajasuoja tjsp. kehottaa testaamaan mokkulaa siellä missä sitä olisi tarkoitus käyttää. Koitin Googletella mutta ei osunut.
   
 12. qsee

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2006
  Viestejä:
  997
  Jatketaanhan tähän threadiin. Tarkoitus olisi hankkia tällainen nettitikku, mutta mikä malli on hyvä? Huaweilla on paljon erilaisia malleja, mutta ei noista ota selvää, mikä on hyvä. Missä hinnoissa nuo sitäpaitsi liikkuvat? Pitäisi saada mobiililaajakaista ilman mitään sopparia... Mielessä on ollut Elisan 1-megainen liittymä, onko parempia vaihtoehtoja? Käyttö tulisi olemaan netin selailua ja wowin pelaamista ilmeisesti.

  EDIT: olisiko esim. Huawein E156 hyvä tikku? Tai tarpeeksi hyvä juurikin tuohon käyttötarkoitukseen, johon sanoin?
   
 13. erihyva

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  2 288
  http://www.3g-antennit.fi/product/80/huawei-e230-avoin-nettitikku-antenniliitannalla

  Pelikäyttöön ei kannata harkitakaan muuta kuin HSUPA-tikkua....

  Eli 140e maksaa HSUPA-tikku, joka ei vanhene heti käsiin ja jolla pärjää seuraavat 3-4 vuotta.

  http://saunalahti.fi/tiedote/tiedote.php?index=3001

  79e maksaa vanhentunut tikku, joita operaattorit myös "antavat ilmaiseksi" kytkykaupoissaan. (saa siinä kuitenkin surffata kuukauden samaan hintaan).

  Älä missään tapauksessa osta E156:ta, se on 1800MHz only, eli ihan paska. Vielä paljon paljon huonompi kuin E160E.

  Ja tuota operaattorien tuputtamaa E160E:stäkin on todella paljon myynnissä, porukka haluaa niistä eroon:

  http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=107491492
  http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=107505495

  http://www.netlimiter.com/download.php

  Testaa tuolla ilmaisella NetLimiter 2 Monitor:lla adsl-yhteydelläsi, paljonko Wow vaatii kaistaa.... Ei paljoa. Luultavasti pärjäät 384kbs liittymällä, vain 9,80e/kk
   
  Viimeksi muokattu: 07.06.2009
 14. qsee

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2006
  Viestejä:
  997
  Mitä tuo 1800MHz only tarkoittaa? Tuotteen tiedoissa kyllä lukee:
  - HSDPA/UMTS 2100/1900/850MHz
  - EDGE/GPRS/GSM 850/900/1800/1900MHz

  Olisi kyllä hyvä, kun tietäisi, mitä noiden eri tikkujen välillä on eroa. Monissa lukee kyllä HSUPA myös, onko siis olemassa halvempiakin HSUPA-tikkuja? WoW ei muutenkaan nyt vaatisi välttämättä sitä pienintä vasteaikaa, joten pärjäisiköhän tuollaisella halvemmallakin tikulla? Olit erihyva tuossa aikaisemmin maininnut HSUPA-tikkujen pingeiksi n. 60-70ms, kun taas HSDPA:lla olisi noin 220ms. Millaisillekohan servereille nämä olisi, suomalaisilleko?

  Olisi varmaan kaikista paras, kun itse pääsisi testaamaan. Saako tuolta Elisa Shopitista miten niitä lainaan - tarkoitus olisi kuitenkin selvitä ilman soppareita, joten miten tuon 14 vuorokauden testaamisen kanssa sitten on?
   
 15. CognaC

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2000
  Viestejä:
  2 624
  Tälläistä SL:n 3G:llä, huawein HSDPA-modeemi.

  --- saunalahti.fi ping statistics ---
  100 packets transmitted, 100 received, 0% packet loss, time 99454ms
  rtt min/avg/max/mdev = 80.507/131.889/190.542/13.351 ms

  Peleistä olen testannut Supreme Commanderia, hyvin pysy siellä 200ms ja alle vasteet mikä riittää peliin varsin hyvin.
   
 16. erihyva

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  2 288
  Missäs noin lukee?
  Musta Huawei E156G - *UUSI* - TAKUU - Huuto.net
  Tuo tyyppi myy noin 10 kpl uutta E156G tikkua huuto.netissä, hänen mukaansa

  Eli tuon mukaan 3G ainoastaan 2100MHZ, 2G 900MHz ja 1800MHz (Suomessa käytössä olevat taajuudet)
  1800MHz tarkoittaa, että tikku ei toimi uusien, hyvien 900MHz 3G-tukiasemien kanssa. Tai tarkemmin, että toimii vain 1800MHz taajuudella, eli kantama on 1-2km päästä huonolla signaalilla, eikä parempi 3-5km kantama 900MHz tukiasemasta. Ja sisätilat/ikkunat tiputtavat signaalia eli kantamaa entisestään. Aikoinaan oli myös 1800MHz yksitaajuusgsmpuhelimia, jotka eivät toimineet oikein missään. Puhelun aikana piti seistä asennossa Hgin Senaatintorilla, ettei puhelu katkeaisi.

  EDIT2: Lisään vielä nuorille muroille todistuskappaletta, aikoinaan tosiaan Suomessakin toimi operaattori nimeltään Telia, ja myi 1800MHz only kännyköitä.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Citypuhelin
  Sitten uutuuttaan kiiltävät 2-taajuusgsmpuhelimet tulivat markkinoille, ja nuo hävisivät elektroniikkajätteeseen.

  On, niistä puuttuu ulkoisen antennin liitin, mutta toimivat kaupunkien keskustoissa. Ulkoisella antennilla saa kymmenien kilometrien kantaman, esim. kesämökillä.

  A-Link 3G turbo, usb-modeemi - Hintaseuranta.fi
  Beesting.fi •
  103.95 euroa
  Tuo on hyvä, 900MHz ja HSUPA, eli vuosimallia 2009, eikä 2007. Tai vähän hintavampi ZTE MF636, tai Huawei E180. Kaikista puuttuu ulkoisen antennin liitin.

  No HSUPA on 150% hitaampi vasteajoissa kuin adsl-liittymäsi, HSDPA on 500-800% hitaampi vasteajoissa kuin adsl-liittymäsi.

  Suomalaisille servereille nuo oli testattu, ulkomaille sitten lisää satoja millisekunteja.

  No ota tuo ZTE MF636 testiin sieltä myymälästä, ja et ole tyytyväinen sen 14 vrk katumisperiodin aikana, eli purat sopimuksen ennen sen 14 vrk loppumista.

  Kysy liikkeestä lisää, kuinka se homma purkautuu, jos et ole 2 viikon testauksen jälkeen tyytyväinen.

  Se megainen liittymä voi olla Wow- ja nettisurffauskäytössä liiottelua, testaa vielä se todellinen nopeustarpeesi.

  EDIT: Älä nyt missään tapauksessa osta noita ikivanhoja 1800MHz-tikkuja, kyllä sen pitää olla edes E160E tai sitä sukupolvea. E160E maksaa huuto.netissä yms. 40-60 euroa, ja tosiaan uutena ilman kytkyä 79e, johon sisältyy kuukausi nettiä.
   
  Viimeksi muokattu: 07.06.2009
 17. qsee

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2006
  Viestejä:
  997
  No tuo A-linkin tikku vaikuttaisi jo ihan järkevän hintaiselta HSUPA-laitteeksi. Ehkäpä se ja sitten Elisan 512kbps -liittymä ajaisi asiansa. Ulkoista antennia tuskin voi kuitenkaan käyttää, kannettava tuolla mokkulalla ei tule minun käyttööni ja mitä nyt luulen, niin ei niillä paikoilla, jossa konetta aiotaan käyttää, mitään ulkoista antennia voi ruveta asentamaan :) Kaupungeissa kyllä sitä käytetään, jos ei nyt ihan keskikeskustassa, muttei myöskään missään perämetsässä.
   
 18. CognaC

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2000
  Viestejä:
  2 624
  Mikäs fiksaatio sulla on tohon korkeampaan GSM-taajuuteen? Huawein tikuissa lähes kaikissa on samanlaiset GSM-ominaisuudet(ylläri). Lisäksi se tikku toimii 3G-verkossa 2100MHz taajuusalueella, jos UMTS900 puuttuu(ei 1800). Jos taas 3G:tä ei ole, niin mennään luonnollisesti GSM900/1800:lla.

  Kunhan katsoo että tikussa on UMTS900-tuki, niin hyvä tulee. HSUPA:n kohdalla voi sitten miettiä tarviiko nopeampaa uppia ja pienempiä viiveitä. Itelle kelpais.

  Esim oma Huawei E169:n speksit. Sinänsä ihan ok tikku.

  • HSDPA/UMTS(900/2100MHz)
  • GSM/GPRS/EDGE(850/900/1800/1900MHz)
  • Support 7.2Mbps HSDPA services
  Huawei Terminal
   
 19. erihyva

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  2 288
  Eipä siinä antennissa mitään asentamista ole, mahtuu sinne samaan läppärilaukkuun kuin läppärikin:

  Läppäriantenni Huawei E230:lle ja ZTE MF636+:lle | 3G-antennit.fi

  katso kuvat, esim.
  [​IMG]

  tai

  Magneettiantenni Huawei E230:lle ja ZTE MF636+:lle 1m kaapelilla | 3G-antennit.fi

  [​IMG]

  Itse en ostaisi enää antenniliitännätöntä tikkua. Jos ajattelee esim. 3 vuoden investoinniksi tuon tikun, niin 100e tai 140e eivät ole niin merkittävästi erilaisia. Antenniliitäntäinen käy myös katveessa oleviin kaupunkikämppiin (ei voi tietää, onko asunto oikeassa kohdassa kerrostaloa, vai onko esim. koko kerrostalo tukiaseman ja kämpän välissä) ja mökeille. Mökeillä/maaseudulla ei muuten yleensä 3G toimi ilman antennia.

  EDIT: Ja sitä ulkoista antenniahan ei ole pakko hankkia, se on vain optio. Sama sisäänrakennettu antenni noissakin on. Mutta se optio voi pelastaa monelta turhautumiselta.
   
  Viimeksi muokattu: 07.06.2009
 20. erihyva

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  2 288
  Tottakai niissä on ne samat 2G-ominaisuudet. Kiitos, kun korjasit ylemmän 3G taajuuden 1800Mhz -> 2100Mhz. Pistän mokani yöllisen murotuksen piikkiin.

  Fiksaatio oli se, että 1800MHz only tai 2100MHz only laitteet ovat hanurista. Eivät toimi. Mitä alempi taajuus, sitä pitempi kantama. Perusfysiikkaa.

  E169 on ihan OK tikku, mutta saisivat operaattorit jakaa jo niitä tuon päivitettyä versiota, E180, kytkyissään. Erona E169:een on HSUPA. Mutta operaattoreilla on liikaa inventaarioissaan noita DNA Mokkula E169 tai Saunalahti Nettitikku E160E yms. konteittain ostettuja ja oikein tarrat kylkeen laitettuja tikkuja.
   
 21. CognaC

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2000
  Viestejä:
  2 624
  No sitä minäkin.

  Paitsi suurissa asutuskeskuksissa on UMTS900-tukiasemia hyvin vähän jos ollenkaan, toisinsanoen kaupunkilaisten tilanne on hanurista. :)
  Nojoo, ei se kuuluvuus ole niin paha ole ellei asu bunkkerissa maatasossa, joskin tikun sijoittamisella on paljon merkitystä. Sensijaan syrjäseuduilta ja pienistä taajamista noita 900:sia alkaa jo löytymään, tulevaisuudessa tietysti paremmin. Ja tiedän kyllä miten UMTS900 parempi kuuluvuudeltaan, varsinkin sisällä koska se ei ole niin herkkä vaimentumaan. Se toimii meillä betonisessa pottukellarissakin(2100-verkko katoaa jo rappusilla).
   
 22. paveq

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2005
  Viestejä:
  466
  Mitäs asiallisia ja halpoja expresscard-modeemeja on olemassa? HSUPA ja UMTS900 -tuella, antenniliitännällä.
   
 23. erihyva

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  2 288
  Mutta varsinaisestihan tässä ei ole ongelmaa, jos ostaa modernin 900MHz-tikun, sillä sen 3G-viritin on kaksitaajuus, 2100MHz&900MHz. Eli käyttäjän ei tarvitse tietää, onko voimakkaimman signaalin antava tukiasema 2100MHz vaiko 900MHz.

  Summa summarum: välttäkää yksitaajuus-2100MHz-3G-tikkuja.
   
 24. qsee

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2006
  Viestejä:
  997
  Näistä menee vaan sitä enemmän sekaisin, mitä enemmän saa selville... Kuinka tarpeellinen tuollainen antenni sitten on? Kai nyt sentään tuolla mokkulan normiantennillakin pärjäisi?

  Nyt kun luen threadia vähän tarkemminkin, niin Tege on käyttänyt omaa mokkulaansa Riihimäellä, jossa tätä systeemiä myös tultaisiin käyttämään. Miten muuten junassa nuo yhteydet toimivat? Tietenkin varmaan riippuu, millainen verkkomahdollisuus siellä on, mutta ajattelin lähinnä, että vaikuttaako tuollainen nopea liikkuminen siihen nettiyhteyteen jotenkin?
   
 25. erihyva

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2002
  Viestejä:
  2 288
  Junan turvaikkunat ovat pahinta myrkkyä sille signaalille, tavallinen kännykkäkin pätkii.

  Junassa ainakin tarvitsee lisäantennin. Asunnolla ei välttämättä, sen voi testata sen 14vrk testiperiodin aikana.
   

Jaa tämä sivu